Sałatka z granatem i awokado
Barwna, szybka i super smaczna sałatka wegetariańska. Szaleństwo kolorów i smaków na talerzu. To super szybka do zrobienia sałatka z granatem i awokado oraz szpinakiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g świeżego szpinaku baby
- połówka owocu granatu
- 200 g twardej fety
- 10 małych pomidorków (koktajlowe, truskawkowe)
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (z pestek winogron, ryżowego..)
- łyżka soku z cytryny i pieprz
Zobacz też film na moim kanale YouTube
Sałatka z awokado i granatem

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Dłońmi obierz połówki ze skóry. Miąższ pokrój w plasterki.
Sałatka z granatem i szpinakiem
Młody szpinak umyj, odcedź wodę i umieść w dużej misce do serwowania sałatki. Ułóż kawałki awokado. Umyte łodygi selera pokrój na plasterki lub większe kawałki i również rozłóż na sałatce.
Fetę pokrój w kostkę i wyłóż na zieleninę. Dodaj połówki pomidorków. Wysyp wyłuskane wcześniej nasiona granatu. Polej sałatkę mieszanką oleju i soku z cytryny. Całość możesz oprószyć pieprzem.


Przed podaniem sałatkę można polać dwiema łyżkami oliwy z dodatkiem łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Szukasz innych ciekawych pomysłów na zdrowe sałatki z awokado? Sprawdź moje przepisy na guacamole oraz prosta sałatka z awokado. Jeżeli szukasz czegoś na ostro to będzie Ci smakować sałatka z awokado i jalapeno.
Smacznego!