Sernik z jagodami bez białek

Sernik z jagodami bez białek

Ścisły sernik bez dodatku białek, za to z lekko kwaśną nutą jagód leśnych. Nie wyrasta, ale i nie opada. Jest to bardzo szybki i niezwykle smaczny sernik.

Czas pieczenia: 55 minut
Ilość porcji: 10 (tortownica 18 cm)

Składniki na masę

  • 500 g tłustego sera mielonego (u mnie Piątnica)
  • paczka budyniu śmietankowego bez cukru
  • paczka bitej śmietany w proszku - 60 g (najlepiej light)
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka wanilii lub esencji
  • 50 g jagód (np. mrożone)

Spód

  • 70 g biszkoptów np. języczków
  • 3 łyżki masła

Nagrzej piekarnik na 170 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Wszystkie składniki na masę serową umieść w większej misce w dowolnej kolejności (oprócz jagód). Przy pomocy blendera lub miksera połącz wszystkie składniki na gładką masę.

W drugiej misce pokrusz biszkopty i dodaj miękkie masło. Dobrze wymieszaj na papkę.

Przygotuj tortownicę. Dno wyłóż papierem do pieczenia i wypuść go z obręczy. Boki możesz lekko posmarować resztkami masła z miski po maśle do spodu.

Spód wyłóż papką z biszkoptów i masła. Następnie wlej masę serową. Na masę serową wysyp rozmrożone jagody.

Ciasto umieść w piekarniku na 55 minut.

Sernik z jagodami bez białek, 1

Ten sernik cudownie smakuje nawet od razu po wyjęciu z piekarnika.

Polecam też ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem. Bardzo smaczny jest również budyń jagodowy.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