Ogórki faszerowane twarożkiem
Ogórki faszerowane twarożkiem to błyskawiczna w przygotowaniu przekąska. Do tego jest to przepis super prosty i bardzo uniwersalny. Z kilku składników wyczarujesz coś naprawdę pięknego i pysznego.
- można ją szykować przez cały rok
- kreatywna przystawka na każdą okazję
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 8 kawałków
Kaloryczność kcal: 39 w 1 kawałku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 350 g ogórków szklarniowych lub większych gruntowych - u mnie 2 ogórki "węże"
- 100 g puszystego serka typu Almette
- 2 rzodkiewki - około 30 g
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- przyprawy: po sporej szczypcie pieprzu i soli
- ewentualna dekoracja: szczypiorek, koperek, natka pietruszki, rzodkiewki, rzeżucha
Ogórki faszerowane twarożkiem
Ogórki ważone były przed obraniem i usunięciem gniazda nasiennego.
Z podanej ilości składników otrzymasz około ośmiu słupków faszerowanych ogórków. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Ogórki faszerowane twarożkiem przepis
Wybierz grubsze i dłuższe ogórki. Bardzo dokładnie je umyj i częściowo tylko obierz cienko ze skórki, by ciekawiej prezentowały się na talerzu. Pokrój je na kawałki o wysokości około 4 cm. Przy pomocy małego i cienkiego nożyka lub/oraz "wykrawaczki do melonów" w każdej sztuce wydrąż środek. Zastaw jednak cienkie boki oraz około 1 cm dna z ogórka, by twarożek nie wypadał od spodu.
W osobnej misce umieść 100 gramów dowolnego, ulubionego, puszystego serka typu Almette, czy też bardziej kremowego i gładkiego serka Philadelphia. Serek wymieszaj z dwiema, drobno siekanymi rzodkiewkami oraz dwiema łyżkami siekanego szczypiorku. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Zacznij od sporej szczypty i dopiero w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Porady: Szczypiorek można zamienić na drobno siekaną cebulę. Do twarożku zaś można dodać równie drobno posiekaną, świeżą paprykę, np. czerwoną. Nie dodajemy śmietany, by twarożek był bardziej zwarty.
Porcjami twarożku wypełnij wszystkie słupki z ogórków. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Każdy kawałek ogórka faszerowanego można ozdobić dodatkowo plasterkami rzodkiewki oraz świeżymi ziołami, a wiosną również rzeżuchą.
Porada: Rzodkiewkę można zamienić na kawałek łososia wędzonego na zimno.
Jeśli masz małe i krótkie ogórki gruntowe, to możesz przekroić je wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć całe gniazdo nasienne. Powstanie coś w rodzaju łódki z ogórka. W miejscu mokrego gniazda nasiennego umieść twarożek.
Smacznego.