Jak ugotować jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem? Zobacz mój sprawdzony sposób na idealne jajka na miękko. Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to idealne, zdrowe śniadanie dla każdego. 

Ważne, by jajka były jak najświeższe, przed gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia i były gotowane posegregowane wielkością. Jako małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże. 
Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!

Reklama

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 5 minut
Ilość porcji: tyle ile jajek

Kalorie: 143 w 100 gramach

Składniki:
  • jajka


*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

 

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania jajek w zależności od ich wielkości:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Ja czasem, gdy się spieszę myję je dłużej pod ciepłą wodą.

Jak ugotować jajka na miękko?

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wody i doprowadź ją do wrzenia. Możesz na ten czas przykryć garnek przykrywką, by woda szybciej się zagotowała.

Przygotowane wcześniej (i umyte) jajka kładź przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że prawdopodobnie miało już wcześniej uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże. Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek.

Prawdopodobnie po włożeniu jajek do wody, przestanie się ona gotować. Zwiększ moc palnika. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania.

Jajka są już gotowe do obrania.

Jak ugotować jajko na miękko, 1

Jak ugotować jajko na miękko, 2

Zobacz też jak prawidłowo powinno się gotować jajka na twardo. Zapraszam również po przepis na roladę szpinakową z kremowym serkiem i łososiem.
Jak ugotować jajko na miękko, 3

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (130 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14297

