Jajko w koszulce
Jajko w koszulce to super pyszny i bardzo zdrowy pomysł na kreatywne wykorzystanie jajek w kuchni. Przepis jest bardzo prosty a jajka w koszulce można podać na wiele sposobów. Na tostach smakują najlepiej.
- świetny pomysł na śniadanie
- sprawdzone metody szykowania
- kilka propozycji podania jajek w koszulce
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 jajko na osobę
Kaloryczność kcal: 70 w 1 jajku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- dowolna ilość świeżych jajek
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub soku z cytryny
- 1 litr wody
Jajka w koszulce
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Bardzo ważne jest to, by do przepisu na jajka w koszulkach wybrać jak najświeższe jajka. Do ich zrobienia potrzebujesz nieduży garnek lub rondelek albo też małą, głębszą patelnię.
Jak zrobić jajka w koszulkach
Jak już wcześniej wspomniałam im świeższe jajko, tym lepsze jajka w koszulkach. Świeżość jajek możesz sprawdzić na dwa sposoby. Pierwszy sposób nie wymaga rozbijania jajka. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. Idealne do tego przepisu jajka nie powinny być "starsze" niż 7 do maksymalnie 10 dni od zniesienia.
Drugim sposobem na stwierdzenie czy jajko jest wystarczająco świeże, jest rozbicie jajka i sprawdzenie konsystencji białka. Na zdjęciu poniżej większość biała rozpływa się po talerzu. Żółto pachnie dobrze, jednak do przepisu na jajko w koszulce takie jajko się nie nada. Dlaczego? Ponieważ białko jest zbyt płynne, za rzadkie i wodniste. Po umieszczeniu we wrzątku od razu oddzieli się od żółtka i zamieni się w pierzaste obłoczki pływające po całej powierzchni garnka.
Na zdjęciu poniżej widać już wystarczająco świeże jajko, które można śmiało użyć do przepisu na jajka w koszulach. Białko jest gęste, żelowate i dobrze trzyma się żółtka.
Świeże jajko wbij do małej miseczki. W ten sposób będzie Ci znacznie łatwiej przelać je do garnka z wrzątkiem, ponieważ będziesz mieć jedną wolną rękę na to, by zrobić wir przy pomocy łyżki. Masz też pewność, że dodajesz świeże jajko z nieuszkodzonym żółtkiem.
W niedużym rondelku (ewentualnie w małej, głębszej patelni) zagotuj jeden litr wody (cztery szklanki). Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu spirytusowego 10 % (ewentualnie sok z cytryny). Zamiast soku z cytryny i octu możesz też wsypać sporą szczyptę soli. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko.
Porada: Szykowałam też jajko w koszulce na niedużej i nie za głębokiej patelni. Nie robiłam wtedy wiru, tylko ostrożnie wlałam jajko na środek patelni. Jajko w koszulce wyszło tak samo idealnie, tylko było bardziej płaskie niż okrągłe. Do takiego jajka w koszulce z patelni nie trzeba nawet dodawać octu. Wystarczy szczypta soli.
Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być już gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, zaś w środku płynne żółtko.
Jajka w koszulkach podaję zazwyczaj na tostach lub kromce ciemnego pieczywa. Do tego sałata lub liście szpinaku, awokado, pomidorki oraz podsmażony na patelni boczek lub szynka parmeńska.
Polecam Ci również podawać jajko w koszulce na różnych innych kanapkach... polane sosem holenderskim z dodatkiem szparagów, czy też klasycznie w formie jajek po benedyktyńsku. Jajko w koszulce umieszczone na daniu z makaronem, czy też ryżem zawsze wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje.
Masz już pomysł na to, jak podasz swoje jajka w koszulce?
Smacznego.