Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn to chyba najprostsza nalewka, jaką można znaleźć wśród moich przepisów na domowe nalewki. Aby ją zrobić nie potrzebujesz ani specjalnego sprzętu, ani nawet karafki.
- tylko 4 składniki
- można użyć mrożonych jeżyn
- dokładny opis wykonania nalewki
Czas przygotowania: 21 dni
Liczba porcji: około 700 ml nalewki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g jeżyn świeżych lub mrożonych
- 250 ml wódki 40 lub 45 % - 1 szklanka
- 250 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % - 1 szklanka
- 300 g cukru zwykłego lub trzcinowego
Nalewka z jeżyn
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną ilość składników, do szykowania nalewki, polecam użyć słój o pojemności do 1500 ml. Pod koniec powstało mi około 700 ml nalewki z jeżyn, którą można przechowywać w odpowiedniej karafce lub też słoiku o pojemności do 1000 ml.
Nalewka z jeżyn powinna być szykowana z dojrzałych i zdrowych owoców. Można też śmiało sięgnąć po jeżyny mrożone. Już na wstępie zaznaczę, że jest to bardzo prosta w przygotowaniu nalewka, a proces maceracji trwa łącznie tylko trzy tygodnie.
Nalewka z jeżyn przepis
Przygotuj sobie około 500 gramów dojrzałych i zdrowych jeżyn. Mogą to też być owoce mrożone. Owoce dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jeżyny przełóż do czystego słoja o pojemności około 1200 - 1500 ml. Ja użyłam większego słoika o pojemności 1700 ml, ponieważ akurat taki miałam pod ręką. Jeżyny mrożone wystarczy odstawić do całkowitego rozmrożenia.
Do słoika z owocami w pierwszej kolejności wlej 250 ml wódki, a dopiero po wódce wlej też 250 ml spirytusu. Zakołysz słoikiem z jeżynami i alkoholem i zamknij go szczelnie. Odstaw go do schowka lub też do szafki kuchennej. Proces maceracji nie powinien być krótszy niż dwa tygodnie. Możesz śmiało zapomnieć na ten czas o nalewce. Nic nie trzeba z nią robić przez następne 14 dni. Macerację można śmiało wydłużyć jeszcze o tydzień.
Na zdjęciu poniżej owoce z wódką i spirytusem po około dwóch tygodniach maceracji. Jeżyny w trakcie maceracji jaśnieją, puchną i robią się twarde.
Po tym czasie do słoika z owocami i alkoholem można wsypać około 300 gramów cukru. Polecam cukier drobny, który szybciej rozpuści się w alkoholu, niż ten o grubszej rafinadzie. Do słoika dorzuciłam też kilka malin dla smaku, ale nie jest to konieczne. Jeśli lubisz mocno słodkie nalewki, to możesz dać nawet o 50 gramów więcej cukru.
Zamieszaj dokładnie cukier z owocami i alkoholem i zamknij słoik. Do mieszania nalewek używam zazwyczaj drewnianego patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi. Słój z nalewką nadal trzymaj w zacienionym miejscu. Codziennie mieszaj dokładnie nalewkę, by przyspieszyć proces rozpuszczania się cukru.
W ciągu siedmiu dni cukier powinien całkiem rozpuścić się w nalewce. Zapewne rozpuści się już po czterech dniach, ale poczekaj pełne siedem dni.
Nalewkę przecedzam przez sitko do drugiego słoika. Same owoce zawijam jeszcze w podwójnie złożoną gazę i dokładnie odciskam z całego alkoholu. Po odciśnięciu owoce wyrzucam. Nie wykorzystuję ich już do innych celów, ale śmiało można je jeszcze zalać wódką i po kilku godzinach odfiltrować wódkę smakową. Taką wódkę polecam podać z lodem jako drink.
Gotową nalewkę z jeżyn przefiltrowuję jeszcze z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Do filtrowania nalewek używam zazwyczaj podwójnie złożonej pieluchy tetrowej lub czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Aktualnie ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek.
Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja nalewka jeżynowa będzie idealnie klarowna. Ostatecznie otrzymałam łącznie około 700 ml nalewki z jeżyn.
Teoretycznie nalewkę z jeżyn można pić od razu po zrobieniu. Jednak im dłużej nalewka będzie leżakować, tym głębszy smak osiągnie. Trzymaj ją w chłodnej i suchej piwnicy lub w innym pomieszczeniu, które zapewni takie warunki. Degustację polecam zacząć nie wcześniej niż na 3 miesiące od zlania nalewki do słoika lub do karafki.
Powodzenia.