Szakszuka z mozzarellą

Szakszuka z mozzarellą

Najlepszy pomysł na śniadanie - szakszuka! Tak niesamowicie prosta, pyszna i szybka do zrobienia. Szakszuka jest też bardzo zdrowa i syta. Szakszuka z serem mozzarella tym razem w wersji ziołowej i delikatnej.

Jak by tego było mało, to dodatkowo polecam jeszcze koktajl owsiany z truskawkami - przepyszny!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 10 minut
Ilość porcji: 2

Kalorie: 200 w jednej porcji

Składniki:
  • 2 jajka
  • duży pomidor lub 200 g pulpy z puszki
  • 50 g mozzarelli - kilka kawałków
  • łyżka masła np. klarowanego
  • mała cebulka dymka
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • świeży tymianek i pietruszka

Do zrobienia szakszuki dla dwóch osób, czyli z dwóch jajek potrzebujesz patelni o średnicy nie większej niż 20 cm. Może Ci się wydawać, że to porcja dla jednej osoby, bo to w końcu tylko dwa jajka. Jednak z serem i dodatkami porcja jest naprawdę spora i u nas najadają się dwie osoby.

Szakszuka z mozzarellą, 1

Jak zrobić szakszukę z serem mozzarella:

Małą cebulkę szalotkę lub dymkę poszatkuj drobno. Możesz też użyć 1/4 średniej wielkości cebuli. Na patelni o średnicy do 20 cm rozpuść łyżkę masła i dodaj siekaną cebulkę. Podsmażaj minutę na średniej mocy palnika.

Szakszuka z mozzarellą, 2

Następnie dodaj 200 gramów pomidorków z puszki lub obranego i posiekanego świeżego pomidora. Latem polecam pomidory malinowe.. są idealne do szakszuki. Dodaj też odrobinę świeżego tymianku. Jeśli nie masz świeżych ziół, to użyj ziół suszonych. Wystarczy niecałe pół łyżeczki.
Szakszuka z mozzarellą, 3

Wymieszaj cebulkę z masłem i pomidorami i zmniejsz moc palnika. Dodaj kilka kawałków sera mozzarella. Ja używam tego nie z zalewy, ponieważ jest bardziej zwarty i miej wilgotny. Wbij też jajka. Ponieważ zależy nam na tym, by żółtka pozostały w całości podczas umieszczania ich na patelni, polecam najpierw wbić je do miseczki i dopiero ostrożnie przelać na patelnię. 

Ja jeszcze przed dodaniem jajek robię im łyżką odrobinę miejsca na patelni... takie mini gniazdka.

Szakszuka z mozzarellą, 4

Pozostaje już tylko czekać aż mozzarella się rozpuści a białko w jajku zetnie. Na 4 minuty przykryj patelnię przykrywką i duś tak całość na małej mocy palnika. Na kolejnych kilka minut odkryj przykrywkę, by nadmiar wody odparował a białko w jajku ścięło się do końca. Możesz też zwiększyć moc palnika.
Szakszuka z mozzarellą, 5

Natkę pietruszki umieść na szakszuce już po zdjęciu patelni z palnika. Do tego świeżo mielony pieprz i solidna szczypta soli. Jeśli lubisz na ostro, to dodaj też papryczkę chili. Szakszukę można jeść prosto z patelni.
Szakszuka z mozzarellą, 6

Szakszuka z mozzarellą, 7

A teraz coś w zupełnie innym klimacie, ale równie idealne jako zbilansowane i zdrowe śniadanie - owsianka z jogurtem i malinami.. moja ulubiona.


Warto też zerknąć na mój sposób na jajko sadzone.. takie perfekcyjne, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (33 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/48948

Komentarze

2018-08-14 17:22
Już zjadłam 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super👍
Reklama
2018-08-15 09:06
Aniu,dziękuję za inspirację na dzisiejsze śniadanie. Szakszuka wyszła pyszna , szybko zniknęła z patelni i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉.
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego i do następnego🌼🌼

Szakszuka z serem

Pyszna szakszuka to super pomysł na śniadanie. Szakszukę szykuje się głównie z pomidorów duszonych na patelni z dodatkiem jajek, które gotują się w pomidorach. W oryginalnym przepisie nie może zabraknąć  papryczki chili, cebuli oraz kuminu. Ta wersja szakszuki z serem mozzarella jest delikatna i ziołowa. Zobacz też jak zrobić jajko sadzone

Szakszuka prosty przepis

Szakszuka to świetne śniadanie również dla dzieci przed szkołą. Jest bardzo szybka do zrobienia i super zdrowa. Uwielbiam robić szakszukę w weekendy. Wówczas każdy dostaje swoje ulubione dodatki. W tygodniu nie mam czasu, by rano zrobić kilka wersji szakszuki... choćby z braku palników i patelni. W weekend jednak szalejemy i robimy szakszukę w wielu wersjach. Zupełnie inne, ale równie niesamowicie pyszna na śniadanie będzie owsianka z jogurtem i malinami - rozkosz. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na słodko oraz dania bez mięsa