Sernik waniliowy z białą czekoladą

Sernik waniliowy z białą czekoladą

Zwarty sernik waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty, mało składnikowy i bardzo smaczny. Szykujesz go w 15 minut! Bez glutenu, tylko kilka składników.

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica 23 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • 2 duże jajka
  • 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady - 100 g
  • 100 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty/ekstraktu
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

Na spód opcjonalnie

  • niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
  • pełna łyżka masła

Dekoracja

  • wiórki kokosowe, cukrowe dropsy, odlewy z białej czekolady.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz.

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, do małego rondelka przesyp wiórki. Dodaj masło i podgrzewaj całość mieszając. Wystarczy, by masło się rozpuściło. Sypkie wiórki przełóż na spód formy. Wyrównaj powierzchnię.

Masa serowa:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż nożem.
Wyskrob nasionka tępą stroną noża.
Całość umieść w rondelku ze śmietanką i białą czekoladą. Podgrzewaj do zagotowania i zdejmij z palnika. Usuń twardą skórkę wanilii. Całość dobrze rozetrzyj łyżką, by nasionka się rozdzieliły. 

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem około 3 minuty. Dodaj ser, płynną czekoladę z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.

Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.

Sernik piecz na środkowej półce, 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.

Sernik waniliowy z białą czekoladą, 1

Sernik waniliowy z białą czekoladą, 2

Sernik waniliowy z białą czekoladą, 3

Sernik po upieczeniu należy wystudzić i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14477

Komentarze

2017-04-05 06:39
Doskonały :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-05 08:11
Dziękuję :-)
Już rozpływamy się nad wyglądem tego sernika a co dopiero nad smakiem by było <3
2018-01-20 10:57
Sernik robiliśmy z sera twarogowego drobno mielonego. Podczas pieczenia dosyć mocno zarumieniły się brzegi i góra. Dlaczego Twój jest tak biały? Pieczony w funkcji góra-dół bez termoobiegu. Ser w wiaderku inaczej się piecze?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-20 11:51
Każdy piekarnik jest inny. Proponuję Ci sprawdzić faktyczną temperaturę w piecu przez umieszczenie w nim termometru do piekarników. Powinno być 160 stopni. Być może twoja forma ma też cienkie ścianki. Możesz też mieć mały piekarnik?
2018-02-17 21:40
jaki można zrobić inny spód ,albo czym zastąpić wiórki
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-18 09:21
Możesz użyć płatków migdałowych lub nawet pominąć spód.
2018-02-19 23:12
dzięki.użyłam sezamu i sernik zrobiłam czekoladowy.pycha.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Sabino!🌼
2018-03-28 08:27
Jaka wielkość formy
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 13:10
Do tego sernika użyłam tortownicę o średnicy 23 cm.