Sałatka śledziowa z ziemniakami
Bardzo tradycyjna i prosta sałatka śledziowa z ziemniakami. Idealna kompozycja smaków.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 4 płaty gotowego fileta śledziowego z zalewy lub oleju
- 4 średnie, ugotowane ziemniaki
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do oprószenia
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Wyjmij śledzie ze słonej zalewy lub oleju. Jeśli lubisz bardziej słone śledzie - przepłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Jeśli zaś wolisz delikatne w smaku - namaczaj w wodzie 1-3 godzin a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Śledzie z oleju przepłucz lekko pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki grubości około 2 cm.
Ugotowane wcześniej ziemniaki (w osolonej wodzie) pokrój w kostkę nie większą od kawałków śledzi.
Cebule dymki (lub sam szczypior) posiekaj i wymieszaj w misce ze śledziem i ziemniakami. Możesz również ułożyć najpierw śledzie na salaterce. Potem dodać ziemniaki i na koniec posypać szczypiorem.
Sałatkę polej olejem. Możesz również użyć odrobiny oleju lnianego w stosunki - 3 łyżki rzepakowego i jedna lnianego.
Sałatkę odstaw ją do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, do przegryzienia wszystkich składników.
Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Wypróbuj też moje inne sałatki jak sałatka z kabanosem czy sałatka z jajek.
Smacznego!