Komentarze

2017-02-19 01:21
po 5 min wszystkie jaja będą na twardo, 3 min to max !!!! zwłaszcza w tej technice, technika "żaby daje lepsze efekty i nie potrzebuje różnych czasów, jajka wraz z wodą doprowadzasz do wrzenia zmniejszasz drastycznie ogień i gotujesz nie dłużej niż 3 min, hartujesz i gotowe :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-19 10:23
Jajka mają różne rozmiary i moje doświadczenie pokazało, że taki właśnie czas, jaki podałam jest idealny :-)
2017-04-15 01:01
Masz rację. Kupuję tylko "L-ki" i wiem, że po 5-ciu minutach są lekko ścięte, po 6-ciu jeszcze miękkie, ale nie do końca; wolę te 6-cio minutowe, ale to sprawa gustu.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-15 08:43
Dzięki za wsparcie.. w końcu rozmiar ma znaczenie :-)
2018-04-08 10:44
Ja trochę niedbale do sprawy podchodzę w kwestii czasu i rozmiaru :). Ale stosuję te same metody. Po prostu cztery minuty z hakiem i białko najczęściej ścięte w całości a żółtko zawsze miękkie.
2018-06-30 22:22
no właśnie masz racje 3 minuty nie dłużej a mam swoje jajka od swoich kur i mają różne rozmiary ..... na męko to 3 minuty i nic więcej
2018-07-10 10:12
Po 3 minutach nigdy nie otrzymałam dużego jajka na miękko! Chyba, że ktoś lubi 3/4 surowe białko...
Potwierdzam podany wyżej przepis i czasy gotowania w zależności od rozmiaru jajka :)
2018-07-21 08:59
Jeszcze nigdy po 5 minutach nie mialam jajek na twardo. Wrecz jesli mam duze jajka 6 minut gotuje 🙂
2017-06-26 18:54
Jak chodziłam do gastronomika to uczyli mnie , że jajek nie wolno myć, tylko sparza się dla pozbycia sie salmonelli jesli ktoś wykorzystuje surowe😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-26 20:40
Tu Alicjo myjemy po to, by zdjąć z nich wierzchnie zabrudzenia (czasem nawet krew). Potem wkładamy do wrzątku, więc pierwsze parzenie nie ma już sensu, za to umycie, by pozbyć się wierzchnich zabrudzeń.. tak.
2017-06-26 20:37
Ja zalewam jajka zimną wodą i gotuję 2 minuty 30-45 sekund od momentu zagotowania ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-27 08:55
Niezależnie od wielkości?
2018-02-23 07:23
ja też tak robie, nie zależnie od wielkości jajka ale tylko na 0.5l garku na 2 jajka. i zawsze wychodzą idealnie. Niestety ta praktyka nie sprawdza się przy większej ilości jajek.👌
2017-06-30 16:24
Wlóz do zimnej wody .jak sie zagotuje.zgas palnik i odczekaj 15sekund i bez kombinacji "jajeczka"jak marzenie
2017-12-13 10:21
Przepis dobry sprawdzony 5-6minut i jak ta lala jajeczka .
2018-06-30 22:28
5-6 minut to jajko na twardo ....a zalecane są na miękko mają więcej witamin
2018-07-21 09:54
Nie wiem jakim cudem 5-6 minut to jajko twarde. Chyba, ze dla roznych ludzi "miekkosc" jajka jest rozna 🙂
2018-01-07 10:40
Witam a ile czasu trzeba żeby ugotować 18 jajek na miękko bo te czasy się nie sprawdzają, pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-07 11:35
Jeśli umieszczasz w garnku tak dużą ilość jajek naturalny będzie spadek temperatury wody w garnku. Musisz stopniowo zwiększać moc palnika, by woda zaczęła się gotować. W momencie, gdy się gotuje.. odliczasz czas wedle wielkości jajek.
2018-01-07 13:35
Nie wierzę ;). Cały artykuł napisałaś a wystarczy wziąć jajko jakiekolwiek rozmiaru i wsadzić do zimnej wody, jak zacznie bulgotać woda - wyciągamy. Sprawdziłem to wielokrotnie i zawsze otrzymywałem idealne jajko na miękko. Palnik dawałem na maksa ale nie powinno to mieć większego znaczenia ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-07 15:53
Super, że tak ładnie wychodzą Ci jajka na miękko. Dla Ciebie jest to super proste.. nawet nie zdajesz sobie sprawy do jakiej wprawy doszedłeś i dlatego dziwisz się, że ktoś może mieć z tym problemy. To normalne 👌
2018-01-15 14:27
Autorka musi odpisać Ci w sposób miły, bo to autorka, choć nutkę sarkazmu da się wyczuć z daleka. Ja Ci natomiast odpiszę jako ścisłowiec. Ścigałeś się kiedyś z kimkolwiek? Jeśli tak to rozumiesz, że powiedzenie: "Ja zaczynam biec na autobus jak tylko wychodzę z domu" może nie być pomocne dla kogoś, kto jest od Ciebie dużo wolniejszy. Tak samo jest z palnikami. Każda kuchenka ma inną moc oraz każdy garnek ma inną objętość. Pojęcie zimna jest też pojęciem względnym. Czy zimna woda ma dla Ciebie 5 stopni, a może 0, czy 15. Ciepło właściwe wody to ok. 4200 J/KgK, co oznacza, że przy dwa razy większej objętości potrzebujesz dwa razy większego ciepła. Na czas zagotowania się wody wpływa wiec wielkość palnika, moc samej kuchenki i jej sprawność, szerokość garnka jak i objętość w nim wody. Czyli możesz znaleźć dwie sytuacja, gdzie czas gotowania wody może się różnić kilkukrotnie. Czyli pisząc po ludzku: Twoja rada jest do kitu, bo to, że sprawdza się u Ciebie daje małą szansę, że sprawdzi się u kogoś innego. Natomiast w przypadku Pani Ani jej terminy są ścisłe i łatwe do powtórzenia. Każdy potrafi wodę zagotować oraz trzymać ją w stanie lekkiego wrzenia przez zadany czas. Co oznacza, że warunki autorki są wysoce powtarzalne. Jeśli nie wierzysz, to spróbuj ugotować jajka według swojego przepisu używając największego garnka, jaki znajdziesz w domu :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼
