Jajko w koszulce

Jajko w koszulce

Jajko w koszulce to super pyszny i bardzo zdrowy pomysł na kreatywne wykorzystanie jajek w kuchni. Przepis jest bardzo prosty a jajka w koszulce można podać na wiele sposobów. Na tostach smakują najlepiej.

- świetny pomysł na śniadanie
- sprawdzone metody szykowania 
- kilka propozycji podania jajek w koszulce

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1 jajko na osobę

Kaloryczność kcal: 70 w 1 jajku

Składniki:
  • dowolna ilość świeżych jajek
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub soku z cytryny
  • 1 litr wody

Jajka w koszulce

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Bardzo ważne jest to, by do przepisu na jajka w koszulkach wybrać jak najświeższe jajka. Do ich zrobienia potrzebujesz nieduży garnek lub rondelek albo też małą, głębszą patelnię. 

Jajko w koszulce, 1

Jak zrobić jajka w koszulkach

Jak już wcześniej wspomniałam im świeższe jajko, tym lepsze jajka w koszulkach. Świeżość jajek możesz sprawdzić na dwa sposoby. Pierwszy sposób nie wymaga rozbijania jajka. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. Idealne do tego przepisu jajka nie powinny być "starsze" niż 7 do maksymalnie 10 dni od zniesienia. 

Jajko w koszulce, 2

Drugim sposobem na stwierdzenie czy jajko jest wystarczająco świeże, jest rozbicie jajka i sprawdzenie konsystencji białka. Na zdjęciu poniżej większość biała rozpływa się po talerzu. Żółto pachnie dobrze, jednak do przepisu na jajko w koszulce takie jajko się nie nada. Dlaczego? Ponieważ białko jest zbyt płynne, za rzadkie i wodniste. Po umieszczeniu we wrzątku od razu oddzieli się od żółtka i zamieni się w pierzaste obłoczki pływające po całej powierzchni garnka. 
Jajko w koszulce, 3

Na zdjęciu poniżej widać już wystarczająco świeże jajko, które można śmiało użyć do przepisu na jajka w koszulach. Białko jest gęste, żelowate i dobrze trzyma się żółtka. 
Jajko w koszulce, 4

Świeże jajko wbij do małej miseczki. W ten sposób będzie Ci znacznie łatwiej przelać je do garnka z wrzątkiem, ponieważ będziesz mieć jedną wolną rękę na to, by zrobić wir przy pomocy łyżki. Masz też pewność, że dodajesz świeże jajko z nieuszkodzonym żółtkiem. 
Jajko w koszulce, 5

W niedużym rondelku (ewentualnie w małej, głębszej patelni) zagotuj jeden litr wody (cztery szklanki). Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu spirytusowego 10 % (ewentualnie sok z cytryny). Zamiast soku z cytryny i octu możesz też wsypać sporą szczyptę soli. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko.

Porada: Szykowałam też jajko w koszulce na niedużej i nie za głębokiej patelni. Nie robiłam wtedy wiru, tylko ostrożnie wlałam jajko na środek patelni. Jajko w koszulce wyszło tak samo idealnie, tylko było bardziej płaskie niż okrągłe. Do takiego jajka w koszulce z patelni nie trzeba nawet dodawać octu. Wystarczy szczypta soli. 

Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być już gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, zaś w środku płynne żółtko. 
Jajko w koszulce, 6

Jajka w koszulkach podaję zazwyczaj na tostach lub kromce ciemnego pieczywa. Do tego sałata lub liście szpinaku, awokado, pomidorki oraz podsmażony na patelni boczek lub szynka parmeńska. 
Jajko w koszulce, 7

Polecam Ci również podawać jajko w koszulce na różnych innych kanapkach... polane sosem holenderskim z dodatkiem szparagów, czy też klasycznie w formie jajek po benedyktyńsku. Jajko w koszulce umieszczone na daniu z makaronem, czy też ryżem zawsze wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje.

