Ciasteczka z makiem
Domowe, pyszne ciasteczka z makiem i skórką z cytryny, to wypiek idealny na zimę. Po ten przepis polecam sięgnąć na Święta. Maślane, kruche ciasteczka można po upieczeniu pięknie udekorować.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia jednej blaszki: 16 minut
Liczba porcji: 20 sporych ciastek
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
170 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 260 g mąki pszennej tortowej - trochę ponad 1,5 szklanki
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 50 g maku niebieskiego - 5 pełnych łyżek
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
- 2 małe jajka - do 100 g po rozbiciu
- skórka otarta z jednej cytryny - do 25 g
Ciasteczka z makiem
Do miski wsyp 260 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej oraz 100 gramów cukru pudru. Dodaj też 50 gramów niebieskiego maku i saszetkę proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy). Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Porada: Można też dodać odrobinę proszku do pieczenia, ale ja go nie daję.
Do miski wbij dwa bardzo małe jajka. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, mandarynki albo też z limonki i również dodaj do miski.
Porada: Aby ciasteczka były bardziej maślane i kruche, dodaj same żółtka plus solidną łyżkę śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %.
Na koniec wlej 200 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Ciasto zagniataj, aż zrobi się jednolite. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odłóż do schłodzenia na godzinę. Nie jest to konieczne, ale ułatwi Ci formowanie ciasteczek.
Porada: Masło można zamienić na tyle samo kostki roślinnej do pieczenia.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu. Cienką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Odrywaj kawałki ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego (około 35 gramów sztuka - średnica około 4,5 cm). Kulki umieszczaj na papierze, a następnie rozpłaszczaj palcami formując placek o średnicy około 8 cm.
Każdą partię piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół). Ciastka piecz około 16 minut. Obserwuj je jednak w piekarniku, by nie spiekły się za mocno i w razie potrzeby skróć pieczenie. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia.
Ciastka piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.
Przestudzone ciasteczka z makiem można pokryć domowym lukrem lub roztopioną, białą czekoladą. Warto posypać je odrobiną maku, czy też wyłożyć świąteczne posypki i inne, jadalne dekoracje.
Jeśli ciastka z makiem nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez pięć dni.
Smacznego.