Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami to super prosty pomysł na pyszne śniadanie. Mój przepis na nią jest bardzo prosty a sama jajecznica z pomidorem wyjątkowo pyszna. Ważna jest również estetyka podania. Gorąco polecam!
- prosta jajecznica z pomidorami
- świetny pomysł na zdrowe śniadanie
- świeże spojrzenie na tradycyjny przepis
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia jajek: 2 minuty
Czas duszenia pomidorów: 5 minut
Liczba porcji: 490 g - 2 porcje
Kaloryczność kcal: 100 w 100 g jajecznicy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 duże jajka
- 1 duży pomidor malinowy - 250 g
- 2 łyżeczki masła
- łyżka szczypiorku
- spora szczypta soli i mniejsza pieprzu
Jajecznica z pomidorami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pomidor ważony był przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 490 gramów jajecznicy. W całej jajecznicy jest również 490, ale kalorii :)
Jajecznica z pomidorami przepis
Do miski wbij trzy duże lub cztery mniejsze jajka. Przy pomocy trzepaczki zrób z nich gładki kogel mogel. Powinno Ci to zająć niecałą minutę.
Jednolity płyn jajeczny można dodatkowo przecedzić przez sitko.
Dużego pomidora malinowego o wadze około 250 gramów umyj i obierz ze skórki. Ja skórkę obieram przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw. Możesz też lekko naciąć pomidora przy wgłębieniu po szypułce. Następnie sparzyć go wrzątkiem i zdjąć palcami cienką skórkę. Jeśli masz mniejsze pomidory, to użyj dwóch sztuk o łącznej wadze około 250 gramów.
Pomidora pokój na mniejsze kawałki. Na małej patelni roztop łyżeczkę masła. Dodaj pokrojonego pomidora oraz łyżkę siekanego szczypiorku i po szczypcie soli i pieprzu. Smaż tak sos pomidory przez pięć minut na małej mocy palnika. Po tym czasie całość przelej do miski a patelnię wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego.
Na patelnię wyłóż drugą łyżeczkę masła i roztop je na małej mocy palnika. Wlej cały płyn jajeczny. Cały czas mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki. Jajecznica powinna być idealna po około dwóch minutach mieszania. Mają Ci powstać jednolite obłoczki jajeczne. Na koniec możesz lekko posolić jajecznicę.
Nie smaż jajecznicy za długo, by nie przypalała się i nie byłą za sucha. Nie można też wyłączyć jej za wcześnie. Jajka powinny być ścięte.
Jajecznica z pomidorami z tej ilości składników wystarczy na dwie porcje. Na talerzach umieść najpierw jajecznicę. Na jajecznicę zaś wyłóż sos pomidorowy. Całość możesz dodatkowo posypać szczypiorkiem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Jajecznica z pomidorem smakuje świetnie udekorowana listkami bazylii.
Jajecznica z pomidorami cudownie smakuje z kromką świeżego pieczywa lub z tostami. Prawdziwe masło idealnie łączy się z sokiem z pomidorów i jajkami.
Jaka jest Wasza ulubiona jajecznica?
Smacznego!