Sałatka z melona i fety

Sałatka z melona i fety

Prosta i pyszna sałatka z melona i fety. Bardzo oryginalne połączenie słodyczy melona, słonej fety i ostrej papryczki.

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2-4

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 duży melon*
  • 150 g fety
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki pul biber
  • 2-3 łyzek oliwy
  • 75 g pestek dyni
  • garść listków bazylii greckiej

* U mnie melon - Galia, jednak najlepszy będzie melon z pomarańczowym miąższem, jak melon Cantaloupe.

Umyj melona i pokrój go na ćwiartki. Każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Wsuń ostrze pod skórę i odetnij miąższ. (Usuń gniazdo z pestkami). Każdą obraną ósemkę przekrój jeszcze na 2 cienkie półksiężyce i ułóż je na półmisku.

Posyp melona pokruszoną fetą i skropl całość oliwą. Posyp sałatkę chilli i pestkami dyni, a na koniec udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z melona i fety, 1

Sałatka z melona i fety, 2

Wypróbuj również mój przepis sałatka gyros.

Smacznego!

 

źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour

Średnia 4.9 / 5 (11 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