Sernik z ricotty
Mleczny, słodki.. bajeczny sernik z ricotty i mascarpone. Można się w nim zakochać. To bardzo prosty przepis na sernik pieczony bez spodu. Szykujesz go w 5 minut bez użycia miksera i tylko z kilku składników.
To niewymagający sernik na szybko a smakuje jak królewski deser. Składniki mogą być prosto z lodówki. Nie ma potrzeby pieczenia go w "kąpieli wodnej". I ten zapach - borówki po upieczeniu pachną, jak świeżo wyciśnięte owoce leśne polane białą czekoladą ❤️
- szykujesz go w 5 minut!
- bez miksera
- bez glutenu
- tylko kilka składników
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: tortownica o średnicy 15-18 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 250 g sera ricotta
- 250 serka mascarpone
- 5 czubatych łyżek mleka w proszku
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g migdałów w płatkach
- 125 g świeżych borówek - można pominąć
Tortownica: średnica 15-18 cm
Czas pieczenia to 50 minut a temperatura piekarnika - 160 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Sernik Sasetka, czyli mój ulubiony sernik pieczony z połączenia sera ricotta z serkiem mascarpone. Zamiast klasycznego spodu użyłam płatków migdałowych. Do serniczka dodałam też pyszne borówki. Wyszedł boski!

Sernik z ricotty przepis
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz. Na dno wysyp płatki migdałowe i rozprowadź po całej powierzchni.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków migdałowych oraz borówek) umieść w misce i dobrze wymieszaj - łyżką, dłonią, mikserem. Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i dodaj borówki- jedna obok drugiej, na całej powierzchni.
Sernik piecz na środkowej półce, 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.


Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Możesz oprószyć do mlekiem w proszku. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego.