Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Domowe, pyszne ciasteczka z makiem i skórką z cytryny, to wypiek idealny na zimę. Po ten przepis polecam sięgnąć na Święta. Maślane, kruche ciasteczka można po upieczeniu pięknie udekorować. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia jednej blaszki: 16 minut
Liczba porcji: 20 sporych ciastek

Kaloryczność kcal: 170 w 1 ciastku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 260 g mąki pszennej tortowej - trochę ponad 1,5 szklanki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 50 g maku niebieskiego - 5 pełnych łyżek
  • 100 g cukru pudru - około pół szklanki
  • 2 małe jajka - do 100 g po rozbiciu
  • skórka otarta z jednej cytryny - do 25 g

Ciasteczka z makiem
Ciasteczka z makiem, 1

Krok 1: Wymieszaj składniki sypkie

Do miski wsyp 260 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej oraz 100 gramów cukru pudru. Dodaj też 50 gramów niebieskiego maku i saszetkę proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy). Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej.

Porada: Można też dodać odrobinę proszku do pieczenia, ale ja go nie daję.

Wymieszaj składniki sypkie

Krok 2: Dodaj jajka i cytrynę

Do miski wbij dwa bardzo małe jajka. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, mandarynki albo też z limonki i również dodaj do miski. 

Porada: Aby ciasteczka były bardziej maślane i kruche, dodaj same żółtka plus solidną łyżkę śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %. 

Dodaj jajka i cytrynę

Krok 3: Wlej roztopione masło

Na koniec wlej 200 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Ciasto zagniataj, aż zrobi się jednolite. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odłóż do schłodzenia na godzinę. Nie jest to konieczne, ale ułatwi Ci formowanie ciasteczek. 

Porada: Masło można zamienić na tyle samo kostki roślinnej do pieczenia. 

Wlej roztopione masło

Krok 4: Formuj ciastka

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu. Cienką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 

Odrywaj kawałki ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego (około 35 gramów sztuka - średnica około 4,5 cm). Kulki umieszczaj na papierze, a następnie rozpłaszczaj palcami formując placek o średnicy około 8 cm. 

Formuj ciastka

Krok 5: Upiecz ciasteczka

Każdą partię piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół). Ciastka piecz około 16 minut. Obserwuj je jednak w piekarniku, by nie spiekły się za mocno i w razie potrzeby skróć pieczenie. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. 

Ciastka piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.

Upiecz ciasteczka

Krok 6: Wykonaj dekorację

Przestudzone ciasteczka z makiem można pokryć domowym lukrem lub roztopioną, białą czekoladą. Warto posypać je odrobiną maku, czy też wyłożyć świąteczne posypki i inne, jadalne dekoracje. 

Wykonaj dekorację

Ciasteczka z makiem, 8

Jeśli ciastka z makiem nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez pięć dni. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (75 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka z makiem

Pyszne, domowe ciastka z makiem, to bardzo prosty i uroczy wypiek. Nie ma nic lepszego niż wypiek, do którego przygotowanie nie zabierze dużo czasu. Kruche ciasteczka z makiem to idealny wybór dla tych, którzy chcą przygotować coś wyjątkowego, ale nie dysponują dużą ilością czasu lub nie posiadają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Maślane ciasteczka z makiem są niesamowicie wszechstronne. Można je serwować jako przekąskę, dodać do lunchu, zabrać na piknik czy podać jako słodkie zakończenie rodzinnego obiadu. Mogą być też eleganckim dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Na kruche ciastka z makiem warto też skusić się w zimowym sezonie, bowiem mak bardzo dobrze pasuje do klimatu Świąt. Do wypieku tych ciasteczek potrzeba tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domowej spiżarni. Brak skomplikowanych lub trudno dostępnych składników to dodatkowy plus dla osób, które nie lubią komplikować sobie życia. Jeśli zastanawiasz się na tym: kruche ciasteczka z makiem jak zrobić? - to koniecznie zobacz mój przepis na ciasteczka z makiem. Kruche maślane ciasteczka z makiem to uniwersalna propozycja na wiele różnych okazji. Są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i na mniej formalne spotkania z przyjaciółmi. Można je przygotować na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jako prezent na walentynki, czy też po prostu zrobić niespodziankę bliskim bez okazji. Smak maślanych ciasteczek z makiem niesie ze sobą często wspomnienia z dzieciństwa i domowych wypieków przygotowywanych przez rodziców czy dziadków. To wspaniały sposób na przywołanie tych ciepłych uczuć. Maślane ciasteczka z makiem dają sporo możliwości personalizacji. Mogą być przystosowane do preferencji smakowych poprzez dodanie np. skórki pomarańczowej, cynamonu lub wanilii. Można je również dekorować w różny sposób, np. polewając lukrem czy posypując kolorową posypką, by nadać im świątecznego lub uroczystego charakteru. Z pewnością na ciasteczka z makiem przepisy są rozmaite. Ja jednak polecam moje ciasteczka z makiem przepis, który zrobisz z bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. W porównaniu do wielu innych słodkich przekąsek, kruche ciasteczka z makiem mają to do siebie, że świetnie zachowują świeżość przez kilka dni, jeśli są przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. To znaczy, że można je upiec z wyprzedzeniem i nie martwić się o to, że stracą na jakości. Podsumowując, maślane i kruche ciasteczka z makiem to swego rodzaju kulinarna magia - prosta, ale zawsze skuteczna i powodująca uśmiech na twarzach biesiadników. Czy to na świątecznym stole, rodzinnej ucztę, a może jako upominek dla przyjaciół, sprawdzą się wyśmienicie, wprowadzając ciepło i radosną atmosferę podczas każdego spotkania. Na Święta i nie tylko polecam też upiec przepyszny sernik puszysty. a tutaj jeszcze przepis na ciasteczka marcepanowe z pięknym, świątecznym zdobieniem. Zapraszam również po przepis na pyszne i proste ciasteczka orkiszowe bez jajek i mleka. Koniecznie zobacz też uniwersalny przepis na kruche ciasteczka maślane.