Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

To jest mój najbardziej dopracowany i najlepszy przepis na biszkopt z truskawkami. Dodaję do niego trochę oleju oraz proszek do pieczenia, by to puszyste ciasto biszkoptowe z truskawkami było też wilgotne. 

- idealne dobrane składniki i proporcje
- super wyrośnięty, puszysty i wilgotny biszkopt
- duża ilość świeżych truskawek i gwarancja super smaku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia ciasta: 55 minut
Ilość porcji: forma 24 x 24 cm - 1200 g ciasta

Kalorie: 190 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 6 średnich jajek (s/m)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • około 3/4 szklanki cukru - do 150 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g świeżych truskawek

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50-60 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka koniecznie wyjmij z lodówki, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Biszkopt z truskawkami, 1

Upiekłam najpierw kilka wersji ciasta, aby ostatecznie zdecydować się na to, jaki będzie ten idealny i jedyny przepis na biszkopt z truskawkami. Szukałam balansu miedzy ilością mąki w biszkopcie w stosunku do ilości dodanych owoców. Zdecydowałam się na biszkopt z truskawkami, które opadają powoli na dno w trakcie pieczenia, by zachować puszystość i lekkość biszkoptu. Do tego chciałam by był on wilgotny, stąd też dodatek oleju w cieście. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis. Moja rodzina pokochała ten biszkopt. Zapraszam.

Biszkopt z truskawkami przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Przygotuj sobie też formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm lub też tortownicę o średnicy 24-25 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a boki tylko delikatnie wysmaruj olejem. Możesz też przygotować już truskawki. Świeże truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Truskawki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. 

Oddziel żółtka od białek. Zrób to uważnie i bardzo dokładnie. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przez chwilę. Powinna powstać puszysta piana prawie tak sztywna, jak beza.

Porada: Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, możesz dodać mniej cukru. W przepisie podałam 150 gramów, ale śmiało możesz dać nawet o 50 gramów mniej cukru. 

Biszkopt z truskawkami, 2

Ciągle miksując pianę ma wysokich obrotach zacznij dodawać żółtka. Dodawaj je pojedynczo, co około 10 sekund. Do puszystej piany wlej też trzy łyżki delikatnego oleju roślinnego. Może być to popularny olej kujawski lub też olej ryżowy, czy z pestek winogron. Po chwili wyłącz mikser.

Do miski z puchem dodawaj w trzech porcjach mąkę pszenną przesianą z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej to 240 gramów mąki. 
Biszkopt z truskawkami, 3

Wylej całe ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Osuszone truskawki układaj delikatnie na cieście biszkoptowym. Polecam wybrać do tego biszkoptu te mniejsze truskawki. 
Biszkopt z truskawkami, 4

Formę z biszkoptem z truskawkami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone. Patyczek wkładaj tam, gdzie nie ma truskawek :)

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij biszkopt z truskawkami z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Biszkopt z truskawkami, 5

Biszkopt z truskawkami, 6

W trakcie pieczenia truskawki zaczną powoli zapadać się w cieście biszkoptowym, aż całkowicie opadną na dno. Biszkopt będzie jednak idealnie upieczony, puszysty i super wilgotny. Po przestudzeniu można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 

Porada: Możesz też nie ubijać osobno białek na sztywno. Zrobiłam ten biszkopt z truskawkami również drugą metodą i wyszedł tak samo pysznie. Na samym początku nie oddzielaj wówczas białek od żółtek. Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp cały cukier i wbij wszystkie jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Tutaj trzeba uczciwie ubijać jajka z cukrem na jasny i wysoki puch. Wlewaj cienką strużką olej. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy. Dodaj owoce i piecz biszkopt z truskawkami tak samo jak opisałam to wyżej. 

Biszkopt z truskawkami, 7

Biszkopt z truskawkami, 8

To jest wspaniały biszkopt!! Bardzo gorąco polecam przepis. A zamiast truskawek można śmiało dać maliny, borówki lub jagody.

I jeszcze jedna uwaga.. a raczej porada. Jeśli Twój piekarnik ma już kilka lat (tak jak mój), to warto zakupić mały termometr do piekarników. Taki termometr mocuje się lub kładzie w komorze piekarnika. Wskazuje on prawidłową temperaturę, jaka panuje w piecu. Bardzo często piekarnik pokazuje, że się nagrzał a w w rzeczywistości należy jeszcze poczekać, by osiągnął on wskazaną temperaturę. Taki termometr nie jest drogi i może kosztować ok kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. 

Smacznego i powodzenia!

