Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Keks z całych jaj

Keks z całych jaj

Mój super przepis na keks, który zawsze się udaje. To jest cudowne ciasto, które pachnie nieziemsko. Przepis na keks jest super prosty. Keks wychodzi pyszny i za każdym razem może mieć inny smak.

Możesz użyć różnych bakalii, w zależności od tego na co masz ochotę i co masz w domu. Gorąco polecam również świetny przepis na keks makowy. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 2 x keksówka 10/26 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 400 g bakalii*
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


* Bakalie w dowolnych proporcjach: orzechy włoskie, pekan, dowolne rodzynki, suszone: morele, żurawina, jagody goi, jabłka, kandyzowane skórki cytryny, pomarańczy, czy też suszony, kandyzowany kokos. 

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperaturę pomieszczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Bakalie umieść w największej misce z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby pokrusz orzechy na mniejsze kawałki. Większe rodzynki i morele lub inne bakalie również wcześniej pokrój na kawałki nie większe niż 1 cm.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj kilka minut mikserem z cukrem i masłem. Im dłużej, tym lepiej. Jeśli jednak masa nie osiągnie puszystości kremu, ciasto i tak się uda.

Umyj dobrze mieszadła i w osobnej misce ubij na sztywno białka. 

Do miski z mąką i bakaliami przełóż krem jajeczny. Mieszając gęste ciasto szpatułką dodaj również ubite białka. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników i przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz do 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Keks z całych jaj, 1
Keks z całych jaj, 2
Keks z całych jaj, 3

Ten keks piekłam 55 minut, z połowy przepisu w keksówce o wymiarach 10 x 26 cm. Ciasto można trzymać w chlebaku, zawinięte w papier i folię do 5 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (860 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Keks przepis sprawdzony

Keks jest świetnym ciastem, które zazwyczaj pieczemy na Święta. Keks bardzo często piecze się również na Wielkanoc. Zimą częściej sięgamy bowiem po orzechy i suszone owoce. Ten keks pieczę z całych jajek. Nie ma więc potrzeby szukania przepisów na wykorzystanie białek jajek. To bardzo pyszny i prosty do zrobienia keks. Możesz dodać do ciasta aż 400 gramów dowolnych bakalii. 

Przepis na keks który zawsze się udaje

Im prostszy i krótszy skład, tym lepiej. Jeśli szukasz przepisu na sprawdzony keks, który bez obaw pięknie wyrasta za każdym razem, to polecam upiec to ciasto. Prosty przepis, proste wykonanie i cudowny smak. Lubisz piec? Jeśli tak, to polecam Ci inne moje pomysły na domowe, pyszne ciasta. Koniecznie zobacz też jak upiec ciasto z makiem