Jak ugotować jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem?

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Ja czasem, gdy się spieszę myję je dłużej pod ciepłą wodą.

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wody i doprowadź ją do wrzenia. Możesz na ten czas przykryć garnek przykrywką, by woda szybciej się zagotowała.

Przygotowane wcześniej (i umyte) jajka kładź przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że prawdopodobnie miało już wcześniej uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże.

Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek.

Prawdopodobnie po włożeniu jajek do wody, przestanie się ona gotować. Zwiększ moc palnika. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały.

Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania.

Jajka są już gotowe do obrania :-)

jak-ugotowac-jajko-na-miekko-1

jak-ugotowac-jajko-na-miekko-2

Zobacz też jak prawidłowo powinno się gotować jajka na twardo.

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

=tomi=
2017-02-19 01:21
po 5 min wszystkie jaja będą na twardo, 3 min to max !!!! zwłaszcza w tej technice, technika "żaby daje lepsze efekty i nie potrzebuje różnych czasów, jajka wraz z wodą doprowadzasz do wrzenia zmniejszasz drastycznie ogień i gotujesz nie dłużej niż 3 min, hartujesz i gotowe :)
Ania
2017-02-19 10:23
Jajka mają różne rozmiary i moje doświadczenie pokazało, że taki właśnie czas, jaki podałam jest idealny :-)
pawelt
2017-04-15 01:01
Masz rację. Kupuję tylko "L-ki" i wiem, że po 5-ciu minutach są lekko ścięte, po 6-ciu jeszcze miękkie, ale nie do końca; wolę te 6-cio minutowe, ale to sprawa gustu.
Ania
2017-04-15 08:43
Dzięki za wsparcie.. w końcu rozmiar ma znaczenie :-)
Alicja
2017-06-26 18:54
Jak chodziłam do gastronomika to uczyli mnie , że jajek nie wolno myć, tylko sparza się dla pozbycia sie salmonelli jesli ktoś wykorzystuje surowe😊
Ania
2017-06-26 20:40
Tu Alicjo myjemy po to, by zdjąć z nich wierzchnie zabrudzenia (czasem nawet krew). Potem wkładamy do wrzątku, więc pierwsze parzenie nie ma już sensu, za to umycie, by pozbyć się wierzchnich zabrudzeń.. tak.
Ika
2017-06-26 20:37
Ja zalewam jajka zimną wodą i gotuję 2 minuty 30-45 sekund od momentu zagotowania ;)
Ania
2017-06-27 08:55
Niezależnie od wielkości?
Piotr
2017-06-30 16:24
Wlóz do zimnej wody .jak sie zagotuje.zgas palnik i odczekaj 15sekund i bez kombinacji "jajeczka"jak marzenie