Sałatka z kaszą gryczaną
Sałatka z kaszą gryczaną to świetne danie, które możesz zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis jest niezwykle prosty a połączenie smaków idealne. Aromatyczna kasza, słona feta i słodkie pomidorki!
Smaki łączą się ze sobą dzięki dodatkowi suszonych pomidorów prosto ze słoika z olejem. Odrobina natki pietruszki i soku z cytryny.. coś pysznego!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 650 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 210 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 torebka kaszy gryczanej palonej - 100 g
- 200 g fety
- 4 kawałki suszonego pomidora z oleju
- 4 łyżki oleju ze słoika z suszonym pomidorem
- 150 g małych pomidorków
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- po szczypcie: pieprzu, papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku
Jedna torebka kaszy gryczanej palonej po ugotowaniu waży około 250 gramów.
Szukaj w sklepie twardej fety, która pakowana jest zazwyczaj w cegiełki o wadze 200 gramów. Fetę możesz zamienić również na ser sałatkowy. Jest on jednak bardziej miękki i nie kroi się tak ładnie, jak prawdziwa feta. Do tego jest też mniej słony.
Sałatka z kaszą gryczaną i fetą jest świetna na posiłek, który można bardzo szybko spakować do pudełka i zabrać do szkoły lub do pracy. Tej sałatki nie trzeba podgrzewać i można ją śmiało trzymać przez kilka godzin poza lodówką.

Sałatka z kaszą gryczaną
Zacznij od ugotowania jednej torebki palonej kaszy gryczanej. Torebkę z kaszą umieść w garnku z gotującą się wodą. Wrzątek możesz lekko posolić. Kaszę gotuj pod przykryciem, na średniej mocy palnika tak długo, jak zaleca producent na opakowaniu. Jest to zazwyczaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij torebkę z garnka i lekko odciśnij nadmiar wody. Kaszę z torebki przesyp do miseczki. Z torebki suchej kaszy o wadze 100 gramów otrzymasz po ugotowaniu 250 gramów kaszy gotowej do jedzenia.

Do przestudzonej kaszy dodaj kolejno pomidory suszone ze słoika z olejem. Kilka kawałków pomidorów posiekaj drobniej. Wlej też cztery łyżki oleju ze słoika. Taki olej jest bardzo aromatyczny.

Fetę pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Większe pomidorki z gałązki na ćwiartki a mniejsze np. pomidorki cherry, na połówki. W sezonie polecam użyć dużych pomidorów malinowych.

Do sałatki z kaszą gryczaną dodaj jeszcze garść posiekanej natki pietruszki. Wyciśnij trzy łyżki soku z cytryny lub limonki i dodaj przyprawy. Możesz użyć jakieś delikatnej mieszanki przypraw śródziemnomorskich lub skomponować własną mieszankę. Proponuję po szczypcie: pieprzu, papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku.

Smacznego.