Placuszki bananowe
Placuszki bananowe to fantastyczny i bardzo uniwersalny deser na każdą okazję. Przepis przyda się nie tylko na śniadanie, ale i na kolację, czy nawet na piknik lub do pracy.
- bez użycia miksera
- błyskawiczne przygotowanie
- tylko łatwo dostępne składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10 placków o średnicy min. 10 cm
Kaloryczność kcal: 120 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 1 duży lub 2 małe banany - około 190 g miąższu
- 150 ml mleka - około 3/5 szklanki
- 2 średniej wielkości jajka - około 110 g po rozbiciu
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Placuszki bananowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 grubych placuszków bananowych o średnicy około 10-12 cm.

Placuszki bananowe przepis
Aby otrzymać około 190 gramów kawałków bananów użyjesz zapewne jednego dużego lub dla małe banany. Bardzo dojrzałe lub nawet lekko przejrzałe banany ugnieć widelcem. Jeśli masz banany dojrzałe, ale nie rozpadające się, to pokrój je w drobną kosteczkę lub plasterki. Moje dwa małe banany ważyły po obraniu i pokrojeniu równo 190 gramów.

Do osobnej, większej miski wsyp szklankę mąki pszennej tortowej, czyli około 160 gramów. Jeśli używasz mąki uniwersalnej, to wsyp jej o 10 gramów mniej. Wsyp jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia oraz saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów). Sypkie składniki wymieszaj np. przy pomocy rózgi kuchennej. Wbij dwa średniej wielkości jajka (u mnie 110 gramów po rozbiciu) i wlej 150 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Całość wymieszaj dokładnie łyżką na jednolite ciasto. Jeśli chcesz, to możesz do tego użyć miksera na niskich obrotach.
Porady: Cukier wanilinowy można zastąpić ta samą ilością domowego cukier z prawdziwą wanilią lub też wsypać cukier z odrobiną pasty lub esencji waniliowej. Aby otrzymać jeszcze bardziej puszyste placuszki bananowe, jajka możesz ubić osobno z cukrem na jasny puch.

Do gładkiego, gęstego ciasta dodaj kawałki lub pulpę z bananów. Wymieszaj wszystko łyżką.
Porady: Zamiast bananów można też dać twardsze kawałki gruszek, jabłek, morele, brzoskwinie (również z syropu) lub też pokrojone na małe kawałki krążki ananasa z puszki. Jeśli chcesz smażyć swoje bananowe placuszki na patelni z nieprzywieralną powłoką bez wylewania na nią tłuszczu, to możesz to zrobić. Musisz jednak wlać przynajmniej 3 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masa do miski z ciastem. Całość wymieszaj i smaż placki na nagrzanej patelni.

Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wylej 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na bananowe placuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po trzy placuszki na raz. Placuszki smaż na nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdą sztukę na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placuszki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placuszki bananowe wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, daj im więc trochę czasu na dosmażenie. Usmażyłam tak 10 sztuk o średnicy nieco ponad 10 cm.
Porada: Możesz oczywiście smażyć znacznie mniejsze placuszki bananowe. Takie mini placuszki będą gotowe do zdjęcia z patelni znacznie szybciej, niż te duże.


Placuszki bananowe można zajadać prosto z patelni, bez żadnych dodatków. Można je oprószyć cukrem pudrem lub też polecać miodem, czy ulubionym syropem. Świetnie smakują z ulubionym, domowym dżemem lub z konfiturami. W sezonie warto podawać do nich pokrojone owoce lub też same plasterki bananów moczone w świeżo wyciśniętym soku z cytryny.
Smacznego.