2018-02-01 09:42
Ale te czasy sa podane od ponownego wrzenia wody (woda przestaje wrzec po wlozeniu jajek), czy od wlozenia do wody?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-01 09:52
Czas mierzysz od samego umieszczenia jajek w wodzie. Jeśli od razu skontrolujesz moc palnika, to woda bardzo szybko ponownie zacznie się gotować. Oczywiście ma to być wyraźne bulgonienie.. jajka nie powinny zacząć "tańczyć" w garnku . Powodzenia Marcinie🙂🙂
2018-02-07 22:20
Kurczę, Twój sposób jest jakiś kiepski... Próbowałem dwa razy robic tak jak podałaś, wszystkie kroki dokładnie powtórzyłem i za pierwszym razem wyszły mi pierogi ruskie, a za drugim razem kotlety (mielone). Nie polecam😁😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Czyli jesteś czarodziejem....😜
Reklama
2018-02-09 11:27
I to nie wiesz jak dobrym🍓😉
2018-02-24 07:34
Witam!
Dziś gotowałam jajak z godnie z Pani Anny zaleceniami. Jajka 5,5 cm gotowałem 4 minuty iiii białko ścięte a żółtko płynne. Mniam mniam, Dziękuję za pomoc iiii Pozdrawiam Serdecznie.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Dzięki za info 🌼👍
2018-02-24 15:24
Aniu,Twój przepis na ugotowanie jajek na miękko jest jak najbardziej prawdziwy .Nie cierpię białka " glutowategp" brrrrr...To prawda,ze dużo zależy od rozmiaru jajka.Przewaznie kupuje duże L i gotuje 5 do 6 min ( 6 min, żółtko troszkę ścięte ) 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aniu 🌼
2018-03-23 09:26
No wkońcu! Mam swoje perfekcyjne jajka na miękko.. dzięki Ania!😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-23 10:11
Bardzo proszę Kamilo.. Mój Mąż i młodszy Syn uwielbiają takie jajka na miękko 👍
2018-03-23 09:58
👍Żeby jajka dobrze się obierały ze skorupki, należy wodę dobrze posolić. Gdy pękną, dodać do wody octu winnego lub zakwasić według upodobań.
2018-04-08 11:19
absolutne bzdury, po pierwsze jajek nie trzyma sie w lodowce, po drugie goteje sie je od normalnej wody ,a nie wrzuca do wrzatku, ja zawsze tak robie i nigdy nie mam problemow, a trzy minuty sa absolutnie dokladne
2018-05-13 09:03
A gdzie trzymasz jak nie w lodówce?
2018-05-27 10:44
Super przepis! Pyszne jajka na miękko podane do łóżka.
2018-06-21 02:14
Nie wolno myć jajek przed gotowaniem bo wszystkie bakterie ze skorupki przenikają do wnętrza.. jeśli już to parzymy skorupkę jajka, wrzątkiem. Pozdro
2018-08-19 13:42
Witam proszę spróbować taj jak niektórzy tutaj podają, czyli 2.30 min 2.45 min ponieważ czy jajko z lodówki czy w temperaturze pokojowej doprowadzone w garnku do wrzenia i następnie odliczane będzie takie same mimo wielkości, więc nie trzeba segregowac, praw fizyki nie da się zmienić. Ale trzeba pamiętać że każdy sposób jest dobry, jeśli skuteczny.
2018-09-01 09:54
5,5 minuty jajka "large" prosto z lodówki na gotującą się wodę, na twardo...😞😞😞👍👌
zdjecie uzytkownika
Reklama

Jajka na miękko

Kiedyś gotowałam jajko na miękko wkładając je do zimnej wody. Nie wychodziło mi to jednak za każdym razem tak, jak bym tego chciała. Sporo zależało od tego w jakim czasie woda się zagotuje. Dlatego też wolę wkładać jajka na wrzątek. W zależności od wielkości jajka, wiem dokładnie ile minut od zagotowania potrzebuje jajko, by ugotowało się na miękko. Jajko na półtwardo potrzebuje zazwyczaj około 30 sekund dłuższego gotowania. Jajko na miękko ile minut od zagotowania - zobacz przepis oraz podane wielkości jajek.

Jak ugotować jajko na miękko

Pyszne jajko na miękko często pojawia się na filmach jako idealne śniadanie podane do łózka. Do tego grzanki, świeży sok z pomarańczy i warzywa.. pyszności. Jak ugotować jajka na miękko na kuchence elektrycznej? Wystarczy utrzymać gotującą się wodę i gotować jajka wedle wytycznych w przepisie. Zobacz jeszcze mój fajny sposób na jajko na twardo. Jaka na twardo to podstawa dań z jajkami faszerowanymi.. szczególnie w daniach na Wielkanoc