Placki twarogowe
Placki twarogowe, czyli placki z białego sera z niewielką ilością mąki, jajkiem i cukrem. To świetny przepis na słodkie, ale zdrowsze placuszki dla każdego. Są przepyszne!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia jednej porcji: 5 minut
Liczba porcji: 8 placków
W 100 g placków:
Wartość energetyczna
282 kcal
Węglowodany 19 g
- W tym cukry 8 g
Białko 17 g
Tłuszcze 16 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- twaróg chudy lub półtłusty 250 g
- mąka pszenna tortowa 50 g
- duże jajko 1 sztuka
- cukier wanilinowy - saszetka 16 g
- masło klarowane - do smażenia 30 g
Placki z twarogiem
Na wstępnie zaznaczę, nie są to puszyste placuszki. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, jednak nie przypominają np. placków drożdżowych, a raczej strukturą zbliżone są do placków ziemniaczanych. Uwielbiam tę wersję i bardzo gorąco polecam mój przepis.

W jednej misce umieść 250 gramów twarogu chudego lub półtłustego (rozkruszony w dłoniach lub ugnieciony widelcem). Wbij jedno duże jajko i wsyp pół szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej oraz saszetkę (16 gramów) cukru wanilinowego. Całość dokładnie wymieszaj na bardzo gęste "ciasto".
Porady: Do tych placków nie używam twarogu mielonego. Sprawdzi się tu za to twaróg typu krajanka. Cukier wanilinowy można zamienić na zwykły lub erytrol i dać go nieco więcej.

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Wyłóż na nią porcję masła klarowanego lub wylej trochę oleju roślinnego do smażenia. Poczekaj aż tłuszcz z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj czubatą łyżkę stołową ciasta (jest bardzo gęste) i spłaszczaj placki do średnicy około 7 cm.
Nie przesuwaj placków póki nie zarumienią się lekko od spodu. Smaż je na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minut zanim placki przewrócisz na drugą stronę. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Placki twarogowe najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej.

Gotowe placki z twarogiem podawaj na słodko np. z bitą śmietaną i dżemem lub konfiturami (u mnie jagodowa). Świetnie smakują też z cukrem pudrem, miodem lub syropem oraz ze świeżymi o owocami (kiwi, mango, banan, morela, borówki..). W mniej kalorycznej wersji polecam jogurt lub skyr.


Smacznego.