Średnia 4.7 / 5 (114 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-06-26 14:09
Świetny pomysł! Upiekę jutro jak będzie troszkę chłodniej. Mi nie przeszkadzają owoce na dnie. Wolę tak, niż suche ciasto. 🍓🍓
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌🍓🍓 Powodzenia.
2019-06-26 17:16
Wyszło tak pysznie, że aż się spodziewałam się takiego efektu. Faktycznie truskawki opadły i faktycznie w niczym to nie przeszkadza. w weekend upiekę go z jagodami. Już nie mogę się doczekać❤️❤️❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
2019-06-26 19:41
Hej. Czy można dodać mrożone owoce??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-27 07:49
Aniu, rozmrożone do temperatury pokojowej. I nie mogą być mokre.. rozpadające się.
2019-06-26 20:12
Dziękuję za przepis, Aniu😊 zrobiłam z truskawkami i malinami ...😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super biszkopcik Aga!🙂❤️
2019-06-27 06:58
świetny biszkopt z truskawkami. Polecam bo wyszedł mega.👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-06-27 17:39
Aniu, upiekłam biszkopt z truskawkami korzystając z Twojego przepisu. Rewelacja, smakuje wybornie. Delektuje się każdym kęsem. Zachęcam wszystkich aby korzystali z przepisów Ani. Są proste do zrobienia, tłumaczone krok po kroku i opatrzone zdjęciami. Dziękuję i dalej będę korzystała.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-27 17:53
Wspaniale Ci wyrósł Basiu!👌❤️
2019-06-27 18:16
Super ! Wyszedl wysoki i truskawki nie opadły ...polecam poz. Marlena
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍🍓
2019-06-28 12:47
Ostatnio piekłam właśnie🙂 i truskawki obtoczylam w mące i chyba dobrze zrobiłam🙂 bo nie opadły mi na dno jak to zawsze bywało🙂 a wszystkie były na samej górze .🙂i pięknie wyglądało 🙂pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
Reklama
2019-06-29 19:57
Wyszedł fantastyczny!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl CUDO!🔥
2019-06-29 23:03
Wyszedł Aniu przepyszny. Dałam razem z 🍓🍓🍓 rabarbar. Tylko nie wiem kiedy wyszedł z kuchni☺☺☺
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudnie Madziu, dziękuję za zdjęcie 😍
2019-06-29 23:06
Dlatego dzisiaj upiekłam jeszcze raz. Z 🍓🍓🍓 dałam brzoskwinie i borówki. 😊😊😁😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda mega bosko!😍
2019-06-30 17:30
Moje wyszło super polecam truskawki od spodu w mące i nie opadły. Ciasto dobrze wyrosło jest puszyste i wilgotne.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥🍓🍓
2019-07-04 21:45
Aniu, czy ten biszkopt jest również dobry na drugi dzień?
-- Ania z AniaGotuje.pl O tak!👍
2019-07-05 19:09
To raczej ciasto w typie biszkoptu, bo biszkopt piecze się bez tłuszczu i proszku do pieczenia.
2019-07-25 12:02
U nas wersja z malinami i borowkami😍 pycha
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny wyszedł!👏️
2019-07-26 18:20
Przepis jest super już drugie piekłam dzisiaj wszyscy się zajadają
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-08-29 21:24
Czy wyjdzie także z mrożonych truskawek?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-30 08:52
Truskawki muszą być rozmrożone do temperatury pomieszczenia i bez wody (odlana ewentualna glazura).

Biszkopt z truskawkami

Do tego przepisu na pyszny biszkopt z truskawkami zbierałam się już kilkukrotnie. Upiekłam kilka biszkoptów z truskawkami zanim zdecydowałam, że ta akurat wersja jest tą idealną. Nie jest to bowiem takie proste, by upiec jednocześnie puszysty i wilgotny biszkopt i do tego z całkiem sporą ilością soczystych i dużych owoców. To moja najlepsze ciasto biszkoptowe z truskawkami i właśnie tym przepisem się z Wami chcę podzielić. Jest to biszkopt z truskawkami z olejem. Dodaję olej, by biszkopt był wilgotniejszy i pasował idealnie w strukturze do soczystych truskawek. Zazwyczaj nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia, jednak przy przepisie na biszkopt z truskawkami zdecydowałam się dodać proszek, który sprawia, że biszkopt z truskawkami jest lekki jak chmurka i bardzo, bardzo puszysty. Latem świetne jest też uniwersalne ciasto z porzeczkami, które możesz też upiec z jagodami leśnymi.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Mój pyszny biszkopt z truskawkami przepis bardzo prosty, bo składa się tylko z kilku popularnych składników. Ktoś może mówić, że to nie jest biszkopt tylko ciasto biszkoptowe z truskawkami. Czasem trzeba iść na kompromis, by znaleźć balans w smakach i składnikach. Dlatego też szykując ten prosty biszkopt z truskawkami zdecydowałam się na olej i proszek do pieczenia. Tak, piekąc ten biszkopt z truskawkami truskawki będą w trakcie pieczenia powoli opadały na dno ciasta. Walczyłam z tym szykując ten przepis, jednak doszłam do wniosku, że tak już musi zostać , by można było nazwać to ciasto biszkopt z truskawkami. Jeśli szukasz ciasta z truskawkami na górze, to polecam Ci zdecydowanie najlepsze ciasto z truskawkami jakie tylko można upiec. Jeśli kochasz smak truskawek, to koniecznie zamknij je w słoiki i zrób mój dżem truskawkowy. Szykując danie obiadowe też można zrobić coś pysznego z truskawek. Najlepsze i najukochańsze przez moje dzieci są oczywiście pierogi z truskawkami, które gorąco polecam. Z całą pewnością znikną szybko z talerzy. Zapraszam też po inne moje super proste i dokładnie opisane przepisy kulinarne