Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szakszuka z mozzarellą

Szakszuka z mozzarellą

Szakszuka z serem to najlepszy pomysł na śniadanie. Jest niesamowicie prosta, pyszna i szybka do zrobienia. To też bardzo zdrowy i syty posiłek. 

- szybki przepis
- pomysł na śniadanie
- ciekawe podanie jajek z pomidorami

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 10 minut
Liczba porcji: 2

Kaloryczność kcal: 200 w jednej porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 jajka
  • duży pomidor lub 200 g pulpy z puszki
  • 50 g mozzarelli - kilka kawałków
  • łyżka masła np. klarowanego
  • mała cebulka dymka
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • świeży tymianek i pietruszka

Szakszuka z mozzarellą

Do zrobienia szakszuki dla dwóch osób, czyli z dwóch jajek potrzebujesz patelni o średnicy nie większej niż 20 cm. Może Ci się wydawać, że to porcja dla jednej osoby, bo to w końcu tylko dwa jajka. Jednak z serem i dodatkami porcja jest naprawdę spora i u nas najadają się dwie osoby.

Szakszuka z mozzarellą, 1

Szakszuka z serem przepis

Małą cebulkę szalotkę lub dymkę poszatkuj drobno. Możesz też użyć 1/4 średniej wielkości cebuli. Na patelni o średnicy do 20 cm rozpuść łyżkę masła i dodaj siekaną cebulkę. Podsmażaj minutę na średniej mocy palnika.

Szakszuka z mozzarellą, 2

Następnie dodaj 200 gramów pomidorków z puszki lub obranego i posiekanego świeżego pomidora. Latem polecam pomidory malinowe.. są idealne do szakszuki. Dodaj też odrobinę świeżego tymianku. Jeśli nie masz świeżych ziół, to użyj ziół suszonych. Wystarczy niecałe pół łyżeczki.
Szakszuka z mozzarellą, 3

Wymieszaj cebulkę z masłem i pomidorami i zmniejsz moc palnika. Dodaj kilka kawałków sera mozzarella. Ja używam tego nie z zalewy, ponieważ jest bardziej zwarty i miej wilgotny. Wbij też jajka. Ponieważ zależy nam na tym, by żółtka pozostały w całości podczas umieszczania ich na patelni, polecam najpierw wbić je do miseczki i dopiero ostrożnie przelać na patelnię. 

Ja jeszcze przed dodaniem jajek robię im łyżką odrobinę miejsca na patelni... takie mini gniazdka.

Szakszuka z mozzarellą, 4

Pozostaje już tylko czekać aż mozzarella się rozpuści a białko w jajku zetnie. Na 4 minuty przykryj patelnię przykrywką i duś tak całość na małej mocy palnika. Na kolejnych kilka minut odkryj przykrywkę, by nadmiar wody odparował a białko w jajku ścięło się do końca. Możesz też zwiększyć moc palnika.
Szakszuka z mozzarellą, 5

Natkę pietruszki umieść na szakszuce już po zdjęciu patelni z palnika. Do tego świeżo mielony pieprz i solidna szczypta soli. Jeśli lubisz na ostro, to dodaj też papryczkę chili. Szakszukę z serem mozzarella można jeść prosto z patelni.
Szakszuka z mozzarellą, 6

Szakszuka z mozzarellą, 7

Warto też zerknąć na mój sposób na jajko sadzone. Perfekcyjne, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (290 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szakszuka z serem

Pyszna szakszuka z serem to super pomysł na śniadanie. Szakszukę z mozzarellą szykuje się głównie z pomidorów duszonych na patelni z dodatkiem jajek, które gotują się w pomidorach. W oryginalnym przepisie nie może zabraknąć  papryczki chili, cebuli oraz kuminu. Ta wersja szakszuki z serem mozzarella jest delikatna i ziołowa. Zobacz też jak zrobić jajko sadzone. Zobacz też jak smakuje prawdziwa, tradycyjna szakszuka bez sera. 

Szakszuka prosty przepis

Szakszuka z mozzarellą to świetne śniadanie również dla dzieci przed szkołą. Jest bardzo szybka do zrobienia i super zdrowa. Uwielbiam robić szakszukę w weekendy. Wówczas każdy dostaje swoje ulubione dodatki. W tygodniu nie mam czasu, by rano zrobić kilka wersji szakszuki... choćby z braku palników i patelni. W weekend jednak szalejemy i robimy szakszukę w wielu wersjach. Zupełnie inne, ale równie niesamowicie pyszna na śniadanie będzie owsianka z jogurtem - rozkosz. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na słodko oraz dania bez mięsa