Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lava Cake

Lava Cake

Deser pieczony Lava Cake możecie też znać pod nazwą fondant czekoladowy. To przepyszny, niezwykle efektowny, ale i bardzo prosty do zrobienia deser na wyjątkowe okazje. 

- tylko kilka składników
- super na romantyczny wieczór
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 8 minut
Liczba porcji: 2 desery

Kaloryczność kcal: 600 w 1 lava cake
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady - najlepiej 70 %
  • 2 średnie jajka lub 1 jajko i 2 żółtka
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 30 g cukru drobnego - 3 płaskie łyżki
  • 1 łyżka mąki pszennej - do 15 g
  • szczypta soli
  • do podania: owoce, listki mięty, lody waniliowe

Lava cake

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki, ale najlepiej jest wyjąć je wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 

Foremki do pieczenia: 2 wyższe foremki lub też kokilki o pojemności około 180 ml każda. 
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. 
Czas pieczenia: około 8-10 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków takich jak np. owoce, czy lody. Zanim zaczniesz szykować swój fondant czekoladowy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Lava Cake, 1

Lava Cake przepis

Z podanej przeze mnie liczby składników wychodzą dwa desery pieczone Lava Cake (średnica u podstawy 10 cm, zaś wysokość około 4 cm). Można też sięgnąć np. po wyższe kokilki. Użyłam metalowych foremek o pojemności 230 ml, więc fondant czekoladowy nie wypełnił ich całych na wysokość. Nie ma to jednak znaczenia, ponieważ lava cake i tak wyjmujemy z foremki do podania. Foremki należy bardzo dokładnie wysmarować od środka masłem, a następnie oprószyć mąką.

Lava Cake, 2

100 gramów (klasyczna tabliczka) dobrej jakości czekolady gorzkiej (u mnie 70 %) roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Czekoladę warto wcześniej posiekać drobno lub połamać na małe kawałki. Masło również można pokroić na mniejsze kawałki.

Tak więc miskę szklaną umieść na garnuszku do 1/3 wypełnionym wrzątkiem. Dno miseczki nie powinno dotykać do wody, za to ma być na tyle szerokie, by można je było umieścić "na garnku". Ustaw małą moc palnika i cierpliwie czekaj, aż czekolada zacznie się powoli roztapiać. Zazwyczaj cały czas mieszam sobie w misce np. szpatułką. Gdy czekolada będzie już praktycznie roztopiona, do miski dodaję też 50 gramów masła i mieszam całość tak długo, aż masło połączy się z czekoladą.
Lava Cake, 3

Gotową, gładką i błyszczącą czekoladową mieszankę zdejmij z garnka i odłóż na bok, do lekkiego przestudzenia.
Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik razem z kratką lub blaszką, na której położysz gotowe do pieczenia foremki z Lava Cake. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 
Lava Cake, 4

Do osobnej miski wbij dwa jajka lub też wbij jedno jajko i dodaj dwa żółtka (wolę opcję 1 jajko + 2 żółtka). Dodaj szczyptę soli i wsyp 30 gramów cukru drobnego, czyli trzy płaskie łyżki cukru. Całość miksuj na wysokich obrotach tak długo, aż cukier rozpuści się w jajka i powstanie Ci puch jajeczny. Jeśli dasz cukier puder zamiast cukru drobnego, to zapewne puch jajeczny będzie gotowy o kilka minut szybciej. 

Porada: Można też osobno ubić białka na sztywno, a osobno żółtka z cukrem i delikatnie połączyć wszystko szpatułką. 

Przed miksowaniem:

Lava Cake, 5

Po miksowaniu:
Lava Cake, 6

Cienką strużką wlewaj przestudzoną (może być jeszcze lekko ciepła) czekoladę z masłem. Cały czas mieszaj też powoli puch jajeczny przy pomocy szpatułki. Gdy dodasz już całą płynną czekoladę, to do miski wsyp też łyżkę mąki (najlepiej rzez sitko) i dalej powoli i delikatnie mieszaj wszystko szpatułką, aż powstanie Ci jednolita masa. 

