Sałatka z melona i fety

Sałatka z melona i fety

Prosta i pyszna sałatka z melona i fety.
Bardzo oryginalne połączenie słodyczy melona, słonej fety i ostrej papryczki.

Czas przygotowywania: do 10 minut
Ilość porcji:
 2-4

Składniki:
• 1 duży melon*
• 150 g fety
• 3 łyżki oliwy czosnkowej
• 1 łyżeczka ostrej papryki pul biber
• 2-3 łyzek oliwy
• 75 g pestek dyni
• garść listków bazylii greckiej

* U mnie melon - Galia, jednak najlepszy będzie melon z pomarańczowym miąższem, jak melon Cantaloupe.

Umyj melona i pokrój go na ćwiartki. Każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Wsuń ostrze pod skórę i odetnij miąższ. (Usuń gniazdo z pestkami). Każdą obraną ósemkę przekrój jeszcze na 2 cienkie półksiężyce i ułóż je na półmisku.

Posyp melona pokruszoną fetą i skropl całość oliwą. Posyp sałatkę chilli i pestkami dyni, a na koniec udekoruj listkami bazylii.

salatka-z-melona-i-fety-1

salatka-z-melona-i-fety-2

źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour

Smacznego ?

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-12 23:44
Aż tak wielkimi fankami melona nie jesteśmy ale naprawdę ciekawie go podałaś :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 09:30
Dziękuję.