Paluszki ziemniaczane
Paluszki ziemniaczane przygotowywane z gotowanych, zmielonych ziemniaków z dodatkami, smażone na oleju. Bardzo proste, super kruche. Tanie i pyszne, idealna przekąska!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 50 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki tartego sera typu parmezan
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kminku i soli
oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron
Paluszki ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę. Dodaj surowe jajko oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Możesz dodatkowo użyć blendera.
Nagrzej małą patelnię. Wlej olej - do 1 cm wysokości. Papkę ziemniaczaną przełóż łyżką do szprycy z otworem o średnicy około 1 cm. Możesz użyć jednorazowych worków z ręcznie wyciętą końcówką.
Wyciskaj paluszki na dobrze nagrzany olej. Przekręcaj na drugą stronę po około 1-2 minut, gdy paluszki będą zarumienione. Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
UWAGI
- Paluszki przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- Smaż na małej patelni, by nie wlewać na raz dużej ilości oleju
- Po 3-4 partiach dolewaj olej, by paluszki były zanurzone do połowy
- Możesz wyciskać też inne wzory, jak: oczka, spirale, kropki..
Takie paluszki idealnie pasują do maczania w jogurtach i domowych pastach. Sprawdzają się jako samodzielne przekąski do filmu oraz jako dodatek do obiadu.
Polecam wypróbuj też mój przepis zapiekanka ziemniaczana, najlepsze pieczone ziemniaki, oraz zobacz jak zrobić wegetariańskie burgery z placków ziemniaczanych.
Smacznego!