Sernik waniliowy z białą czekoladą

Sernik waniliowy z białą czekoladą

Zwarty sernik waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty, mało składnikowy i bardzo smaczny :-)

- szykujesz go w 15 minut!
- bez glutenu
- tylko kilka składników

Czas przygotowywania: około 15 minut
Czas pieczenia: 80 minut - 160 stopni
Ilość porcji: tortownica o średnicy 23 cm


Składniki:
• 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 2 duże jajka
• 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady - 100 g
• 100 g śmietanki słodkiej 30 %
• 2 łyżki cukru
• 1 laska wanilii lub łyżka pasty/ekstraktu
• 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

Na spód opcjonalnie:
• niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
• pełna łyżka masła

Dekoracja:
wiórki kokosowe, cukrowe dropsy, odlewy z białej czekolady.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz.

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, do małego rondelka przesyp wiórki. Dodaj masło i podgrzewaj całość mieszając. Wystarczy, by masło się rozpuściło. Sypkie wiórki przełóż na spód formy. Wyrównaj powierzchnię.

Masa serowa:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż nożem.
Wyskrob nasionka tępą stroną noża.
Całość umieść w rondelku ze śmietanką i białą czekoladą. Podgrzewaj do zagotowania i zdejmij z palnika. Usuń twardą skórkę wanilii. Całość dobrze rozetrzyj łyżką, by nasionka się rozdzieliły. 

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem około 3 minuty. Dodaj ser, płynną czekoladę z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.

Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.

Sernik piecz na środkowej półce, 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.

sernik-waniliowy-z-biala-czekolada-1

sernik-waniliowy-z-biala-czekolada-2

sernik-waniliowy-z-biala-czekolada-3

Sernik po upieczeniu należy wystudzić i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Sosna
2017-04-05 06:39
Doskonały :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-05 08:11
Dziękuję :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-05 15:42
Już rozpływamy się nad wyglądem tego sernika a co dopiero nad smakiem by było <3