Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Zwarty sernik waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty, mało składnikowy i bardzo smaczny. Szykujesz go w 15 minut! Bez glutenu, tylko kilka składników.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica 23 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • 2 duże jajka
  • 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady - 100 g
  • 100 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty/ekstraktu
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

Na spód opcjonalnie

  • niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
  • pełna łyżka masła

Dekoracja

  • wiórki kokosowe, cukrowe dropsy, odlewy z białej czekolady.

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy, 1

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz.

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, do małego rondelka przesyp wiórki. Dodaj masło i podgrzewaj całość mieszając. Wystarczy, by masło się rozpuściło. Sypkie wiórki przełóż na spód formy. Wyrównaj powierzchnię.

Masa serowa:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż nożem. Wyskrob nasionka tępą stroną noża.

Całość umieść w rondelku ze śmietanką i białą czekoladą. Podgrzewaj do zagotowania i zdejmij z palnika. Usuń twardą skórkę wanilii. Całość dobrze rozetrzyj łyżką, by nasionka się rozdzieliły. 

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem około 3 minuty. Dodaj ser, płynną czekoladę z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.

Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.

Sernik piecz na środkowej półce, 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.

Sernik waniliowy, 2

 

Sernik waniliowy, 3

Sernik po upieczeniu należy wystudzić i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.

Polecam sprawdź też mój przepis na sernik z musem brzoskwiniowym oraz pyszny sernik z rabarbarem z białą czekoladą.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (35 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