Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szparagi smażone

Szparagi smażone

Szparagi smażone to super prosty sposób na pyszny i piękny posiłek przygotowany w bardzo krótkim czasie. Warto skorzystać z sezonu na szparagi i rozkoszować się smakiem zielonych i białych szparagów. 

Tym razem proponuję zielone szparagi smażone na delikatnym maśle czosnkowym podane z jajkiem sadzonym. Prawdziwa rozkosz!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia : 15 minut
Liczba porcji: 4

Kaloryczność kcal: 267 w jednej porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pęczek młodych zielonych szparagów - 500 g
  • 4 jajka sadzone
  • 2 łyżki masła
  • duży ząbek czosnku
  • garść siekanego koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Wybieraj jak najświeższe i cienkie szparagi. Takich szparagów nie trzeba obierać. Są bardzo smaczne i błyskawicznie miękną w trakcie obróbki termicznej. 

Szparagi smażone, 1

Szparagi z jajkiem

Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. 

Szparagi smażone, 2

Przygotuj sobie dużą patelnię. U mnie patelnia ma średnicę 28 cm, więc nie musiałam przecinać szparagów na pół. Jeśli Twoje szparagi nie zmieszczą się na patelni, to każdą sztukę przetnij na pół. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Polecam sięgnąć po masło klarowane, które nie palni się w trakcie smażenia. 

Ząbek czosnku pokrój w grubsze plasterki i chwile podsmażaj z obu stron. Czosnek zdejmij na miseczkę, by dodać go już na talerzu razem ze szparagami i jajkiem sadzonym. Jeśli będziesz dalej smażyć czosnek ze szparagami, może on za mocno się przyrumienić i zrobi się gorzki. Na nagrzaną patelnię z masłem czosnkowym wyłóż szparagi. 
Szparagi smażone, 3

Szparagi smaż do 15 minut na średniej mocy palnika. Już po 10 minutach możesz sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie. Wybierz wówczas najgrubszego szparaga i spróbuj go od strony łodygi. Szparagi przekładaj w trakcie smażenia przy pomocy szczypiec. Powinny się równomiernie zarumienić. 
Szparagi smażone, 4

W trakcie smażenia szparagów, lub po ich usmażeniu przygotuj jajka sadzone smażone na maśle. Zobacz mój przepis na idealne jaja sadzone.
Szparagi smażone, 5

Szparagi posól na sam koniec smażenia. Przełóż je na cztery talerze. Na każdą porcję wyłóż jajko sadzone. Danie oprósz dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i posyp koperkiem. Nie zapomnij o plasterkach czosnku zdjętych z patelni na samym początku. Ja dorzuciłam jeszcze małe pomidorki dla przełamania koloru i smaku. 
Szparagi smażone, 6

Koniecznie zobacz też jak ugotować zielone szparag - szparagi przepis

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (825 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szparagi smażone

Super przepis na szparagi z jajkiem sadzonym. Uwielbiam młode szparagi. Zielone, cieniutkie szparagi smaży się błyskawicznie. Najczęściej smażę szparagi na maśle czosnkowym. Na koniec warto oprószyć je solą i świeżo mielonym pieprzem.

Szparagi z patelni

Szparagi smażone na maśle z dodatkiem czosnku a do tego świeży koperek. Przygotowanie smażonych szparagów jest bardzo proste. W wersji bez mięsa podaję smażone szparagi z jajkiem sadzonym. Są pyszne. Zerknij też na inne moje przepisy na obiady bez miesa. Zapomniałabym o super przepisie na grilla. Zobacz koniecznie przepis na zielone szparagi z grilla z szynką parmeńską. Mam jeszcze super pomysł na śniadanie - sadzone jajka w papryce  A do jajek na twardo polecam Ci sos tatarski