Śliwkowa polewa do piernika

Śliwkowa polewa do piernika

Gęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów.


Polewa na jeden keks wielkości około 12-15 x 30 cm (wielkość formy)

Składniki:
• 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
• 2 czubate łyżki masła
• 60 g gorzkiej czekolady 70 % - około 3/4 tabliczki lub 3-4 czubatych łyżek surowego kakao
• czubata łyżka dowolnego cukru - u mnie palmowy
• 2 łyżki śmietanki minimum 18 %
• 50 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe, pekan lub makadamia)


Przygotuj niewielki rondelek. Umieść w nim masło, czekoladę, cukier i powidła. Jeśli gotujesz na płycie ustaw najmniejszą moc. Jeśli masz kuchenkę gazową podgrzewaj garnek w kąpieli wodnej. Zamieszaj.

Na suchej patelni upraż orzechy. Może to być mieszanka lub wybrane orzechy. U mnie były to migdały blanszowane, które wcześniej lekko skruszyłam w moździerzu. Na małej mocy palnika praż je do 10 minut, co chwilę poruszając patelnią.

Gdy już wszystkie składniki w rondelku rozpuszczą się (nie pozwól by się zagotowały) dodaj śmietankę i zamieszaj po połączenia składników. Dodaj również uprażone orzeszki i wymieszaj masę. Gotowe.

sliwkowa-polewa-do-piernika-1


Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Dawid
2015-12-23 11:53
Wygląda smakowicie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-23 12:17
Zaraz dodam przepis na piernika, by się ta polewa do czegoś przydała ;-)