Keks z całych jaj
Mój super przepis na keks, który zawsze się udaje. To jest cudowne ciasto, które pachnie nieziemsko. Przepis na keks jest super prosty. Keks wychodzi pyszny i za każdym razem może mieć inny smak.
Możesz użyć różnych bakalii, w zależności od tego na co masz ochotę i co masz w domu. Gorąco polecam również świetny przepis na keks makowy.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 2 x keksówka 10/26 cm
Dieta: wegetariańska
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 8 dużych jajek
- 400 g bakalii*
- 200 g masła (kostka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Bakalie w dowolnych proporcjach: orzechy włoskie, pekan, dowolne rodzynki, suszone: morele, żurawina, jagody goi, jabłka, kandyzowane skórki cytryny, pomarańczy, czy też suszony, kandyzowany kokos.
Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperaturę pomieszczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Bakalie umieść w największej misce z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby pokrusz orzechy na mniejsze kawałki. Większe rodzynki i morele lub inne bakalie również wcześniej pokrój na kawałki nie większe niż 1 cm.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj kilka minut mikserem z cukrem i masłem. Im dłużej, tym lepiej. Jeśli jednak masa nie osiągnie puszystości kremu, ciasto i tak się uda.
Umyj dobrze mieszadła i w osobnej misce ubij na sztywno białka.
Do miski z mąką i bakaliami przełóż krem jajeczny. Mieszając gęste ciasto szpatułką dodaj również ubite białka. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników i przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz do 60 minut, do suchego patyczka.
Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.



Ten keks piekłam 55 minut, z połowy przepisu w keksówce o wymiarach 10 x 26 cm. Ciasto można trzymać w chlebaku, zawinięte w papier i folię do 5 dni.
Smacznego :-)