Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy na jogurcie

Racuchy na jogurcie

Racuchy na jogurcie z dużą ilością jabłek, to pyszny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i na kolację. Przepis nie zawiera drożdży, a do tego aby je zrobić nie potrzebujesz nawet miksera. 

- jabłka można zastąpić innymi owocami
- tylko kilka popularnych składników
- bez drożdży i bez miksera

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 16 dużych racuchów

Kaloryczność kcal: 180 w 1 racuchu
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 320 g
  • 400 g jogurtu naturalnego - duży kubełek
  • 3 średnie lub większe jajka - około 170 g po rozbiciu
  • 4 łyżki cukru - około 60 g
  • 4 łyżki oleju do smażenia lub roztopionego masła
  • po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości jabłka - około 400 g
  • olej lub masło klarowane do smażenia placków

Racuszki na jogurcie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 grubych racuszków o średnicy około 10-12 cm. 

Jabłka ważone były przed obraniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Racuchy na jogurcie, 1

Racuchy na jogurcie, 2

Racuchy na jogurcie przepis

W jednej misce umieść 320 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej typ. 480, czyli dwie szklanki mąki (może być też tortowa). Wsyp również cztery łyżki cukru, czyli około 60 gramów cukru (może być drobny lub cukier puder). Dodaj również po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia oraz symboliczną szczyptę soli. Składniki sypkie wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. 

Porada: Jedną łyżkę cukru zwykłego można zastąpić łyżką cukru wanilinowego, bądź też wsypać domowy cukier z prawdziwą wanilią lub cukier z odrobiną pasty lub esencji waniliowej.

Racuchy na jogurcie, 3

Kolejno do miski z sypkimi składnikami dodaj cały kubełek, czyli 400 gramów naturalnego, kremowego jogurtu. Wbij trzy średnie lub większe jajka i wlej cztery łyżki oleju do smażenia lub ewentualnie roztopionego i przestudzonego masła. Całość wymieszaj dokładnie zwykłą łyżką.

Porada: Jeśli ciasto wyjdzie Ci za gęste (za małe jajka lub za dużo mąki), to możesz dodać do niego odrobinę jogurtu lub mleko (nie zimne). Możesz też nie dolewać jogurtu oraz mleka, tylko jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Puszczą wówczas trochę soku. 
Racuchy na jogurcie, 4

Obierz dwa, najlepiej kwaśne i soczyste jabłka o łączne wadze około 400 gramów. Pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasiennie. Sama użyłam tym razem Szarej Renety. Kawałki jabłek pokrój drobniej w kostkę nie większą niż 1 x 1 cm. Jabłka można też zetrzeć na tarce, na dużych oczkach lub też pokroić je w cieńsze plasterki/płatki. Łącznie wyszło mi około 300 gramów kawałków jabłek, które wmieszałam w ciasto. Ciasto pod racuchy na jogurcie miało u mnie konsystencję gęstszego budyniu. 

Porada: Zamiast jabłek można też dać twardsze kawałki gruszek, morele, brzoskwinie (również z syropu) lub też pokrojone na małe kawałki krążki ananasa z puszki. 
Racuchy na jogurcie, 5

Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż odrobinę lub też więcej masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore porcje na racuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po cztery racuchy na raz. Racuchy na jogurcie smaż na nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdą sztukę na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Racuszki jogurtowe są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Racuchy na jogurcie wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, daj im więc trochę czasu na dosmażenie. Usmażyłam tak 16 sporych racuszków.

Porada: Ponieważ w cieście znajduje się już trochę tłuszczu, to racuchy na jogurcie mogą być smażone na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Można je też smażyć na odrobinie tłuszczu, lub też wlać go znacznie więcej i racuchy smażyć prawie jak pączki. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące, ale i znacznie tłustsze. 

Racuchy na jogurcie, 6

Racuchy na jogurcie, 7

Jeszcze gorące racuchy na jogurcie z jabłkami warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pysznym dodatkiem będzie też płynny miód lub ulubiony syrop oraz dżem. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (938 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy na jogurcie

Uwielbiam smażyć puszyste placki z jabłkami oraz racuchy z jogurtem. Zapach domowych racuchów sprawia, że każdy ma na nie ochotę. Jesienią bardzo często robię racuchy na jogurcie z jabłkami. Domowe racuchy na jogurcie szykuje się bardzo prosto. Aby zrobić idealne i puszyste racuszki na jogurcie wystarczy trzymać się podanych proporcji składników oraz wyjąć wcześniej z lodówki jogurt naturalny i jajka. Racuchy na jogurcie naturalnym, to bardzo smaczny pomył na śniadanie nie tylko w weekend. Wielu moich Czytelników pisze, że racuchy z jogurtu naturalnego, czy też inne domowe placuszki, smażą nawet na obiad. Bardzo lubię racuchy na jogurcie naturalnym z jabłkami, ponieważ wszystkie składniki mam zazwyczaj w domu. Mój przepis na racuchy na jogurcie sprawdzi się nie tylko z dodatkiem jabłek. Takie racuszki jogurtowe można też smażyć bez owoców lub też jabłka zastąpić np. morelami, brzoskwiniami, kawałkami ananasa lub lekko twardszą gruszką. Racuchy na jogurcie plus domowa bawarka = pyszne śniadanie. 

Racuszki na jogurcie

Na racuchy na jogurcie przepis jest super uniwersalny. Jeśli nie masz jabłek, to super będą też brzoskwinie w syropie z mojego przepisu. Najlepsze jednak według mnie są właśnie racuchy jogurtowe z jabłkiem. Czasem oprószę je dodatkowo cukrem waniliowym lub cynamonem. Racuchy na jogurcie w cieście mają już olej, wiec teoretycznie nie trzeba ich smażyć na dodatkowym tłuszczu. Jeśli więc masz dobrą patelnię, z nieprzywierającą powłoką, a do tego wolisz mniej tłuste racuchy jogurtowe z jabłkami, to możesz je smażyć bez dodatkowego tłuszczu. Bardzo gorąco polecam też przepis na pyszny sernik na herbatnikach pieczony. Z początkiem sezonu warto też upiec pyszne ciasto rabarbarowe. Na zimowe wieczory oraz na różne specjalne okazje polecam domowy likier kawowy. Tymczasem jednak zachęcam do wypróbowania mojego niezawodnego przepisu na racuchy na jogurcie z dodatkiem dużej ilości jabłek. Te rewelacyjne i wilgotne racuszki na jogurcie zrobisz bez użycia miksera, ponieważ wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką.