Domowy smalec

Domowy smalec

Pyszny smalec domowej roboty, który wzbogaciłam o dodatek cebulki oraz jabłka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżej słoniny z płatem mięsa, to zrobisz pyszne skwarki, które można jeść na wiele sposobów. 

Domowy smalec.. a raczej skwarki ze smalcem polecam na kanapki, jako dodatek do placków ziemniaczych a także do smażenia mięs wieprzowych. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 1 kg smalcu ze skwarkami

Składniki:
  • 1 kg dobrej jakości słoniny wieprzowej
  • 250 g podgardla wieprzowego
  • średnia cebula
  • twarde jabłko

Te pyszne skwarki ze smalczykiem można trzymać w lodówce nawet miesiąc. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu i trzymać smalec szczelnie zamknięty. Ja najbardziej lubię smalec ze słoniny z dodatkiem jabłuszka i cebuli własnie na kanapkach. Do tego szczypta soli i ogórek kiszony.. pycha!

Domowy smalec, 1

Jak zrobić domowy smalec:

Do zrobienia smalcu z dużą ilością pysznych skwarek musisz kupić ładny kawałek słoniny. Słonina wieprzowa powinna być jak najświeższa. Byłoby super, gdyby miała też kawałki mięsa a nie skórę, którą należy usunąć. Do takiej słoniny dodałam też kawałek podgardla. Moja słonina miała tak duże płaty mięsa, że nie było takiej potrzeby. Jeśli jednak zakupisz słoninę bez mięsa, to polecam dodać też więcej podgardla lub boczku. 

Domowy smalec, 2

Taką słoninę oraz boczek, czy podgardle możesz zmielić w maszynce do mięsa. Ja jednak nigdy tego nie robię. Wolę pokroić całość w bardzo drobną kosteczkę. 
Domowy smalec, 3

Tak przygotowaną słoninę z kawałkami mięsa można już umieścić na dużej patelni z wysokim rantem. Słoninę kładź na zimną patelnię. Ustaw średnią moc palnika i zostaw skwarki na 20 minut. Po tym czasie możesz już pierwszy raz zamieszać całość i zmniejszyć moc palnika. Kawałki słoniny powinny już do tego czasu przestać strzelać. Czasem słonina strzela na początku, ponieważ podczas wytapiania traci wodę. Słonina powinna się stopniowo wytapiać a skwarki kurczyć i rumienić. W taki sposób wytapiaj smalec łącznie do pełnej godziny. 

W tym czasie przygotuj sobie jabłko i cebulę. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Z jabłka usuń oczywiście również gniazdo nasienne. 
Domowy smalec, 4

Po godzinnym wytapianiu smalcu i skwarek dodaj kawałki jabłek i cebuli. Możesz ponownie zwiększyć moc palnika do średniej i podsmażać smalec ze skwarkami ostatnie 20 minut. 
Domowy smalec, 5

Domowy smalec, 6

Przestudzony smalec ze skwarkami przełóż do dużego naczynia lub słoików. Ja nie dodaję soli do słoniny przy końcu wytapiania. Sól nie topi się w tłuszczu, tylko opada na dno. Smalec solę ewentualnie już do stężeniu w lodówce. Czasem posypuję go też kolorowym pieprzem. 
Domowy smalec, 7

Po kilku godzinach w lodówce smalec tężeje i nadaje się do nakładania na kanapki.
Domowy smalec, 8

Domowy smalec, 9

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (84 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2018-05-31 14:02
Zrobiłem prostszą wersję bez jabłka i cebuli. Ale tak jak w przepisie na podgardle i słoninie. Rewelacja 👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 17:47
Super smalec! 👍
2018-06-15 09:32
Ależ dobrze ma z Tobą Twój facet :)👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-15 10:32
Dziękuję 🙂 Tak właśnie jest 👍
2018-12-26 23:22
Tak. Ten komentarz jest bezcenny. Jest bardzo kulinarny.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-08-09 22:23
Rozkosz dla podniebienia
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-11-03 16:47
Zdobyłam słoninę w pl sklepie po 2 tygodniach poszukiwań 😂 smalczyk właśnie się chłodzi na tarasie 😂 wątroba mi dziś pęknie;))) dodałam majeranek jeszcze ;) Rodacy na obczyźnie mogą mi zazdrościć;))) pozdrawiam serdecznie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-03-31 13:49
Jestem na "obczyznie" i nie zazdrosze :P Wlasnie robie sobie kanapke ze smalcem, miejscowy rzeznik ma wszystko😀🐥
2018-11-10 00:56
Witam:)Jakim miesem moge zastapic podgardle?Nie mieszkam w Polsce i tu tego nie zdobede:(
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-10 12:41
Tłusty boczek 👍
2018-11-14 22:35
Czy słoninę można wytapiać w garnku z grubym dnem zamiast patelni?boję się, że strzelająca słonina zapryska mi pół kuchni 🙄
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-15 10:30
Tak Ewo, ale może być inny problem.. W garnku są wysokie ranty i może zacząć parować.. Wówczas tez pryska 🙂
2018-12-28 14:11
To nie jest problem. Nigdy nie robiłem na patelni, a w garnku (babcia też) i wszystko wychodzi cacy :)
2019-01-11 11:19
Czy mogłabyś napisać ile dodajesz soli? Wiem, że każdy daje wedle uznania, ale będę robiła dziś smalec po raz pierwszy, właśnie z Twojego przepisu i nie chciałabym nie trafić z ilością 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-11 12:10
Najlepiej Agnieszko sól dodać dopiero zastygnięciu smalcu i to indywidualnie do każdego dania (kanapek). Na tę porcję (cały smalec) nie użyłam więcej niż pół łyżeczki soli. Co nie znaczy, że potem ktoś nie dosolił sobie pod siebie.
2019-02-16 10:45
1.5 godziny z zakupami i już stygnie, wygląda mega i tak też będzie smakował😀 pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda bosko!!!👍
2019-03-29 13:58
Procz jablka i cebulki dodaje drobno posiekany czosnek, doprawiam ziołami prowansalskimi i pieprzem kolorowym.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👌
2019-03-30 13:38
super prosty przepis . Ja od babuni podpatrzyłem jak dodaje 2 łyżki mleka na koniec tuż przed ostatecznym przelaniem 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👌
Reklama

Smalec domowy z jabłkiem

Lubię szykować smalec. Jeśli jednak nie uda mi się kupić bardzo świeżej i dobrej słoniny, to wolę poczekać i poszukać dobrej słoniny niż nie być w pełni zadowolona. Smalec domowy z boczkiem lub podgardlem smakuje bardzo dobrze. Większość osób preferuje mielenie słoniny oraz boczku, czy podgardla. Ja jednak wolę poświęcić kilka minut na to, by wszystko pokroić w drobną kostkę. 

Smalec domowej roboty

Domowy smalec z cebulą i czosnkiem lub cebulką i jabłkiem jest fantastyczny z pajdą świeżego chleba. Smalec ze słoniny smakuje nam nie tylko zimną, ale i latem. Mój przepis na wiejski smalec, to bardziej skwarki w smalcu, ponieważ w moim smalcu jest więcej skwarek oraz kawałek cebulki i jabłka niż samego smalcu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty