Zupa kapuśniak na żeberkach

Zupa kapuśniak na żeberkach

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Rewelacyjny przepis na dość kwaśną i bardzo smaczną polską zupę - kapuśniak!

Składniki:
• 500 g kapusty kiszonej
• 3 duże ziemniaki - około 350 g
• duża cebula
• mały korzeń pietruszki
• marchewka
• surowe żeberka wieprzowe - pasek około 700 g
• 2 łyżki masła klarowanego
• łyżka mąki
• 1,5 lita wody

• łyżka kminku, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki pieprzu

Opłucz żeberka. Umieść w dużym garnku razem z wodą, obraną marchewką i pietruszką i przyprawami. Gotuj 30 minut.

W międzyczasie Obierz i pokrój drobno cebulę. Podsmażaj na dużej patelni na maśle klarowanym. Z kapusty odciśnij nadmiar wody i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli. Wymieszaj.

Z wierzchu zupy zbierz łyżką i wyrzuć szary kożuszek. Odcedź mięso i warzywa. Żeberka obierz z mięsa. Mięso bez kości włóż do garnka. Marchewkę pokrój na plasterki i też dodaj. Z korzeniem pietruszki możesz zrobić to samo - ja nie dodaję. Zupa cały czas ma się gotować na małym ogniu.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Gdy kapusta i cebula są już ładnie podsmażone - około 15 minut - zdejmij je z patelni i dodaj do zupy. Na patelni zostaw trochę płynu.

Gdy ziemniaki w zupie będą już miękkie ponownie włącz palnik pod patelnią. Dodaj do resztki pozostawionego płynu łyżkę mąki. Energicznie zamieszaj drewnianą łyżką do spienienia się mąki. Całość zasmażki przelej do zupy, którą gotuj jeszcze kilka minut.

zupa-kapusniak-na-zeberkach-1

Smacznego :-)

Marzena
2015-12-09 12:09
Uwielbiam zupy a kapuśniak często jem zimą :-) super zupka :-)
Ania
2016-10-08 12:19
Dziękuję Ci :-)
KatarzynaKa
2016-10-07 22:03
Pyszna zupa. Lubię kwaśne.
Ania
2016-10-08 12:18
Smacznego Kasiu!