Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Po prostu najlepsza marynata do kurczaka pieczonego, grillowanego oraz do indyka. Poznaj mój uniwersalny przepis na świetną i prostą do zrobienia marynatę. Do całego drobiu, do skrzydełek, udek, czy pałek.. 

- gotowa w 15 minut
- idealnie dobrane składniki
- marynata do kurczaka i indyka

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: marynata np. na całego kurczaka

Kaloryczność kcal: 520 w całej marynacie

Składniki:
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 4 łyżki soku z cytyny
  • 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego
  • garść siekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek
  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki

Marynata do kurczaka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz marynatę idealną do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka. 

Przed szykowaniem marynaty zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. domowej mieszanki przypraw zamiast musztardy. 

Marynata do kurczaka, 1

Marynata do mięsa

Około pięciu średniej wielkości ząbków czosnku obierz i przepuść przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciśnij również cztery łyżki soku z cytryny lub też z limonki. Jeśli szykujesz marynatę do indyka lub kaczki, to polecam dodać jeszcze dwie łyżki soku z pomarańczy. 

Porada: Jeśli nie masz świeżego czosnku, to możesz dodać dwie płaskie łyżeczki czosnku suszonego. 

Marynata do kurczaka, 2

Przygotuj sobie również po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Tym razem posiekałam drobno pół gałązki świeżego rozmarynu, ale możesz też śmiało użyć oregano lub tymianku. 

Porada: Marynata do kurczaka jest delikatnie ostra, więc jeśli lubisz mocniej doprawione mięso, to daj więcej ostrej papryki, pieprzu cayenne lub chili. 
Marynata do kurczaka, 3

Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wsyp wszystkie przyprawy i siekane zioła. Wlej jeszcze jedną łyżkę płynnego miodu lub np. syropu klonowego oraz cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego do smażenia. Na koniec jeszcze dwie płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej lub ostrzejszej - jeśli wolisz ostrą marynatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. 

Porada: Musztardę można zastąpić mieszanką: płaska łyżeczka zmielonej gorczycy; pół łyżeczki cukru, miodu lub syropu; łyżka octu jabłkowego lub łyżeczka octu spirytusowego. 
Marynata do kurczaka, 4

To idealna marynata do kurczaka na grilla oraz do drobiu pieczonego. Ilość podana w przepisie wystarczy do obłożenia całego kurczaka o wadze do 1,5 kilograma lub też porcji kurczaka o podobnej wadze: skrzydełka, nogi, pałki, filety. Marynatę tę można też wykorzystać do indyka. 

Wystarczy obłożyć pastą/marynatą osuszone mięso a następnie przykryć je lub szczelnie owinąć i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut (nie dłużej niż na 24 godziny). Po tym czasie składniki marynaty przenikną do mięsa. Na zdjęciu poniżej pałki kurczaka w marynacie. 
Marynata do kurczaka, 5

Pałki kurczaka po upieczeniu w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 220 stopni i około 35 minut pieczenia. 
Marynata do kurczaka, 6

Do jakiego mięsa wykorzystasz swoją marynatę?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (220 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Marynata do kurczaka

Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem. Kurczak pieczony w całości, czy też jego fragmenty można przyprawić na dowolnie wiele sposobów. Postanowiłam jednak opracować mój ulubiony najbardziej uniwersalny sposób na to, by zrobić marynatę do białego mięsa. Będzie to bowiem marynata do mięsa zarówno z kurczaka, jak i z indyka. Jeśli chcesz marynować całego indyka, to moja marynata do indyka nie będzie wystarczająca. Indyk jest znacznie większy od kury, więc polecam podwoić ilość składników na marynatę. Oczywiście można też podzielić indyka na kawałki. Najbardziej popularny jest wówczas udziec z indyka marynata na jedną porcję, czyli dwa udźce. Myślę jednak, że najczęściej sięgamy po marynatę właśnie do kurczaka lub też jego porcji. Marynata do kurczaka w podanej przeze mnie ilości sprawdzi się do obłożenia całego kurczaka o wadze do półtorej kilograma. Takiego kurczaka można upiec lub też grillować na ruszcie. Zapraszam też po przepis na przepyszne szaszłyki z grilla. 

Marynata do kurczaka na grilla

To chyba moja najlepsza marynata do kurczaka. Bardzo dobry jest też moja perfekcyjna marynata do karkówki, gdzie od razu pokazuję jak upiec idealną karkówkę na grillu. Moja marynata do kurczaka zawiera miks idealnie do siebie pasujących składników. Jeśli zaś chodzi o jej smak, to jest on bardzo zrównoważony i marynata jest jednocześnie słona, ostra i lekko słodka. Tą ilością marynaty możesz obłożyć śmiało całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi z kurczaka, całych nóg, czy też pałek z kurczaka. To świetna i bardzo często szykowana przeze mnie marynata do kurczaka z grilla oraz do kurczaka, czy indyka pieczonego. Marynata do kurczaka jest tak prosta, że nie trzeba kupować gotowych past. Skomponowanie jej zajmie Ci dosłownie kilka minut. Dodatkowo w samym przepisie podaję tez dużo zamienników do różnych przypraw. Każdy znajdzie tutaj swoje smaki wedle gustu. Jak już masz mięsko, to przyda się tez pyszna sałatka na grilla. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz całe mnóstwo innych świetnych i bardzo dokładnie opisanych przepisów.. zatem zapraszam.