Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polewa na piernika

Polewa na piernika

Gęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. To moja ulubiona polewa do piernika i ciast korzennych. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: keks około 12-15 x 30 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 2 czubate łyżki masła
  • 60 g gorzkiej czekolady 70 % - około 3/4 tabliczki lub 3-4 czubatych łyżek surowego kakao
  • czubata łyżka dowolnego cukru
  • 2 łyżki śmietanki minimum 18 %
  • 50 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe, pekan lub makadamia)

Polewa do piernika

Przygotuj niewielki rondelek. Umieść w nim masło, czekoladę, cukier i powidła. Jeśli gotujesz na płycie ustaw najmniejszą moc. Jeśli masz kuchenkę gazową podgrzewaj garnek w kąpieli wodnej. Zamieszaj.

Na suchej patelni upraż orzechy. Może to być mieszanka lub wybrane orzechy. U mnie były to migdały blanszowane, które wcześniej lekko skruszyłam w moździerzu. Na małej mocy palnika praż je do 10 minut, co chwilę poruszając patelnią.

Gdy już wszystkie składniki w rondelku rozpuszczą się (nie pozwól by się zagotowały) dodaj śmietankę i zamieszaj po połączenia składników. Dodaj również uprażone orzeszki i wymieszaj masę. Gotowe.

Polewa na piernika, 1

Polewę możesz użyć do przyozdobienia piernika, polecam piękny piernik świąteczny.
Smacznego :-)
Średnia 4.8 / 5 (241 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania