Pieczone gruszki
Gruszki pieczone z serem pleśniowym i orzechami włoskimi, to niesamowicie pyszne danie, które polecam szykować na jesieni. Zapraszam po mój ulubiony przepis z dodatkiem sałaty.
- proste, piękne i pyszne gruszki
- dokładny opis wykonania oraz wiele porad
- pod koniec szybki przepis na wersję deserową
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia gruszek: 25 minut
Liczba porcji: 6 połówek gruszek
Kaloryczność kcal: 285 w daniu z 1 połówką gruszki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 3 gruszki np. Konferencja - łącznie do 1 kg
- 100 g sera pleśniowego - u mnie Gorgonzola Dolce
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 80 g roszponki, miksu sałat lub rukwi wodnej
- 1 łyżka ulubionej oliwy
- dressing: 4 łyżki oliwy; 3 łyżki soku z cytryny; 1 łyżeczka miodu; 1/3 płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Pieczone gruszki
Temperatura pieczenia: 180 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec ewentualnie opcja grillowania od góry.
Czas pieczenia: około 25 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Gruszki ważone były przed przygotowaniem do pieczenia. Do zrobienia pieczonych gruszek polecam odmianę Konferencja.


Pieczone gruszki przepis
Trzy kształtne i lekko miękkie (nie mogą być całkiem twarde, ale nie polecam też bardzo miękkich owoców) gruszki umyj i osusz. Idealnie do tego przepisu sprawdza mi się popularna odmiana Konferencja. Pięknie się dopieka, ale nie rozpada się. Nie wychodzi ani za słodka, ani za kwaśna.
Gruszki przekrój wzdłuż idealnie na pół. Przy pomocy zwykłej, małej łyżeczki lub łyżki do wydrążania melona, czy arbuza, usuń gniazdo nasienne. W Konferencji gniazda nasienne są bardzo małe, zatem warto wydrążyć nieco szerszy/większy otwór na ser i orzechy.
Gruszki umieść jedną obok drugiej na dowolnej blaszce do pieczenia. Kładź je bezpośrednio na blaszce (bez papieru do pieczenia) otworem do góry. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj je od góry łyżką oliwy (całą powierzchnię odkrytego miąższu).

Około 100 gramów (możesz dać więcej) ulubionego sera pleśniowego rozdziel po równo na wszystkie połówki gruszek. Kawałki sera umieść w wydrążonych zagłębieniach. U mnie była to Gorgonzola Dolce, ale możesz sięgnąć po dowolny ser z pleśnią. Sprawdzi się też ser kozi w roladce oraz ewentualnie ser cheddar.
Około 50 gramów orzechów włoskich (nie muszą to być nienaruszone połówki) również rozdziel po równo między gruszki. Orzechy wtykaj w ser. Orzechy włoskie można zamienić na orzechy Pekan.

Formę z gruszkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Wybierz środkową półkę. Piecz je około 25 minut. Zalecam jednak cały czas obserwować gruszki w piekarniku, by orzechy nie przypiekły się za mocno. Szczególną ostrożność zachowaj wtedy, gdy zdecydujesz się włączyć na chwilę opcję grillowania od góry.
Formę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Dodałam jeszcze świeży rozmaryn, ale nie jest on konieczny.

Gruszki pieczone podawaj od razy po wyjęciu z piekarnika. Przestudzone również będą pyszne. Polecam umieszczać je na porcji roszponki, na mieszance miękkich sałat (np. z młodych listków) lub na rukwi wodnej. Całość polej sosem. Aby zrobić dressing wystarczy wymieszać razem: 4 łyżki oliwy; 3 łyżki soku z cytryny; 1 łyżeczkę miodu; 1/3 płaskiej łyżeczki solki; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Idealnym dodatkiem jest jeszcze świeża bagietka lub tez inne, ulubione pieczywo, które podajemy na osobnym talerzu.
Porady: Sok z cytryny można zamienić na ocet balsamiczny. Upieczone gruszki można oprószyć odrobiną cynamonu. Aby danie było bardziej syte (już nie dla wegetarian), można też osobno usmażyć plasterki boczku i ułożyć je na mieszance sałat.


Aby zrobić gruszki pieczone wyłącznie na słodko wystarczy, że pominiesz ser pleśniowy. Zamiast niego daj miód wymieszany z orzechami i cynamonem. Do tej mieszanki można też dodać rodzynki oraz ugotowany wcześniej kuskus lub kaszę jaglaną.
Smacznego.