Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to fantastyczny i bardzo uniwersalny deser na każdą okazję. Przepis przyda się nie tylko na śniadanie, ale i na kolację, czy nawet na piknik lub do pracy.  

- bez użycia miksera
- błyskawiczne przygotowanie
- tylko łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10 placków o średnicy min. 10 cm

Kaloryczność kcal: 120 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 1 duży lub 2 małe banany - około 190 g miąższu
  • 150 ml mleka - około 3/5 szklanki
  • 2 średniej wielkości jajka - około 110 g po rozbiciu
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Placuszki bananowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 grubych placuszków bananowych o średnicy około 10-12 cm.

Placuszki bananowe, 1

Placuszki bananowe przepis

Aby otrzymać około 190 gramów kawałków bananów użyjesz zapewne jednego dużego lub dla małe banany. Bardzo dojrzałe lub nawet lekko przejrzałe banany ugnieć widelcem. Jeśli masz banany dojrzałe, ale nie rozpadające się, to pokrój je w drobną kosteczkę lub plasterki. Moje dwa małe banany ważyły po obraniu i pokrojeniu równo 190 gramów.

Placuszki bananowe, 2

Do osobnej, większej miski wsyp szklankę mąki pszennej tortowej, czyli około 160 gramów. Jeśli używasz mąki uniwersalnej, to wsyp jej o 10 gramów mniej. Wsyp jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów). Sypkie składniki wymieszaj np. przy pomocy rózgi kuchennej. Wbij dwa średniej wielkości jajka (u mnie 110 gramów po rozbiciu) i wlej 150 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Całość wymieszaj dokładnie łyżką na jednolite ciasto. Jeśli chcesz, to możesz do tego użyć miksera na niskich obrotach. 

Porady: Cukier wanilinowy można zastąpić ta samą ilością domowego cukier z prawdziwą wanilią lub też wsypać cukier z odrobiną pasty lub esencji waniliowej. Aby otrzymać jeszcze bardziej puszyste placuszki bananowe, jajka możesz ubić osobno z cukrem na jasny puch.

Placuszki bananowe, 3

Do gładkiego, gęstego ciasta dodaj kawałki lub pulpę z bananów. Wymieszaj wszystko łyżką. 

Porady: Zamiast bananów można też dać twardsze kawałki gruszek, jabłek, morele, brzoskwinie (również z syropu) lub też pokrojone na małe kawałki krążki ananasa z puszki. Jeśli chcesz smażyć swoje bananowe placuszki na patelni z nieprzywieralną powłoką bez wylewania na nią tłuszczu, to możesz to zrobić. Musisz jednak wlać przynajmniej 3 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masa do miski z ciastem. Całość wymieszaj i smaż placki na nagrzanej patelni. 

Placuszki bananowe, 4

Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wylej 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na bananowe placuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po trzy placuszki na raz. Placuszki smaż na nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdą sztukę na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placuszki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placuszki bananowe wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, daj im więc trochę czasu na dosmażenie. Usmażyłam tak 10 sztuk o średnicy nieco ponad 10 cm.

Porada: Możesz oczywiście smażyć znacznie mniejsze placuszki bananowe. Takie mini placuszki będą gotowe do zdjęcia z patelni znacznie szybciej, niż te duże.  
Placuszki bananowe, 5

Placuszki bananowe, 6

Placuszki bananowe można zajadać prosto z patelni, bez żadnych dodatków. Można je oprószyć cukrem pudrem lub też polecać miodem, czy ulubionym syropem. Świetnie smakują z ulubionym, domowym dżemem lub z konfiturami. W sezonie warto podawać do nich pokrojone owoce lub też same plasterki bananów moczone w świeżo wyciśniętym soku z cytryny.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (152 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placuszki bananowe

Prawie każdy ma w swoim domu kiść bananów. To fantastyczna, zdrowa i szybka przekąska. Banany można też kupić przez cały rok. Śmiało poleżą też kilka dni na kuchennym parapecie. Banany wykorzystać też można do koktajli, do ciast, babeczek, serników, czy właśnie do bananowych placuszków z tego przepisu. Moje bananowe placuszki szykuje się super błyskawicznie. Te fantastyczne placuszki bananowe dla dzieci zrobisz zarówno z bananów bardzo dojrzałych, a nawet przejrzałych, jak i tych dojrzałych, ale jeszcze idealnie żółtych. Na placuszki bananowe przepis jest super prosty, ponieważ używasz tylko super popularnych i bardzo łatwo dostępnych produktów. To przepis na placuszki bananowe, który przyda się każdej mamie oraz miłośnikom placków i bananów. Jeśli masz mocno dojrzałe banany, to możesz je ugnieść na papkę i w takiej formie wymieszać z pozostałymi składnikami. Placuszki bananowe będą miały jednolitą konsystencje. Jeśli zaś banany nie są tak mocno dojrzałe, to pokrój je w drobną kostkę. Twoje bananowe placuszki będą zawierały wtedy kawałki owoców. Koniecznie wypróbuj też przepis na naleśniki wegańskie. Zapraszam też po sezonowy przepis na racuchy ze śliwkami na drożdżach.

Bananowe placuszki

Domowe placuszki bananowe można przygotować bez mleka. Zastępujesz je wówczas ulubionym mlekiem roślinnym. Najlepsze według mnie placuszki bananowe wychodzą z mleka krowiego lub z mleka roślinnego koksowego. To przepis na placuszki bananowe o lekko słodkim smaku, zatem placuszki bananowe można podać na wiele pysznych sposobów. Domowe placuszki bananowe będą pyszne bez niczego lub tylko z odrobiną cukru pudru. Świetnym dodatkiem do bananowych placuszków będzie tez dżem, konfitura lub też świeże owoce. Placuszki bananowe można też polać miodem lub ulubionym syropem. Ponieważ bananowe placuszki nie są tłuste, to śmiało można je zabrać na piknik lub do szkoły, na drugie śniadanie. Przepis na placuszki bananowe będzie rewelacyjny przez cały rok. Szykuję je dość często, szczególnie w weekendy. Bardzo gorąco polecam przy okazji również inne przepisy, niż tylko te pyszne placuszki bananowe. Koniecznie zobacz przepis na orzeźwiające ciasto cytrynowiec na biszkopcie. Jeśli zaś lubisz kreatywne przekąski, to wypróbuj jajka faszerowane w kilku odsłonach.