Keks z całych jaj

Keks z całych jaj

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Pachnie cudownie.. owocowo, maślano, Świątecznie..
Bardzo prosty keks pieczony z całych jajek z dodatkiem masła.

Czas przygotowywania: do 1h
Czas pieczenia: około 1 h
Ilość porcji: 2 x keksówka 10/26 cm lub 1 duża min. 15/ 35 cm

Składniki:
• 400 g mąki pszennej tortowej
• 200 g cukru
• 8 dużych jajek
• 200 g masła (kostka)
• 400 g bakalii*
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia


* Bakalie w dowolnych proporcjach: orzechy włoskie, pekan, dowolne rodzynki, suszone: morele, żurawina, jagody goi, jabłka, kandyzowane skórki cytryny, pomarańczy, czy też suszony, kandyzowany kokos. 

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperaturę pomieszczenia.
Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Bakalie umieść w największej misce z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby pokrusz orzechy na mniejsze kawałki. Większe rodzynki i morele lub inne bakalie również wcześniej pokrój na kawałki nie większe niż 1 cm.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj kilka minut mikserem z cukrem i masłem. Im dłużej, tym lepiej, jednak jeśli masa nie osiągnie puszystości kremu, ciasto i tak się uda.

Umyj dobrze mieszadła i w osobnej misce ubij na sztywno białka. 

Do miski z mąką i bakaliami przełóż krem jajeczny. Mieszając gęste ciasto szpatułką dodaj również ubite białka. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników i przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz do 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

keks-z-calych-jaj-1

keks-z-calych-jaj-2

keks-z-calych-jaj-3

Ten keks piekłam 55 minut, z połowy przepisu w keksówce o wymiarach 10 x 26 cm. Ciasto można trzymać w chlebaku, zawinięte w papier i folię do 5 dni.

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-06 21:28
Ujęła nas ta ilość bakalii <3
Ania
2016-12-07 18:04
Mnie też.. ha ha ;-)