Ciasto z jeżynami
Gorąco polecam to wyjątkowe ciasto z jeżynami. Przepis jest niezwykle ciekawy, ponieważ w cieście nie ma jajek. Do tego wszystkie składniki mieszamy łyżką.
- bez jajek i bez użycia miksera
- mocno czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto
- można użyć innych owoców: jagody, porzeczki, wiśnie...
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia maksymalnie: 55 minut
Liczba porcji: tortownica 20-22 cm
Kaloryczność kcal: 230 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 240 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
- 250 ml pełnotłustego mleka - 1 szklanka
- 50 ml oleju roślinnego - 5 łyżek stołowych
- 45 g klasycznego kakao - 5 płaskich łyżek
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 łyżeczka octu spirytusowego lub łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- spora szczypta soli
- 250 g świeżych jeżyn
Ciasto z jeżynami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęło temperaturę pomieszczenia.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-22 cm lub większa foremka, ale ciasto wyjdzie niższe.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 55 minut (pieczesz do suchego patyczka sprawdzając ciasto na środku).
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze około 920 gramów. Podczas liczenia kaloryczności ciasta nie uwzględniłam posypki w postaci cukru pudru, czy też dodatkowych owoców. Zanim zaczniesz szykować ciasto z jeżynami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jeśli masz ochotę na ciasto jeżynowe, ale nie chcesz by było czekoladowe, to polecam Ci przepis na szybkie ciasto. Dodajesz do niego około 300-400 gramów jeżyn. Jeśli zaś lubisz ciasta czekoladowe, ale wolisz takie z jajkami, to upiecz ciasto czekoladowe. Przed pieczeniem wyłóż na cieście około 400 gramów jeżyn.
Ciasto z jeżynami przepis
W misce umieść razem sypkie składniki. Będzie to 240 gramów mąki pszennej tortowej, 45 gramów kakao, łyżeczka sody oczyszczonej oraz spora szczypta soli. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
Porada: Ciasto z jeżynami bez jajek piekę wyłącznie na mące pszennej tortowej. Jeśli sięgasz po nieco wyższy typ mąki, to bardzo możliwe, że trzeba będzie dodać do ciasta więcej mleka. Używam wyłącznie naturalnego, ciemnego kakao. Nie testowałam ciasta z użyciem karobu, ale pewnie dałabym go wagowo tyle samo, co kakao.
Do tej samej miski wsyp kolejno małą saszetkę cukru wanilinowego oraz 150 gramów cukru (najlepiej drobny lub cukier puder). Mieszając składniki łyżką wlej szklankę mleka (250 ml) oraz 50 ml delikatnego oleju roślinnego i łyżeczkę octu spirytusowego 10 %. Składniki mieszaj łyżką tak długo, aż otrzymasz jednolite ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm lub inną formę o podobnych wymiarach. Można też użyć nieco większej formy. Ciasto wyjdzie wówczas niższe i zapewne szybciej się upiecze. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty wysmaruj od środka odrobiną masła, czy margaryny, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone jeżyny.
Porada 1: Cukier zwykły można zastąpić erytrolem. Daję go odrobinę więcej, bo do 180 gramów. Zamiast cukru wanilinowego możesz użyć około 15-20 gramów domowego cukru waniliowego, nasiona wydrążone z laski wanilii albo pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej. Mleko krowie można zamienić na kozie. Jeśli chodzi o napoje roślinne niesłodzone, to nie sprawdzałam jeszcze jak wychodzi z nimi to ciasto. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i stabilne. Możesz go zastąpić łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Porada 2: Można użyć owoców mrożonych. Należy je jednak wcześniej naturalnie rozmrozić, osuszyć i ogrzać do temperatury pomieszczenia. Jeżyny można zastąpić malinami, porzeczkami, wiśniami lub leśnymi jagodami lub też dowolną mieszanką wymienionych wcześniej owoców. Łączna waga owoców to około 250 gramów na ciasto.
Formę z ciastem czekoladowym z jeżynami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół (lub 165 stopni z termoobiegiem). Ciasto piecz około 40-55 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków (na środku wypieku). Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z jeżynami jest już upieczone. Moje było idealnie upieczone po około 50 minutach (foremka 20 cm). Jeśli używasz większej formy, to zapewne będzie upieczone nieco szybciej.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 2-3 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.
Przestudzone czekoladowe ciasto z jeżynami oprószyłam lekko cukrem pudrem i udekorowałam dodatkowo świeżymi jeżynami.
Ciasto z jeżynami można też polać domowym lukrem cytrusowym lub oblać polewą czekoladową. Można je też przekroić na dwa blaty i przełożyć plewą czekoladową lub kwaśnym dżemem z ciemnych owoców albo też powidłami śliwkowymi.
Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego.