Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki ziemniaczane z kminkiem

Paluszki z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju.

- bardzo proste
- super kruche
- tanie i pyszne
- idealna przekąska

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas smażenia: do 50 minut
Ilość: do zajadania dla 6-8 osób

Składniki:

• 500 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół szklanki mleka
• 3 łyżki tartego sera typu parmezan
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka kminku i soli

oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

Ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę. Dodaj surowe jajko oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Możesz dodatkowo użyć blendera.

Nagrzej małą patelnię. Wlej olej - do 1 cm wysokości. Papkę ziemniaczaną przełóż łyżką do szprycy z otworem o średnicy około 1 cm. Możesz użyć jednorazowych worków z ręcznie wyciętą końcówką.

Wyciskaj paluszki na dobrze nagrzany olej. Przekręcaj na drugą stronę po około 1-2 minut, gdy paluszki będą zarumienione. Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


paluszki-ziemniaczane-z-kminkiem-1

paluszki-ziemniaczane-z-kminkiem-2

UWAGI
- Paluszki przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- Smaż na małej patelni, by nie wlewać na raz dużej ilości oleju
- Po 3-4 partiach dolewaj olej, by paluszki były zanurzone do połowy
- Możesz wyciskać też inne wzory, jak: oczka, spirale, kropki..

Takie paluszki idealnie pasują do maczania w jogurtach i domowych pastach. Sprawdzają się jako samodzielne przekąski do filmu oraz jako dodatek do obiadu :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
KatarzynaKa
2016-11-03 22:02
Muszę zrobić!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-04 10:15
Smacznego.
user pic
Marzena
2016-11-03 23:07
Aniu super pomysł, takich jeszcze nie jadłam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-04 10:15
Dziękuję Marzenko, warto spróbować.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-04 22:44
Tym razem na kminek nie damy się skusić :P
user pic
vandoodie
2017-01-09 12:15
No proszę i kolejna inspiracja. Nie miałam okazji jeść jeszcze - na pewno spróbuję! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-09 12:21
Polecam.. smaczna i uzależniająca przekąska :-)
user pic
Katarzyna
2017-02-04 14:31
Czy mozna bez sera? Bo nie mamy
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-04 17:47
Można Kasiu :-)
user pic
Beata
2017-08-27 17:20
Hmmm...Tak się zastanawiam czym można by było zastąpić kminek, bo nie przepadam za nim a pomysł super🤔
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-27 19:42
Beato, kminek można pominąć lub zastąpić: kuminem, tymiankiem, a nawet mieszanką ziół śródziemnomorskich.