Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy znane też pod nazwą palce czarownicy, to bardzo straszne, ale i super pyszne maślane ciasteczka kruche. Obowiązkowa pozycja do zrobienia na Halloween.  

- bardzo proste w przygotowaniu
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami kroków

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia maksymalnie: 15 minut
Liczba porcji: około 40 ciastek

Kaloryczność kcal: 95 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • niecałe 2,5 szklanki mąki pszennej - około 370 g
  • 200 g prawdziwego masła - klasyczna kostka
  • około 3/5 szklanki cukru pudru - 110 g
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej - 15 g
  • 1 malutkie jajko lub żółtko dużego jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • spora szczypta soli
  • około 45 g migdałów blanszowanych lub zwykłych

Paluchy wiedźmy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10-15 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Paluchy wiedźmy, 1

Paluchy wiedźmy przepis

W jednej misce umieść razem: 370 gramów (niecałe 2,5 szklanki) mąki pszennej np. typ. 500 (poznańska lub wrocławska). Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550 oraz tortowa; 110 gramów (około 3/5 szklanki) cukru pudru; 200 gramów zimnego masła 82% (klasyczna kostka), które warto pokroić na mniejsze kawałki; jedno malutkie jajko lub też samo żółtko z dużego jajka; jedną, lekko czubatą łyżkę skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli około 15 gramów; 1 łyżeczkę proszku do pieczenia; 1 płaską łyżeczkę ekstraktu migdałowego (najlepiej naturalnego); sporą szczyptę soli. 

Porada: Skrobię ziemniaczaną można śmiało zamienić na tyle samo proszku budyniowego bez cukru (z saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego) albo też całkowicie pominąć i zamiast skrobi wsypać dodatkowe 15 gramów maki pszennej. Ze skrobią ciasteczka wychodzą bardziej kruche. Jeślim zaś dasz dodatkową łyżkę mąki pszennej, to paluchy zachowają jeszcze ładniejszy kształt po upieczeniu. 

Paluchy wiedźmy, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na pełną godzinę (może być też dłużej). 
Paluchy wiedźmy, 3

Po schłodzeniu ciasto będzie twardsze i plastyczniejsze. Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Bardzo ważna jest bowiem to, by piekarnik był dobrze nagrzany. 

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Przygotuj sobie sporą garść migdałów. Ja użyłam zarówno tych blanszowanych, jak i migdałów ze skórką. Odcinaj lub odrywaj niewielkie kawałki ciasta (kulki mniejsze niż mały orzech włoski). Każdą kulkę roluj dłonią na desce, na kształt wałeczka o długości około 10-12 cm i średnicy około 1,5-2 cm. Wałeczki mogą się trochę różnić i długością i grubością. 

W dwóch miejscach każdego wałeczka wykonaj palcami lekkie wgłębienie, zaś pomiędzy wgłębieniami odrobinkę natnij palce. 
Paluchy wiedźmy, 4

Wybierz cieńszy koniec palca i tam wetknij po jednym orzechu zaokrągloną stroną do ciasta. Najpierw wciśnij orzecha w ciasto od góry, a potem lekko dosuń go do środka wałeczka. W taki sposób przygotuj wszystkie paluchy wiedźmy. 

Porada: Jeśli formowanie paluszków zajmuje Ci więcej czasu, to część ciasta warto zawinąć i trzymać w lodówce, by nie zmiękło.  
Paluchy wiedźmy, 5

Gotowe paluchy czarownicy układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz taką możliwość, to warto nawet umieścić taką formę w lodówce, by paluchy stwardniały przed pieczeniem. Dzięki temu zachowają ładniejszy kształt palców. 
Paluchy wiedźmy, 6

Blaszkę z gotowymi do pieczenia paluchami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Opcja pieczenia góra/dół lub ewentualnie termoobieg, ale z temperaturą 185 stopni. Palce czarownicy piecz około 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią i jeszcze urosną. Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. 

Po przestudzeniu warto udekorować je przy "paznokciach" np. dżemem wiśniowym lub truskawkowym albo gęstym syropem o czerwonym kolorze.  
Paluchy wiedźmy, 7

Paluchy wiedźmy, 8

Po całkowitym przestudzeniu, paluszki wiedźmy wystarczy zawinąć luźno w papier śniadaniowy, a potem umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym i trzymać w szafce. Śmiało poleżą tak przynajmniej dwa dni z zachowaniem super świeżości. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Paluchy wiedźmy

Z ciasta z dużą ilością masła można zrobić bardzo dużo pysznych ciasteczek. Przy odpowiednich proporcjach można stworzyć bardzo plastyczne ciasto, które zachowa kształt jaki mu się nada. Paluszki wiedźmy to jedne z brzydszych i straszniejszych ciastek, jakie można zrobić z tak pysznego ciasta. Domowe palce czarownicy, czyli ciastka palce czarownicy to przepis, który przyda się na Halloween. Ciasteczka palce czarownicy to wbrew pozorom super proste do zarobienia ciastka, które wyglądają jak paluchy czarownicy. Aby zrobić ciastka paluchy wiedźmy wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Na palce czarownicy przepis jest banalnie prosty i zapewne wszystkie składniki masz nawet w swoim domu. Takie palce czarownicy na halloween sprawdzą się idealnie, ponieważ szykujemy je błyskawicznie. Paluszki czarownicy można zrobić nawet z dziećmi. Samo szykowanie ciasta na paluszki czarownicy na halloween nie wymaga posiadania miksera, czy też ubijania składników. Nie trzeba czekać, aż masło zmięknie, ponieważ wyjmujemy je prosto z lodówki. Na paluchy wiedźmy przepis jest tak prosty, że wystarczy wyrobić szybko ciasto i gotowe. 

Palce wiedźmy

Ciasto na paluchy wiedźmy musi po uformowaniu schłodzić się w lodówce, by paluchy czarownicy ciastka można było potem z łatwością formować. Ciasto musi stężeć i stwardnieć, inaczej wałeczki na paluchy czarownicy przepis będą za miękkie i zaczną się kleić. Szykując swoje palce wiedźmy zazwyczaj nie daję za dużo mąki, ponieważ chcę, by palce czarownicy ciastka były przepyszne i idealnie kruche oraz maślane. Tak więc na paluszki wiedźmy przepis jest prosty i składa się z niewielu składników. Sama na paluchy wiedźmy daję skrobię ziemniaczaną, ponieważ lubię, gdy ciasteczka są kruche. Jeśli szykujesz jeszcze jakieś przepisy na Halloween to z pewnością użyjesz dyni. Polecam Ci uniwersalne puree z dyni, którego możesz użyć do wielu przepisów. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też pyszne ciasta, babeczki i serniki, z użyciem dyni. Zapraszam i smacznego.