Sernik waniliowy
Zwarty sernik waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty, mało składnikowy i bardzo smaczny. Szykujesz go w 15 minut! Bez glutenu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica 23 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
- 2 duże jajka
- 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady - 100 g
- 100 g śmietanki słodkiej 30 %
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub łyżka pasty/ekstraktu
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
Na spód opcjonalnie
- niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
- pełna łyżka masła
Dekoracja
- wiórki kokosowe, cukrowe dropsy, odlewy z białej czekolady.
Sernik waniliowy przepis
Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz.
Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, do małego rondelka przesyp wiórki. Dodaj masło i podgrzewaj całość mieszając. Wystarczy, by masło się rozpuściło. Sypkie wiórki przełóż na spód formy. Wyrównaj powierzchnię.
Masa serowa:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż nożem. Wyskrob nasionka tępą stroną noża.
Całość umieść w rondelku ze śmietanką i białą czekoladą. Podgrzewaj do zagotowania i zdejmij z palnika. Usuń twardą skórkę wanilii. Całość dobrze rozetrzyj łyżką, by nasionka się rozdzieliły.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem około 3 minuty. Dodaj ser, płynną czekoladę z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.
Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.
Sernik piecz na środkowej półce, 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.
Sernik po upieczeniu należy wystudzić i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.
Polecam sprawdź też mój przepis na sernik japoński, sernik na zimno z brzoskwiniami.
Smacznego.