Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach, to rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną jest dla Ciebie! To puszysty biszkopt, krem śmietanowy i kawałki świeżych truskawek..

Trzeba jednak bardzo uważać, bo to ciasto można zjeść w kilka minut. Łyżeczka po łyżeczce i zanim się zorientujesz rolady nie ma!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: rolada długości 30 cm

Kaloryczność kcal: 190 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na biszkopt

  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru - 80 g
  • 6 łyżek mąki pszennej - 80 g
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową z truskawkami

  • 500 g truskawek
  • 350 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru

Rolada z truskawkami

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Śmietankę i serek mascarpone muszą być schłodzone.
Do upieczenia biszkoptu użyłam blaszki do pieczenia o wymiarach 30/38 cm 

Do zrobienia biszkoptu potrzebujesz również duży arkusz papieru do pieczenia - pergamin. Niezbędny będzie też dobry mikser.

Bardzo dokładny przepis na ten biszkopt pod roladę znajdziesz u mnie na Blogu. Rolada biszkoptowa w wersji podstawowej. 

Już za chwilę właśnie tak będzie wyglądała Twoja rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną. Do dzieła!

Rolada z truskawkami, 1

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

W pierwszej kolejności upiecz biszkopt pod roladę. Do misy miksera wbij sześć jajek. Dodaj też cukier. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Ubijaj całość nie krócej niż 4 minuty. Ma powstać jasny puch jajeczny.

Obroty miksera zmniejsz do średnich i wlej łyżkę oleju. Wyłącz mikser. Do miski z puszystym kremem wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Masę wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.

Rolada z truskawkami, 2

Na blaszkę wielkości 30/38 cm wyłóż papier do pieczenia. Na całą powierzchnię wyłóż puszyste ciasto. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Szufladę z biszkoptem umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Roladę biszkoptową piecz tak równo 20 minut. Powinna się ładnie zarumienić.

Po 20 minutach pieczenia wyłącz piekarnik a drzwi piekarnika uchyl odrobinę. Możesz zrobić szparkę wkładając w drzwi rękawicę kuchenną. Po 10 minutach otwórz całkowicie drzwi piekarnika. Po chwili wyjmij blaszkę z biszkoptem.

Rolada z truskawkami, 3

Podnieś biszkopt za wystający papier do pieczenia. Nie zdejmuj ciasta z papieru. Biszkopt zawiń w rulon razem z papierem. Roladę zwijaj od krótszego boku ku górze boku dłuższego. Roladę odłóż do przestudzenia.
Rolada z truskawkami, 4

Rolada biszkoptowa się studzi, więc można przygotować krem śmietankowy z truskawkami. Truskawki umyj i usuń im szypułki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Rolada z truskawkami, 5

Schłodzoną śmietankę 30 % ubij na sztywno. Polecam umieścić ją w wysokim naczyniu. Schłodzić możesz nawet mieszadła miksera. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Po minucie ubijania dodaj łyżkę cukru. Po kolejnej minucie wsyp druga łyżkę. Tak samo dodaj kolejne łyżki cukru. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta. Na koniec dodaj serek mascarpone i krótko miksuj krem tylko do wmieszania serka. 
Rolada z truskawkami, 6

Do kremu dodaj też kawałki truskawek. Krem wymieszaj łyżką.
Rolada z truskawkami, 7

Roladę biszkoptową rozwiń ponownie. Wyłóż krem śmietankowy z truskawkami i rozprowadź równo po całej powierzchni biszkoptu. Roladę zwiń od razu tak samo, jak wcześniej po upieczeniu.

 

Rolada z truskawkami, 8

Gotową roladę biszkoptową z kremem śmietankowym i truskawkami warto schłodzić jeszcze przed podaniem. Polecam zawinąć ją w świeży kawałek pergaminu i odłożyć do lodówki, by schłodziła się przynajmniej godzinę.

 

Rolada z truskawkami, 9

Roladę można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować kawałkami truskawek.

 

Rolada z truskawkami, 10

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 

Bardzo puszysta rolada biszkoptowa z nadzieniem z kremu śmietankowego z mascarpone i truskawkami. To rolada biszkoptowa z bita smietana, która jest najdelikatniejszą w smaku roladą jaką można zrobić. Jest mięciutka i delikatna niczym puszek. Moja rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i serkiem mascarpone występuje z truskawkami, ale możesz też je pominąć lub użyć innych owoców np. jagód lub malin. Biszkopt z truskawkami to mega pyszne ciasto. Również z biszkoptem, ale trochę inaczej się szykuje. Tarta z truskawkami to również pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem świeżych truskawek. 

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Moja rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną nie ma żelatyny. Uznałam, że przy tak delikatnym i puszystym biszkopcie pominę ją w przepisie i postawię na lekki krem. Zobacz cały przepis na roladę biszkoptową - rolada biszkoptowa przepis podstawowy. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe ciasta. Mój Blog Kulinarny to też zbiór wielu przepisów na pyszne desery. Z udziałem mascarpone polecam Ci prosty krem chałwowy z mascarpone. Sprawdź także przepisy truskawki.