Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki twarogowe

Placki twarogowe

Placki twarogowe, czyli placki z białego sera z niewielką ilością mąki, jajkiem i cukrem. To świetny przepis na słodkie, ale zdrowsze placuszki dla każdego. Są przepyszne!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia jednej porcji: 5 minut
Liczba porcji: 8 placków
W 100 g placków: Wartość energetyczna 282 kcal Węglowodany 19 g - W tym cukry 8 g Białko 17 g Tłuszcze 16 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • twaróg chudy lub półtłusty 250 g
  • mąka pszenna tortowa 50 g
  • duże jajko 1 sztuka
  • cukier wanilinowy - saszetka 16 g
  • masło klarowane - do smażenia 30 g
Ukryj zdjęcia

Placki z twarogiem

Na wstępnie zaznaczę, nie są to puszyste placuszki. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, jednak nie przypominają np. placków drożdżowych, a raczej strukturą zbliżone są do placków ziemniaczanych. Uwielbiam tę wersję i bardzo gorąco polecam mój przepis. 

Placki twarogowe, 1
Krok 1: Połącz składniki

W jednej misce umieść 250 gramów twarogu chudego lub półtłustego (rozkruszony w dłoniach lub ugnieciony widelcem). Wbij jedno duże jajko i wsyp pół szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej oraz saszetkę (16 gramów) cukru wanilinowego. Całość dokładnie wymieszaj na bardzo gęste "ciasto". 

Porady: Do tych placków nie używam twarogu mielonego. Sprawdzi się tu za to twaróg typu krajanka. Cukier wanilinowy można zamienić na zwykły lub erytrol i dać go nieco więcej.  

Połącz składniki

Krok 2: Usmaż placki

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Wyłóż na nią porcję masła klarowanego lub wylej trochę oleju roślinnego do smażenia. Poczekaj aż tłuszcz z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj czubatą łyżkę stołową ciasta (jest bardzo gęste) i spłaszczaj placki do średnicy około 7 cm. 

Nie przesuwaj placków póki nie zarumienią się lekko od spodu. Smaż je na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minut zanim placki przewrócisz na drugą stronę. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Placki twarogowe najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej. 

Usmaż placki

Krok 3: Podawaj tak, jak lubisz

Gotowe placki z twarogiem podawaj na słodko np. z bitą śmietaną i dżemem lub konfiturami (u mnie jagodowa). Świetnie smakują też z cukrem pudrem, miodem lub syropem oraz ze świeżymi o owocami (kiwi, mango, banan, morela, borówki..). W mniej kalorycznej wersji polecam jogurt lub skyr.

Podawaj tak, jak lubisz

Placki twarogowe, 5

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (290 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki twarogowe

Placki twarogowe to jedno z tych dań, które zdecydowanie warto spróbować przygotować samodzielnie w domu. Placki z twarogu są nie tylko niezwykle proste w wykonaniu, ale także idealnie wpasowują się w rytm zabieganych poranków. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie swojego śniadania, to właśnie ten przepis na placki z twarogiem może stać się twoim ulubionym. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w kuchni: twaróg, jajka, odrobina cukru i mąka, a możemy stworzyć coś naprawdę pysznego i sycącego. Samodzielne przygotowanie placków twarogowych to także doskonały sposób na wykorzystanie twarogu, który czasem zalega w lodówce bez konkretnego przeznaczenia. Nie musisz wyrzucać resztek twarogu. Wystarczy przekształcić go w te cudowne placki, które zaskoczą twoją rodzinę swoim smakiem. Dodatkowo, pomyśl o tym, ile wariacji smakowych możesz uzyskać, serwując je z różnymi dodatkami. Bardzo często dzieci nie chcą jeść zdrowego twarogu. Tutaj mam dla Ciebie sposób, na p[uszne przemycenie dużej ilości białego sera do przepysznych placuszków. Jesienią świetne do upieczenia jest ciasto czekoladowe z jabłkami. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na śniadanie lub na kolację, to pieczona owsianka z bananem będzie idealna. Super pyszne i zdrowe są tez moje pancakes bananowe, idealne na śniadanie. Pyszne śniadanie to również placki twarogowe z bananem. A na słono polecam przepis na naleśniki z szynką i serem

Placki z twarogu

Zastanawiasz się, jak podać te pyszne placki z białym serem? Możliwości są ogromne! Na słodko możesz je wzbogacić świeżymi owocami, jogurtem naturalnym, a nawet syropem klonowym. Dla miłośników klasyki doskonale sprawdzi się miód, dżem lub oczywiście cukier puder. Chrupiące orzechy, wiórki kokosowe czy suszone owoce także będą znakomitym dodatkiem. Dzięki takim połączeniom każde śniadanie stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia, a placki twarogowe na pewno nie znudzą się tak szybko. Domowe placki twarogowe to fantastyczny sposób nie tylko na ciekawe śniadanie, ale i na lepsze gospodarowanie zapasami w kuchni. Możemy bawić się smakami, odkrywać nowe połączenia i delektować się pysznym posiłkiem, który przygotujemy w mgnieniu oka.