Porada: Lava Cake można też urozmaicić dodając do masy np. odrobiny ekstraktu waniliowego, bardzo mocno parzoną kawę (przestudzona esencja) w niewielkiej ilości albo też szczyptę cynamonu
Lava Cake, 7

Masę przelej do przygotowanych wcześniej dwóch foremek.
Lava Cake, 8

Foremki umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Pamiętaj o tym, że nagrzana ma być też kratka lub blaszka, na której położysz gotowe do pieczenia foremki z Lava Cake. Fondant czekoladowy piecz tak około 8 minut lub też do 10 minut jeśli wolisz, by środek nie był bardzo płynny. Lava cake wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. 
Lava Cake, 9

Po kilku minutach od upieczenia przyłóż talerzyk do foremki i odwróć go, by lava cake ładnie wyskoczyło na talerz. Fondant czekoladowy można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub kakao i udekorować np. malinami, borówkami, truskawkami, czy też innymi ulubionymi owocami (również mrożone). Lava cake świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub czekoladowych. 

Poniżej Lava Cake po 8 minutach pieczenia:

Lava Cake, 10

Poniżej Lava Cake po 10 minutach pieczenia:
Lava Cake, 11

Źródło przepisu: foodandwine.com
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (414 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Lava cake

Lava cake, czyli Molten chocolate cake to niezwykle popularny deser. Lava cake jest połączeniem znanego sufletu oraz wilgotnego ciasta czekoladowego. Przepis na suflet znajdziecie na moim Blogu Kulinarnym. Tak samo zresztą jak najlepsze ciasto czekoladowe. Nazwa Laca cake wywodzi się od płynnego środka czekoladowego deseru. Skojarzenie jest tutaj jak najbardziej trafne. Lava cake znajdziesz też pod nazwą: czekoladowy moelleux (z języka francuskiego „miękkie”), czyli czekoladowe ciasto z lawy lub też po prostu ciasto z lawy. Deser chocolate lava cake nie jest jeszcze tak bardzo popularny, jednak każdy kto go spróbuje i jest miłośnikiem czekolady, nie może zapomnieć o tym wspaniałym smaku. Przynajmniej kilka osób uznaje deser Lava cake jako swój kulinarny wynalazek. Według informacji znalezionych na zagranicznej Wikipedii: Jean-Georges Vongerichten twierdzi, że wynalazł topione ciasto czekoladowe w Nowym Jorku w 1987 roku. Jednak francuski szef kuchni i znawca czekolady Jacques Torres twierdzi, że takie danie już wcześniej istniało we Francji. Niezależnie od tego, kto wymyślił deser Lava cake, czyli fondant czekoladowy, Vongerichtenowi przypisuje się popularyzację deseru w Stanach Zjednoczonych. Stał się on niemal obowiązkowym elementem menu deserów w renomowanych restauracjach. Nie na słodko, ale również z kuchni francuskiej polecam przepis na Ratatouille z samych warzyw. 

Fondant czekoladowy

Dobra wiadomość jest taka, że deser Lava cake można zrobić samodzielnie w domu. Niesamowite jest też to, że składniki na fondant czekoladowe zapewne każdy z nas ma już w swojej spiżarce. Na deser, czy też pieczony deser lava cake składa się tylko kilka składników. Pyszny fondant czekoladowy zrobisz z jajek, masła, cukru, czekolady oraz odrobiny mąki. Szczypta soli zawsze jest miło widziana i podkreśla smak i słodycz czekolady. Masło oraz czekoladę topi się razem, zaś jajka ubija się z cukrem na jasny puch. Sama tak nie robię, ale można też pianę z białek ubić osobno na sztywno. Czasami dodaje się też łyżkę mocno parzonej kawy, aby wzmocnić smak gorzkiej czekolady lub też dodaje się pastę lub ekstrakt waniliowy oraz ewentualnie szczyptę cynamonu. Domowy fondant czekoladowy, czyli Lava cake pieczę się bardzo krótko, by środek był nadal płynny. Gotowy krem czekoladowy z odrobiną mąki wlewa się do osobnych niedużych foremek, by każdy miał swój deser. Sama używam metalowych foremek, ale moga to być foremki sylikonowe, aluminiowe, kokilki a nawet kubki do kawy, czy też małe filiżanki do herbaty. Podobno lava cake można też śmiało szykować w kuchence mikrofalowej, jednak nie sprawdzałam jeszcze tego sposobu. Jak widać na lava cake przepis jest bardzo prosty. Fondant czekoladowy polecam podawać ze świeżymi owocami, lub też z polewą czekoladową oraz miętą. Pysznie będzie podać lava cake z ulubionymi lodami waniliowymi lub czekoladowymi. Zapraszam po mój ulubiony przepis na lava cake.