Sernik z jagodami bez białek
Ścisły sernik bez dodatku białek, za to z lekko kwaśną nutą jagód leśnych. Nie wyrasta, ale i nie opada. Jest to bardzo szybki i niezwykle smaczny sernik.
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: 10 (tortownica 18 cm)
Dieta: wegetariańska
Składniki na masę
- 500 g tłustego sera mielonego (u mnie Piątnica)
- paczka budyniu śmietankowego bez cukru
- paczka bitej śmietany w proszku - 60 g (najlepiej light)
- 4 żółtka
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka wanilii lub esencji
- 50 g jagód (np. mrożone)
Spód
- 70 g biszkoptów np. języczków
- 3 łyżki masła
Nagrzej piekarnik na 170 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w większej misce w dowolnej kolejności (oprócz jagód). Przy pomocy blendera lub miksera połącz wszystkie składniki na gładką masę.
W drugiej misce pokrusz biszkopty i dodaj miękkie masło. Dobrze wymieszaj na papkę.
Przygotuj tortownicę. Dno wyłóż papierem do pieczenia i wypuść go z obręczy. Boki możesz lekko posmarować resztkami masła z miski po maśle do spodu.
Spód wyłóż papką z biszkoptów i masła. Następnie wlej masę serową. Na masę serową wysyp rozmrożone jagody.
Ciasto umieść w piekarniku na 55 minut.
Ten sernik cudownie smakuje nawet od razu po wyjęciu z piekarnika.
Polecam też ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem. Bardzo smaczny jest również budyń jagodowy.
Smacznego :-)