Sałatka z mozzarellą i truskawkami
Bardzo wiosenna sałatka, która idealnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do dań grillowanych. Równoważy i wydobywa smak z czerwonego mięsa lub warzyw w wersji wegetariańskiej.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 200 g mozzarelli z zalewy
- 50 g rukoli
- 250 g truskawek
- 50 g orzeszków piniowych
- 100 g kapusty pekińskiej
- dressing miodowy
Zobacz też film na moim kanale YouTube
Orzeszki piniowe umieść na suchej patelni i praż kilka minut na małej mocy palnika co chwila mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Mozzarellę pokrój na kawałki nie większe niż 2 cm. Truskawki przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Na dno miski wyłóż poszatkowaną kapustę, umyte listki rukoli. Rozłóż ser oraz truskawki.
Sałatkę polej sosem miodowym z tego przepisu - dressing do sałatek. Wystarczy połowa porcji. Na koniec obsyp całość uprażonymi orzeszkami piniowymi.


Smacznego!