Placki jogurtowe

Placki jogurtowe

Super pyszne i niesamowicie delikatne placki jogurtowe z brzoskwiniami z puszki! Te cudowne placki możesz zrobić na każdy posiłek w ciągu dnia i użyć dowolnych owoców z puszki z odrobiną syropu zamiast cukru.

- proste do zrobienia
- z kawałkami brzoskwiń z puszki
- delikatne i rozpływające się w ustach

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 18 sporych placków

Składniki:
  • 2 średnie jajka
  • 6 polówek brzoskwiń z puszki
  • pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej - 120 g
  • 2 łyżki masła
  • płaska łyżeczka sody

Placki jogurtowe

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Placuszki jogurtowe z dodatkiem owoców w cieście są niesamowicie smaczne. Pachną wręcz cudownie. Moje dzieci zawsze wybierają te, w których kawałek brzoskwini prześwituje przez ciasto.. Mimo, że każda sztuka ma mniej więcej tę samą ilość owoców, to te z owocami na wierzchu mają wzięcie. Te packi jogurtowe szykuję bez dodatku cukru. Same owoce i syrop użyty w cieście są wystarczająco słodkie.

Placki jogurtowe, 1

Placki jogurtowe przepis

Przygotuj sobie 6 połówek brzoskwiń z puszki oraz odlej pół szklanki syropu. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki. Najlepiej nie większe niż 1 x 1 cm. 

Placki jogurtowe, 2

Placki jogurtowe, 3

W większej misce umieść jajka oraz jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszaj. Ja używam zazwyczaj miksera. W kilka sekund jogurt i jajka łącza się w jednolitą masę. 
Placki jogurtowe, 4

Dodaj również pokrojone na kawki brzoskwinie razem z syropem.
Placki jogurtowe, 5

Do ciasta wlej roztopione w mikrofalówce masło oraz mąkę wymieszaną z sodą. 
Placki jogurtowe, 6

Ciasto na placki jogurtowe dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Mieszadła miksera dodatkowo rozdrobnią kawałki brzoskwiń.
 
Placki jogurtowe, 7

Nagrzej szeroką patelnię z grubym dnem. Patelni niczym nie natłuszczaj. Nakładaj porcje na placki jogurtowe. U mnie jeden placek to porcja dwóch pełnych łyżek stołowych (do zupy). Placki smaż/piecz po około 1,5 minuty z każdej strony. Moc palnika nie powinna być wyższa niż średnia. 
Placki jogurtowe, 8

Placki przewracaj przy pomocy szpatułki. Są bardzo delikatne i należy je podpiekać dłużej, ale na niższej mocy palnika. Wówczas bez problemu przewrócisz je na drugą stronę a następnie zdejmiesz na talerz. W ten sposób usmaż wszystkie placki jogurtowe z brzoskwiniami. Polecam podawać je z jogurtem naturalnym oraz owocami.
Placki jogurtowe, 9

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Placki jogurtowe

Zdecydowanie jedne z lepszych placków jogurtowych fit. Do ciasta na placki jogurtowe nie dodaję bowiem cukru. Placki jogurtowe szykuję z brzoskwiń z puszki z dodatkiem lekkiego syropu z puszki. Takie placuszki z jogurtu naturalnego z owocami są świetne dla dzieci na śniadanie oraz jako posiłek każdego innego dnia tygodnia. A z truskawkami polecam naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną. Zapraszam też po przepis na coś nie na słodko, czyli placki ziemniaczane. Takie placki też bardzo lubią dzieci i dorośli. Tak samo placki z cukini

Placki jogurtowe przepis

Jeśli lubicie szykować placki, to polecam bardzo gorąco spróbować mojego przepisu na placki jogurtowe z truskawkami. W przepisie jest maślanka, jednak śmiało można ją też zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim i zrobić placuszki na jogurcie greckim. Zachęcam do spróbowania przepisu na placki z gruszkami. A może masz ochotę sprawdzić też przepis na naleśniki