Hummus z suszonymi pomidorami
Prosty przepis na najlepszy hummus z suszonymi pomidorami. Błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy 5-10 minut. Idealny smak i piękna, kremowa konsystencja.
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- puszka ciecierzycy - 400 g - masa bez zalewy to 240 g*
- 4 łyżki naturalnego Tahini**
- 3 połówki suszonego pomidora w oleju + olej
- sok wyciśnięty z małej cytryny
- pół szklanki wody
- 1/4-1/2 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo
- pierz do oprószenia przed podaniem
- krakersy, bułeczki, grissini, paluszki czy też np. nać selera do zajadania
Hummus z suszonymi pomidorami
*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana.
**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się.
Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Kilka sztuk pozostaw do dekoracji. Odmierz cztery płaskie łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól oraz suszone pomidory. Oprócz pomidorów dodaję zawsze dwie łyżki oleju, w którym przebywały. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.

Smacznego!