Masz już pomysł na to, jak podasz swoje jajka w koszulce?
Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jajko w koszulce

Jajka w koszulce to jeden z wielu sposobów na to, by smacznie przygotować jajka. Można bowiem zrobić jajka smażone i będzie to np. jajecznica lub też jajko sadzone. Można zrobić jajka gotowane w skorupce. Wówczas najpopularniejsze jest oczywiście jajko na miękko, które szykujemy najczęściej na weekendowe śniadanie. Jajko na twardo to przepis, który sprawdza się gdy chcemy zwyczajnie zjeść gotowane jajka np. na kanapce. Jest to też najważniejszy składnik wielu sałatek, szczególnie tych wielkanocnych. Oczywiście jajka dodajemy też do ciast oraz słodkich i słonych wypieków, lub też zapiekamy je w piekarniku z najróżniejszymi daniami. Jajka w koszulce to sposób na przygotowanie jajek bez skorupki. Gotujemy takie jajko w całości we wrzątku. Jajka w koszulce świetnie sprawdzają się nawet w sałatkach. Sałatka nicejska to tylko jeden z przykładów. Chociaż ja osobiście nie szykuję jajek w koszulce do tej sałatki. Wolę jajka na półtwardo. Najpopularniejszym za to przepisem są oczywiście jajka po benedyktyńsku podawane najczęściej na grzance i polane pyszny sosem. Tutaj idealnie sprawdza się sos holenderski

Jajka w koszulce

Zatem jak zrobić jajka w koszulkach? To bardzo proste, chociaż dla osób, które jeszcze nie próbowały, wydaje się to dość trudne. Wystarczy zagotować wodę a następnie wlać do niej ocet spirytusowy. Następnie ustawić jak najniższą temperaturę, jednak woda nadal powinna delikatnie wrzeć. W okrągłym garnuszki zaczynami mieszać wodę tak, by na środku powstał wirek. Pozostaje już tylko ostrożnie wlać jajko na środek wiru i czekać, aż białko na zewnątrz się zetnie a żółto pozostanie płynne. Po kilku minutach wyławiamy jajka w koszulkach przy pomocy cedzaka lub metalowego sitka. Zatem jak zrobić jajko w koszulce? Prosto, prawda? Z czym zatem podawać jajka w koszulce. Ja polecam zjadać je na tostach lub też innych grzankach. W towarzystwie plasterków próżnych warzyw będzie to bardzo wykwintne śniadanie. A ponieważ jajka w koszulkach są szykowane bez tłuszczu, to można tutaj śmiało przemycić plasterek podsmażonego boczku lub też kiełbaski. 

Jajka w koszulkach

Amerykańskie jajko w koszulce przepis, który zna chyba każdy w Stanach. To bardzo popularny sposób na podanie jajek na śniadanie. Amerykanie zazwyczaj serwują je na tostach w towarzystwie bekonu. Jak zrobić jajka w koszulce tak, jak zazwyczaj robią to na zachodzie? Otóż można je zrobić na głębokiej patelni. Takie jajko w koszulce wychodzi wówczas trochę bardziej płaskie, ponieważ nie robimy woru z wody. Również i takie jajka w koszulce czasem szykuję i wychodzą super pyszne. Zatem jak ugotować jajko w koszulkach, by wyszły idealnie pyszne? Jest na to kilka sposobów. A raczej trzeba wiedzieć co jest ważne, by zrobić pyszne jajka w koszulkach. Po pierwsze, jajka muszą być jak najświeższe. Świeże jajko, to już połowa sukcesu. Sama wiedza jak ugotować jajko w koszulce to jednak nie wszystko. Po rozbiciu białko świeżego jajka jest bowiem żelowate i zwarte. Takie są właśnie idealne jajka do przepisu na jajko w koszulce. Jeśli białko jajka rozlewa się po całym talerzu, to znaczy, że nie jest zbyt świeże i po wlaniu takiego jajka do wrzątku, otrzymamy dużo pierzastych obłoczków wokół samego żółtka. Na koniec napiszę jeszcze jak ugotować jajka w koszulce, by żółto było płynne. Otóż trzeba obserwować gotujące się jajko. Czasem otrzymamy idealne jajka koszulce po dwóch minutach a czasem po trzech minutach trzymania go we wrzątku. Sporo zależy też od tego, czy jajko było duże, czy małe, czy też bardzo lub trochę mniej świeże. Zapraszam też po inne moje super pyszne i dokładnie opisane przepisy. Znajdziesz u nie bardzo dużo innych inspiracji i pomysłów na śniadanie i nie tylko.