Jajka na miękko
Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem? Zobacz mój sprawdzony sposób na idealne jajka na miękko. Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to idealne, zdrowe śniadanie dla każdego.
Ważne, by jajka były jak najświeższe, przed gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia i były gotowane posegregowane wielkością. Jako małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże.
Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 5 minut
Liczba porcji: tyle ile jajek
Kaloryczność kcal: 143 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- jajka
*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm
* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.
Czas gotowania jajek w zależności od ich wielkości:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Ja czasem, gdy się spieszę myję je dłużej pod ciepłą wodą.
Jak ugotować jajka na miękko?
Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wody i doprowadź ją do wrzenia. Możesz na ten czas przykryć garnek przykrywką, by woda szybciej się zagotowała.
Przygotowane wcześniej jajka kładź przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że prawdopodobnie miało już wcześniej uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże. Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek.
Prawdopodobnie po włożeniu jajek do wody, przestanie się ona gotować. Zwiększ moc palnika. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania.
Jajka są już gotowe do obrania.
Zobacz też jak prawidłowo powinno się gotować jajka na twardo. Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu rolada szpinakowo łososiowa.
Smacznego.
p. s. Zobacz też mój przepis doskonała jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem.