Placki jogurtowe
Super pyszne i niesamowicie delikatne placki jogurtowe z brzoskwiniami z puszki! Te cudowne placki możesz zrobić na każdy posiłek w ciągu dnia i użyć dowolnych owoców z puszki z odrobiną syropu zamiast cukru.
- proste do zrobienia
- z kawałkami brzoskwiń z puszki
- delikatne i rozpływające się w ustach
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 18 sporych placków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 średnie jajka
- 6 polówek brzoskwiń z puszki
- pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mąki pszennej - 120 g
- 2 łyżki masła
- płaska łyżeczka sody
Placki jogurtowe
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Placuszki jogurtowe z dodatkiem owoców w cieście są niesamowicie smaczne. Pachną wręcz cudownie. Moje dzieci zawsze wybierają te, w których kawałek brzoskwini prześwituje przez ciasto.. Mimo, że każda sztuka ma mniej więcej tę samą ilość owoców, to te z owocami na wierzchu mają wzięcie. Te packi jogurtowe szykuję bez dodatku cukru. Same owoce i syrop użyty w cieście są wystarczająco słodkie.
Placki jogurtowe przepis
Przygotuj sobie 6 połówek brzoskwiń z puszki oraz odlej pół szklanki syropu. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki. Najlepiej nie większe niż 1 x 1 cm. Można też sięgnąć po domowe brzoskwinie w syropie z mojego przepisu.
W większej misce umieść jajka oraz jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszaj. Ja używam zazwyczaj miksera. W kilka sekund jogurt i jajka łącza się w jednolitą masę.
Dodaj również pokrojone na kawki brzoskwinie razem z syropem.
Do ciasta wlej roztopione w mikrofalówce masło oraz mąkę wymieszaną z sodą.
Ciasto na placki jogurtowe dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Mieszadła miksera dodatkowo rozdrobnią kawałki brzoskwiń.
Nagrzej szeroką patelnię z grubym dnem. Patelni niczym nie natłuszczaj. Nakładaj porcje na placki jogurtowe. U mnie jeden placek to porcja dwóch pełnych łyżek stołowych (do zupy). Placki smaż/piecz po około 1,5 minuty z każdej strony. Moc palnika nie powinna być wyższa niż średnia.
Placki przewracaj przy pomocy szpatułki. Są bardzo delikatne i należy je podpiekać dłużej, ale na niższej mocy palnika. Wówczas bez problemu przewrócisz je na drugą stronę a następnie zdejmiesz na talerz. W ten sposób usmaż wszystkie placki jogurtowe z brzoskwiniami. Polecam podawać je z jogurtem naturalnym oraz owocami.
Smacznego!