Polewa na piernika
Gęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. To moja ulubiona polewa do piernika i ciast korzennych.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: keks około 12-15 x 30 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 2 czubate łyżki masła
- 60 g gorzkiej czekolady 70 % - około 3/4 tabliczki lub 3-4 czubatych łyżek surowego kakao
- czubata łyżka dowolnego cukru
- 2 łyżki śmietanki minimum 18 %
- 50 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe, pekan lub makadamia)
Polewa do piernika
Przygotuj niewielki rondelek. Umieść w nim masło, czekoladę, cukier i powidła. Jeśli gotujesz na płycie ustaw najmniejszą moc. Jeśli masz kuchenkę gazową podgrzewaj garnek w kąpieli wodnej. Zamieszaj.
Na suchej patelni upraż orzechy. Może to być mieszanka lub wybrane orzechy. U mnie były to migdały blanszowane, które wcześniej lekko skruszyłam w moździerzu. Na małej mocy palnika praż je do 10 minut, co chwilę poruszając patelnią.
Gdy już wszystkie składniki w rondelku rozpuszczą się (nie pozwól by się zagotowały) dodaj śmietankę i zamieszaj po połączenia składników. Dodaj również uprażone orzeszki i wymieszaj masę. Gotowe.
Polewę możesz użyć do przyozdobienia piernika, polecam piękny piernik świąteczny.
Smacznego :-)