Sernik Sasetka

Sernik Sasetka

Mleczny, słodki.. bajeczny!
Można się w nim zakochać ;-)

To sernik niewymagający a smakuje jak królewski deser. Składniki mogą być prosto z lodówki. Nie ma potrzeby pieczenia go w "kąpieli wodnej". I ten zapach - borówki po upieczeniu pachną, jak świeżo wyciśnięte owoce leśne polane białą czekoladą ❤️??

- szykujesz go w 5 minut!
- bez miksera
- bez glutenu
- tylko kilka składników

Czas przygotowywania: około 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut - 160 stopni
Ilość porcji: tortownica o średnicy 15-18 cm


Składniki:
• 250 g sera ricotta
• 250 serka mascarpone
• 5 czubatych łyżek mleka w proszku
• 2 łyżki cukru
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

• 100 g migdałów w płatkach
• 125 g świeżych borówek - można pominąć

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz. Na dno wysyp płatki migdałowe i rozprowadź po całej powierzchni.

Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków migdałowych oraz borówek) umieść w misce i dobrze wymieszaj - łyżką, dłonią, mikserem..

Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i dodaj borówki- jedna obok drugiej, na całej powierzchni.

Sernik piecz na środkowej półce, 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.

sernik-sasetka-1

sernik-sasetka-2

sernik-sasetka-3

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Możesz oprószyć do mlekiem w proszku. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ;-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Wilczyca
2017-02-28 12:05
Wygląda naprawdę apetycznie. Chyba spróbuję go zrobić w weekend ?
Ania
2017-02-28 13:27
Koniecznie napisz mi jak Wam smakował ;-)
Monika
2017-02-28 18:40
Ja też go koniecznie wypróbuje, tym bardziej że tata jest alegikiem :) Będzie idealny!
Ania
2017-03-01 13:00
Bardzo się ciesze Moniko :-) Czekam na wrażenia!
Duśka
2017-02-28 22:13
Witam, czy przy cukrzycy ciążowej można go jeść? Te mleko w proszku mnie zastanawia. Pozdrawiam
Ania
2017-03-01 13:00
Nie polecam.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-01 12:57
I ten wspaniały kolor borówek na białym tle <3 Boski :D
Sosna
2017-03-01 16:19
Uwielbiam Sasetkę więc i sernik bym polubił :D
Ania
2017-03-02 10:09
Ha ha :-)
Klaudia
2017-03-05 23:47
Czy można zamiast mleka w proszku dać zwykłe mleko ? :)
Ania
2017-03-06 18:35
Nie, niestety nie można.
Cookie
2017-06-02 20:58
To czego można użyć zamiast mleka w proszku???
Ania
2017-06-03 09:23
"Mąki" kokosowej pełnotłustej.
Ola
2017-03-07 18:37
A zamiast borówek jakie owoce będą jeszcze pasowały? :)
Ania
2017-03-08 09:17
Olu: maliny, jagody - odsączone z wody, kawałki mango..
Aga
2017-03-08 20:17
Jakie mleko najlepsze
Ania
2017-03-09 09:47
Ja użyłam Łaciate, ale każde nieodtłuszczone będzie dobre ;-)
justyna
2017-05-13 08:31
czym można zastąpić mleko w proszku?
Ania
2017-05-13 09:50
To już nie będzie ten sam sernik, ale ewentualnie mielonym migdałem, wiórkami kokosowymi.
Teresa
2017-05-13 17:21
Wlasnie jestem w trakcie pieczenia. Wyrosl i pekl. Zaznaczam, ze stosowalam sie scisle do przepisu. Jutro bedziemy probowac.
Ania
2017-05-14 10:20
Być może temperatura była wyższa? :-) Myślę, że i tak będzie pyszny. Napisz potem po degustacji.
Anna
2017-06-01 12:22
Nie polecam, porażka na rodzinnej imprezie :/
Ania
2017-06-03 09:20
Na ten sernik jest bardzo pozytywny odzew. Dobrej jakości składniki i prawidłowe wykonanie są gwarancją sukcesu. Pozdrawiam ciepło :-)
Agata mama Julka
2017-06-03 14:11
To najlepszy sernik jaki piekłam w tym roku. Użyłam truskawek w całości, takich mniejszych. Polecam!!!!
Ania
2017-06-04 09:22
Bardzo, bardzo mi miło :-)
Joanna P
2017-06-03 23:37
Robiłam dzisiaj,bardzo smaczny .najfajniejsze jest to że róbi się go expresowo,tylko kilka składników i jest pyszny!można zmieniać owoce, polać biała czekoladą itp.polecam!
Ania
2017-06-04 09:23
Asiu, cieszę się bardzo, że się tak pięknie udał.. widziałam zdjęcie na Facebooku. Cudowny!!
agap
2017-06-19 18:35
A mi nie wyszedl... mimo tych samych proporcji... klapa..
Ania
2017-06-20 08:28
Myślę, że wina leży po stronie któregoś z serów...
Ariniti
2017-07-28 23:30
Zastanawiam sie czy moge today masz polski tlusty i poltlusty twarog zamiast mascarpone i ricotty 😊? lubie gdy sernik ma te lekka kwaskowosc 😊
Ariniti
2017-07-28 23:32
Dodać nasz *
Ania
2017-07-29 09:16
Możesz spróbować.. jednak to już będzie zupełnie inny smak. Daj znać jak wyszło :-)
Agnieszka
2017-08-03 14:11
zrobiłam, ale zmodyfikowałam przepis, zdecydowanie jest to sernik dla fanów mleka w proszku, bo jest ono mocno wyczuwalne