Hummus z mascarpone

Hummus z mascarpone

Delikatny i kremowy hummus z mascarpone i niewielką ilością pasty tahini. Jest to wersja niezwykle uniwersalna i delikatna w smaku. Bardzo lubiana również przez dzieci!

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • puszka ciecierzycy - 400 g - masa bez zalewy to 240 g*
  • 1 pełna łyżka naturalnego Tahini**
  • 250 g serka mascarpone
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka soku z cytryny

Z czym to się je:
• krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera, słupki ogórków, marchewki, rzodkwi..

*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza :-)

**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się bardzo długo.

Hummus z serkiem mascarpone

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz pełną łyżkę pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, olej sezamowy, sól i serek mascarpone. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.

Hummus z mascarpone, 1

Hummus z mascarpone, 2

Pastę możesz wyłożyć na talerz lub do miseczki. Warto dodatkowo polać ją olejem sezamowym lub innym, delikatniejszym olejem o neutralnym smaku (ryżowy, z pestek wynogron).

Do tego prażony sezam oraz koperek.

Sprawdź też koniecznie inne wersje tej pasty. Polecam szczególnie:
- hummus tradycyjny
- hummus paprykowy
- hummus z suszonymi pomidorami

Jeśli lubisz zdrowe dania z ciecierzycy zobacz też mój przepis na doskonały pasztet z ciecierzycy.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