Jajka na miękko

Jajka na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem? Zobacz mój sprawdzony sposób na idealne jajka na miękko. Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to idealne, zdrowe śniadanie dla każdego. 

Ważne, by jajka były jak najświeższe, przed gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia i były gotowane posegregowane wielkością. Jako małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże. 
Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 5 minut
Ilość porcji: tyle ile jajek

Kaloryczność kcal: 143 w 100 gramach

Składniki:
  • jajka


*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania jajek w zależności od ich wielkości:
Małe - 3,5 minuty
Średnie - 4,5 minuty
Duże - 5,5 minuty

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Ja czasem, gdy się spieszę myję je dłużej pod ciepłą wodą.

Jak ugotować jajka na miękko?

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wody i doprowadź ją do wrzenia. Możesz na ten czas przykryć garnek przykrywką, by woda szybciej się zagotowała.

Przygotowane wcześniej (i umyte) jajka kładź przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że prawdopodobnie miało już wcześniej uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże. Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek.

Prawdopodobnie po włożeniu jajek do wody, przestanie się ona gotować. Zwiększ moc palnika. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania.

Jajka są już gotowe do obrania.

Jajka na miękko, 1

Jajka na miękko, 2

Zobacz też jak prawidłowo powinno się gotować jajka na twardo. Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu rolada szpinakowo łososiowa.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (382 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jajka na miękko

Kiedyś gotowałam jajko na miękko wkładając je do zimnej wody. Nie wychodziło mi to jednak za każdym razem tak, jak bym tego chciała. Sporo zależało od tego w jakim czasie woda się zagotuje. Dlatego też wolę wkładać jajka na wrzątek. W zależności od wielkości jajka, wiem dokładnie ile minut od zagotowania potrzebuje jajko, by ugotowało się na miękko. Jajko na półtwardo potrzebuje zazwyczaj około 30 sekund dłuższego gotowania. Jajko na miękko ile minut od zagotowania - zobacz przepis oraz podane wielkości jajek.

Jak ugotować jajko na miękko

Pyszne jajko na miękko często pojawia się na filmach jako idealne śniadanie podane do łózka. Do tego grzanki, świeży sok z pomarańczy i warzywa.. pyszności. Jak ugotować jajka na miękko na kuchence elektrycznej? Wystarczy utrzymać gotującą się wodę i gotować jajka wedle wytycznych w przepisie. Zobacz jeszcze mój fajny sposób na jajko na twardo. Jaka na twardo to podstawa dań z jajkami faszerowanymi. Sprawdź inne pomysły potrawy Wielkanocne