Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy z rabarbarem

Racuchy z rabarbarem

Racuszki z rabarbarem na drożdżach to rewelacyjny pomysł na śniadanie lub na kolację. Ten super sezonowy przepis posmakuje nie tylko dzieciom. Racuchy nie są tłuste, więc można je zabrać na piknik.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12 dużych racuchów

Kaloryczność kcal: 125 w 1 racuchu [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 320 g
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne) - 250 ml
  • 200 młodego i świeżego rabarbaru - około 2 łodygi
  • 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 2 duże jajka - około 120 g po rozbiciu
  • 3 łyżki cukru - minimum 30 g
  • 1 łyżeczka czerwonej konfitury np. z wiśni
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do rabarbaru - 5 g
  • do smażenia: olej roślinny lub masło klarowane - 20 g
  • do podania: cukier puder, miód lub dżem

Racuchy z rabarbarem
Racuchy z rabarbarem, 1

Racuchy z rabarbarem, 2

Krok 1: Przygotuj rozczyn

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Odmierz osobno 320 gramów (2 szklanki) mąki. 

W jednej misce przygotuj rozczyn: Do miski wlej całą szklankę mleka (temperatura do 30 stopni). Dodaj 40 gramów świeżych drożdży oraz łyżkę cukru (około 10 gramów) i około 40 gramów mąki (odsypane z odmierzanych 320 gramów). 

Składniki na rozczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 20 minut. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć.

Porada: Jeśli sięgasz po drożdże instant, to możesz postępować z nimi tak samo, jak z tymi świeżymi lub tylko rozetrzeć je najpierw z ciepłym mlekiem. Wówczas szybko się rozpuszczą, ciasto będzie jednolite i błyskawicznie zacznie wyrastać.

Przygotuj rozczyn

Krok 2: Przygotuj rabarbar

W trakcie "wyrastania" rozczynu umyj dwie łodygi młodego i świeżego rabarbaru. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj, tylko pokrój na kawałki o szerokości około 1 cm. 

Przygotuj rabarbar

Krok 3: Podsmaż rabarbar

Nagrzej małą patelnię z grubym dnem. Wyłóż na nią łyżeczkę masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia, a po chwili również rabarbar. Na patelnię daj też łyżeczkę konfitury lub dżemu wiśniowego, malinowego lub truskawkowego. Odrobina konfitury nada ładniejszą barwę oraz wzbogaci smak racuchów. Całość podsmażaj około 3 minuty, a następnie zdejmij rabarbar z patelni na osobny talerz. Dzięki temu szybciej ostygnie. 

Porada: Konfiturę można pominąć, dać jej więcej lub zastąpić odrobiną miodu. 

Podsmaż rabarbar

Krok 4: Gotowy rozczyn

Gotowy do użycia rozczyn (w ciepłych warunkach po około 20 minutach od przygotowania) powinien urosnąć i ładnie się napuszyć. 

Gotowy rozczyn

Krok 5: Połącz rozczyn ze składnikami ciasta

Do większej miski wsyp resztę odmierzonej mąki (280 g), wbij dwa jajka, dodaj pozostały cukier (20 g) oraz cały rozczyn. Wymieszaj składniki. 

Połącz rozczyn ze składnikami ciasta

Krok 6: Dołóż przestudzony rabarbar

Dodaj też podsmażony i przestudzony (może być jeszcze lekko ciepły) rabarbar. Wymieszaj dokładnie ciasto. Powinno mieć konsystencję budyniu. 

Porada: Jeśli lubisz słodsze racuszki, to możesz dać nieco więcej cukru. 

Dołóż przestudzony rabarbar

Krok 7: Usmaż racuchy

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Na jednego racucha daję dwie łyżki i rozkładam ciasto do średnicy około 10 cm. Ciasto będzie dość lepiące i może być gęste (gęstość ciasta zależy od użytej mąki, czy nawet wielkości jajek). 

Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków, aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż je na niższej mocy palnika, z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Racuszki z rabarbarem rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie racuchy.

Porada: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to racuchy będą bardziej chrupiące i puszyste.

Usmaż racuchy

Racuchy z rabarbarem, 10

Gotowe racuchy drożdżowe z rabarbarem warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą również smakowały z owocami i domowym dżemem lub też z lodami albo z bitą śmietaną.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (42 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy z rabarbarem

Domowe racuchy drożdżowe z rabarbarem to jedno z tych kulinarnych cudeniek, które mają szczególne miejsce w sercach wielu z nas. Ich wyjątkowość tkwi nie tylko w smaku, ale i w prostocie przygotowania, a także sezonowym charakterze. Rabarbar, główny bohater tych racuchów, jest jednym z pierwszych smakołyków wiosny w naszych ogrodach i na targach. Mówiąc więcej o rabarbarze, nie sposób pominąć jego lekko kwaskowaty smak, który wprowadza świeżość i zaskakujący akcent do tradycyjnie słodkiego ciasta drożdżowego. Racuszki drożdżowe z rabarbarem mogą być przepysznym śniadaniem, kuszącym deserem, a także niebanalnym pomysłem na podwieczorek. Dzięki swojej wszechstronności, stanowią znakomitą propozycję na różne okazje - od rodzinnych spotkań, przez przyjęcia dla dzieci, po nieformalne herbatki z przyjaciółmi. Ich dodatkowym atutem jest możliwość serwowania na wiele sposobów. Racuszki z rabarbarem tradycyjnie posypane cukrem pudrem to klasyczne rozwiązanie, które podkreśla ich delikatną słodycz. Racuchy z rabarbarem będą super z dodatkiem świeżej śmietany lub jogurtu naturalnego - dla tych, którzy cenią sobie połączenie smaków. Kremowa śmietana lub łagodny jogurt pięknie balansują kwaskowatość rabarbaru. Domowe racuchy rabarbarowe z lodami waniliowymi szczególnie polecam jako wczesno letni deser, kiedy potrzebujemy ochłody. Rozpływające się lody i cieple racuchy to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Dla tych, którzy nie boją się podwoić tematu polecam sos lub syrop z rabarbaru. Przygotowanie dodatkowego sosu z rabarbaru jeszcze bardziej wydobywa jego charakter. Z owocową konfiturą też będą świetne, szczególnie jeśli ktoś poszukuje sposobu na jeszcze większe urozmaicenie, różne owocowe konfitury - truskawkowa czy malinowa, mogą stanowić doskonały duet z racuchami. Przygotowywanie racuchów drożdżowych z rabarbarem jest nie tylko kulinarną przygodą, ale także sposobem na celebrowanie sezonowości w kuchni. Rabarbar, dostępny głównie od wiosny do wczesnego lata, przypomina nam o cyklu natury i o tym, jak ważne jest korzystanie z jej sezonowych darów. Jeśli chodzi o samą przyjemność z jedzenia, domowe racuchy drożdżowe z rabarbarem są niezaprzeczalnie warte każdej chwili spędzonej w kuchni. Ich puszystość, delikatne połączenie słodyczy ciasta z kwaskowatością rabarbaru oraz nieskończone możliwości podania sprawiają, że jest to potrawa, która nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje jak mały kulinarny triumf. To, w jaki sposób zdecydujesz się je podać, zależy tylko od Ciebie i Twojej kreatywności, ale jedno jest pewne, domowe racuchy drożdżowe z rabarbarem zawsze zachwycają i przynoszą odrobinę słodkiej radości do każdej okazji. Super jest też przepis na naleśniki bez mleka, które uwielbiam podawać z owocami.