Sałatka kolorowa z awokado i granatem

Sałatka kolorowa z awokado i granatem

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Barwna, szybka i super smaczna sałatka wegetariańska. Szaleństwo kolorów i smaków na talerzu :-)

Czas przygotowywania: 20 minut

Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• 2 łodygi selera naciowego
• 200 g świeżego szpinaku baby
• połówka owocu granatu
• 200 g twardej fety
• 10 małych pomidorków (koktajlowe, truskawkowe)
• 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (z pestek winogron, ryżowego..)
• łyżka soku z cytryny i pieprz

Zobacz też film na moim kanale YouTube

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9n5G4yKSYRg[/embed]

 

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Dłońmi obierz połówki ze skóry. Miąższ pokrój w plasterki.

Młody szpinak umyj, odcedź wodę i umieść w dużej misce do serwowania sałatki. Ułóż kawałki awokado. Umyte łodygi selera pokrój na plasterki lub większe kawałki i również rozłóż na sałatce.

Fetę pokrój w kostkę i wyłóż na zieleninę. Dodaj połówki pomidorków. Wysyp wyłuskane wcześniej nasiona granatu. Polej sałatkę mieszanką oleju i soku z cytryny. Całość możesz oprószyć pieprzem.

salatka-kolorowa-z-awokado-i-granatem-1

salatka-kolorowa-z-awokado-i-granatem-2

salatka-kolorowa-z-awokado-i-granatem-3

Smacznego!

 

Marzena
2016-05-10 12:34
Aniu bardzo fajna sałatka, zdecydowanie moje smaki :-)
Ania
2016-05-10 13:21
Dziękuję Marzenko.. szkoda, że nie było Cię na ostatnich warsztatach :(
Moje Bistro
2016-05-11 00:45
Bardzo lubię takie smaki, idealnie nada się jako dodatek do wiosennego grilla :)
Ania
2016-05-11 09:41
To prawda.. do grilla super :-) Dziękuję!
Ewelina
2016-05-18 09:38
Super sałatka. Połączenie smaków jak dla mnie idealne a do tego pięknie wygląda. Skusiłabym się
Ania
2016-05-18 09:52
Dziękuję Ewelino i zachęcam do zrobienia :-)
justa
2016-05-18 11:11
wygląda pysznie, ale musiałabym podmienić awokado i fetę :) jakieś alternatywy dla tego pierwszego zaproponujesz?
Ania
2016-05-18 12:51
Justyno, zamiast awokado - pieczony bakłażan lub bataty.
Save the Magic Moments
2016-05-18 11:30
Uwielbiam awokado, ale nie wpadło na to by łączyć je z granatem :)
Ania
2016-05-18 12:51
Awokado jest niesamowite.. nawet desery z nim robię :-)