Śliwkowa polewa do piernika

Śliwkowa polewa do piernika

Gęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: keks około 12-15 x 30 cm

Składniki:
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 2 czubate łyżki masła
  • 60 g gorzkiej czekolady 70 % - około 3/4 tabliczki lub 3-4 czubatych łyżek surowego kakao
  • czubata łyżka dowolnego cukru - u mnie palmowy
  • 2 łyżki śmietanki minimum 18 %
  • 50 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe, pekan lub makadamia)

Przygotuj niewielki rondelek. Umieść w nim masło, czekoladę, cukier i powidła. Jeśli gotujesz na płycie ustaw najmniejszą moc. Jeśli masz kuchenkę gazową podgrzewaj garnek w kąpieli wodnej. Zamieszaj.

Na suchej patelni upraż orzechy. Może to być mieszanka lub wybrane orzechy. U mnie były to migdały blanszowane, które wcześniej lekko skruszyłam w moździerzu. Na małej mocy palnika praż je do 10 minut, co chwilę poruszając patelnią.

Gdy już wszystkie składniki w rondelku rozpuszczą się (nie pozwól by się zagotowały) dodaj śmietankę i zamieszaj po połączenia składników. Dodaj również uprażone orzeszki i wymieszaj masę. Gotowe.

 

Śliwkowa polewa do piernika, 1


Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10733

Komentarze

2015-12-23 11:53
Wygląda smakowicie :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-23 12:17
Zaraz dodam przepis na piernika, by się ta polewa do czegoś przydała ;-)