Hummus z mascarpone
Delikatny i kremowy hummus z mascarpone i niewielką ilością pasty tahini. Jest to wersja niezwykle uniwersalna i delikatna w smaku. Bardzo lubiana również przez dzieci!
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- puszka ciecierzycy - 400 g - masa bez zalewy to 240 g*
- 1 pełna łyżka naturalnego Tahini**
- 250 g serka mascarpone
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżka soku z cytryny
Hummus z mascarpone
Z czym to się je:
- krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera, słupki ogórków, marchewki, rzodkwi..
*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza :-)
**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się bardzo długo.
Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz pełną łyżkę pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, olej sezamowy, sól i serek mascarpone. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.
Pastę możesz wyłożyć na talerz lub do miseczki. Warto dodatkowo polać ją olejem sezamowym lub innym, delikatniejszym olejem o neutralnym smaku (ryżowy, z pestek winogron). Do tego prażony sezam oraz koperek.
Smacznego!