Domowy smalec

Domowy smalec

Pyszny smalec domowej roboty, który wzbogaciłam o dodatek cebulki oraz jabłka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżej słoniny z płatem mięsa, to zrobisz pyszne skwarki, które można jeść na wiele sposobów. 

Domowy smalec.. a raczej skwarki ze smalcem polecam na kanapki, jako dodatek do placków ziemniaczych a także do smażenia mięs wieprzowych. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 1 kg smalcu ze skwarkami

Składniki:
  • 1 kg dobrej jakości słoniny wieprzowej
  • 250 g podgardla wieprzowego
  • średnia cebula
  • twarde jabłko

Te pyszne skwarki ze smalczykiem można trzymać w lodówce nawet miesiąc. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu i trzymać smalec szczelnie zamknięty. Ja najbardziej lubię smalec ze słoniny z dodatkiem jabłuszka i cebuli własnie na kanapkach. Do tego szczypta soli i ogórek kiszony.. pycha!

Domowy smalec, 1

Jak zrobić domowy smalec:

Do zrobienia smalcu z dużą ilością pysznych skwarek musisz kupić ładny kawałek słoniny. Słonina wieprzowa powinna być jak najświeższa. Byłoby super, gdyby miała też kawałki mięsa a nie skórę, którą należy usunąć. Do takiej słoniny dodałam też kawałek podgardla. Moja słonina miała tak duże płaty mięsa, że nie było takiej potrzeby. Jeśli jednak zakupisz słoninę bez mięsa, to polecam dodać też więcej podgardla lub boczku. 

Domowy smalec, 2

Taką słoninę oraz boczek, czy podgardle możesz zmielić w maszynce do mięsa. Ja jednak nigdy tego nie robię. Wolę pokroić całość w bardzo drobną kosteczkę. 
Domowy smalec, 3

Tak przygotowaną słoninę z kawałkami mięsa można już umieścić na dużej patelni z wysokim rantem. Słoninę kładź na zimną patelnię. Ustaw średnią moc palnika i zostaw skwarki na 20 minut. Po tym czasie możesz już pierwszy raz zamieszać całość i zmniejszyć moc palnika. Kawałki słoniny powinny już do tego czasu przestać strzelać. Czasem słonina strzela na początku, ponieważ podczas wytapiania traci wodę. Słonina powinna się stopniowo wytapiać a skwarki kurczyć i rumienić. W taki sposób wytapiaj smalec łącznie do pełnej godziny. 

W tym czasie przygotuj sobie jabłko i cebulę. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Z jabłka usuń oczywiście również gniazdo nasienne. 
Domowy smalec, 4

Po godzinnym wytapianiu smalcu i skwarek dodaj kawałki jabłek i cebuli. Możesz ponownie zwiększyć moc palnika do średniej i podsmażać smalec ze skwarkami ostatnie 20 minut. 
Domowy smalec, 5

Domowy smalec, 6

Przestudzony smalec ze skwarkami przełóż do dużego naczynia lub słoików. Ja nie dodaję soli do słoniny przy końcu wytapiania. Sól nie topi się w tłuszczu, tylko opada na dno. Smalec solę ewentualnie już do stężeniu w lodówce. Czasem posypuję go też kolorowym pieprzem. 
Domowy smalec, 7

Po kilku godzinach w lodówce smalec tężeje i nadaje się do nakładania na kanapki.
Domowy smalec, 8

Domowy smalec, 9

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (34 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-05-31 14:02
Zrobiłem prostszą wersję bez jabłka i cebuli. Ale tak jak w przepisie na podgardle i słoninie. Rewelacja 👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 17:47
Super smalec! 👍
2018-06-15 09:32
Ależ dobrze ma z Tobą Twój facet :)👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-15 10:32
Dziękuję 🙂 Tak właśnie jest 👍
2018-08-09 22:23
Rozkosz dla podniebienia
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️

Smalec domowy z jabłkiem

Lubię szykować smalec. Jeśli jednak nie uda mi się kupić bardzo świeżej i dobrej słoniny, to wolę poczekać i poszukać dobrej słoniny niż nie być w pełni zadowolona. Smalec domowy z boczkiem lub podgardlem smakuje bardzo dobrze. Większość osób preferuje mielenie słoniny oraz boczku, czy podgardla. Ja jednak wolę poświęcić kilka minut na to, by wszystko pokroić w drobną kostkę. 

Smalec domowej roboty

Domowy smalec z cebulą i czosnkiem lub cebulką i jabłkiem jest fantastyczny z pajdą świeżego chleba. Smalec ze słoniny smakuje nam nie tylko zimną, ale i latem. Mój przepis na wiejski smalec, to bardziej skwarki w smalcu, ponieważ w moim smalcu jest więcej skwarek oraz kawałek cebulki i jabłka niż samego smalcu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty