Keks z całych jaj

Keks z całych jaj

Mój super przepis na keks, który zawsze się udaje. To jest cudowne ciasto, które pachnie nieziemsko. Przepis na keks jest super prosty. Keks wychodzi pyszny i za każdym razem może mieć inny smak.

Możesz użyć różnych bakalii, w zależności od tego na co masz ochotę i co masz w domu. Gorąco polecam również świetny przepis na keks makowy. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2 x keksówka 10/26 cm

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 400 g bakalii*
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Bakalie w dowolnych proporcjach: orzechy włoskie, pekan, dowolne rodzynki, suszone: morele, żurawina, jagody goi, jabłka, kandyzowane skórki cytryny, pomarańczy, czy też suszony, kandyzowany kokos. 

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperaturę pomieszczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Bakalie umieść w największej misce z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby pokrusz orzechy na mniejsze kawałki. Większe rodzynki i morele lub inne bakalie również wcześniej pokrój na kawałki nie większe niż 1 cm.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj kilka minut mikserem z cukrem i masłem. Im dłużej, tym lepiej. Jeśli jednak masa nie osiągnie puszystości kremu, ciasto i tak się uda.

Umyj dobrze mieszadła i w osobnej misce ubij na sztywno białka. 

Do miski z mąką i bakaliami przełóż krem jajeczny. Mieszając gęste ciasto szpatułką dodaj również ubite białka. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników i przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz do 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Keks z całych jaj, 1

Keks z całych jaj, 2

Keks z całych jaj, 3

Ten keks piekłam 55 minut, z połowy przepisu w keksówce o wymiarach 10 x 26 cm. Ciasto można trzymać w chlebaku, zawinięte w papier i folię do 5 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (90 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Keks przepis sprawdzony

Keks jest świetnym ciastem, które zazwyczaj pieczemy na Święta. Keks bardzo często piecze się również na Wielkanoc. Zimą częściej sięgamy bowiem po orzechy i suszone owoce. Ten keks pieczę z całych jajek. Nie ma więc potrzeby szukania przepisów na wykorzystanie białek jajek. To bardzo pyszny i prosty do zrobienia keks. Możesz dodać do ciasta aż 400 gramów dowolnych bakalii. 

Przepis na keks który zawsze się udaje

Im prostszy i krótszy skład, tym lepiej. Jeśli szukasz przepisu na sprawdzony keks, który bez obaw pięknie wyrasta za każdym razem, to polecam upiec to ciasto. Prosty przepis, proste wykonanie i cudowny smak. Lubisz piec? Jeśli tak, to polecam Ci inne moje pomysły na domowe, pyszne ciasta. Koniecznie zobacz też jak upiec keks makowy