Sałatka z melonem
Prosta i pyszna sałatka z melonem i fetą. Bardzo oryginalne połączenie słodyczy melona, słonej fety i ostrej papryczki.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 duży melon*
- 150 g fety
- 3 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki pul biber
- 2-3 łyzek oliwy
- 75 g pestek dyni
- garść listków bazylii greckiej
* U mnie melon - Galia, jednak najlepszy będzie melon z pomarańczowym miąższem, jak melon Cantaloupe.
Sałatka z melona
Umyj melona i pokrój go na ćwiartki. Każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Wsuń ostrze pod skórę i odetnij miąższ. (Usuń gniazdo z pestkami). Każdą obraną ósemkę przekrój jeszcze na 2 cienkie półksiężyce i ułóż je na półmisku.
Posyp melona pokruszoną fetą i skropl całość oliwą. Posyp sałatkę chilli i pestkami dyni, a na koniec udekoruj listkami bazylii.
Wypróbuj również moje inne przepisy na wspaniałe sałatki. Szczególnie polecam:
- kolorowa sałatka gyros
- pyszna i zdrowa sałatka z brokułem i fetą
- delikatna sałatka ziemniaczana
Smacznego!
źródło przepisu: książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour