Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy znane też pod nazwą palce czarownicy, to bardzo straszne, ale i super pyszne maślane ciasteczka kruche. Obowiązkowa pozycja do zrobienia na Halloween.
- bardzo proste w przygotowaniu
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami kroków
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia maksymalnie: 15 minut
Liczba porcji: około 40 ciastek
Kaloryczność kcal: 95 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
- niecałe 2,5 szklanki mąki pszennej - około 370 g
- 200 g prawdziwego masła - klasyczna kostka
- około 3/5 szklanki cukru pudru - 110 g
- 1 lekko czubata łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej - 15 g
- 1 malutkie jajko lub żółtko dużego jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka ekstraktu migdałowego
- spora szczypta soli
- około 45 g migdałów blanszowanych lub zwykłych
Paluchy wiedźmy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10-15 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Paluchy wiedźmy przepis
W jednej misce umieść razem: 370 gramów (niecałe 2,5 szklanki) mąki pszennej np. typ. 500 (poznańska lub wrocławska). Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550 oraz tortowa; 110 gramów (około 3/5 szklanki) cukru pudru; 200 gramów zimnego masła 82% (klasyczna kostka), które warto pokroić na mniejsze kawałki; jedno malutkie jajko lub też samo żółtko z dużego jajka; jedną, lekko czubatą łyżkę skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli około 15 gramów; 1 łyżeczkę proszku do pieczenia; 1 płaską łyżeczkę ekstraktu migdałowego (najlepiej naturalnego); sporą szczyptę soli.
Porada: Skrobię ziemniaczaną można śmiało zamienić na tyle samo proszku budyniowego bez cukru (z saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego) albo też całkowicie pominąć i zamiast skrobi wsypać dodatkowe 15 gramów maki pszennej. Ze skrobią ciasteczka wychodzą bardziej kruche. Jeślim zaś dasz dodatkową łyżkę mąki pszennej, to paluchy zachowają jeszcze ładniejszy kształt po upieczeniu.

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na pełną godzinę (może być też dłużej).

Po schłodzeniu ciasto będzie twardsze i plastyczniejsze. Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Bardzo ważna jest bowiem to, by piekarnik był dobrze nagrzany.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Przygotuj sobie sporą garść migdałów. Ja użyłam zarówno tych blanszowanych, jak i migdałów ze skórką. Odcinaj lub odrywaj niewielkie kawałki ciasta (kulki mniejsze niż mały orzech włoski). Każdą kulkę roluj dłonią na desce, na kształt wałeczka o długości około 10-12 cm i średnicy około 1,5-2 cm. Wałeczki mogą się trochę różnić i długością i grubością.
W dwóch miejscach każdego wałeczka wykonaj palcami lekkie wgłębienie, zaś pomiędzy wgłębieniami odrobinkę natnij palce.

Wybierz cieńszy koniec palca i tam wetknij po jednym orzechu zaokrągloną stroną do ciasta. Najpierw wciśnij orzecha w ciasto od góry, a potem lekko dosuń go do środka wałeczka. W taki sposób przygotuj wszystkie paluchy wiedźmy.
Porada: Jeśli formowanie paluszków zajmuje Ci więcej czasu, to część ciasta warto zawinąć i trzymać w lodówce, by nie zmiękło.

Gotowe paluchy czarownicy układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz taką możliwość, to warto nawet umieścić taką formę w lodówce, by paluchy stwardniały przed pieczeniem. Dzięki temu zachowają ładniejszy kształt palców.

Blaszkę z gotowymi do pieczenia paluchami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub ewentualnie termoobieg, ale z temperaturą 185 stopni. Palce czarownicy piecz około 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią i jeszcze urosną. Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu.
Po przestudzeniu warto udekorować je przy "paznokciach" np. dżemem wiśniowym lub truskawkowym albo gęstym syropem o czerwonym kolorze.


Po całkowitym przestudzeniu, paluszki wiedźmy wystarczy zawinąć luźno w papier śniadaniowy, a potem umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym i trzymać w szafce. Śmiało poleżą tak przynajmniej dwa dni z zachowaniem super świeżości.
Koniecznie zobacz też jak zrobić pajączki Oreo.
Smacznego.