Placki z jabłkami i twarogiem
Placki z twarogiem i jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko. Przepis jest super prosty, a placuszki z serem i tartym jabłkiem z pewnością posmakują nie tylko dzieciom.
- bez drożdży
- bez użycia miksera
- z twarogiem i tartym jabłkiem w cieście
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 12 dużych placków
Kaloryczność kcal: 135 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 230 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe 1,5 szklanki
- 290 g jogurtu naturalnego - 1 pełna szklanka
- 120 g twarogu - nie mielonego
- 1 średnie jabłko - około 240 g
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- po pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- do smażenia: najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy
- do podania: cukier puder, miód, syrop lub ulubiony dżem
Placki z jabłkami i twarogiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko, twaróg oraz jogurt muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 placuszków o średnicy około 10-12 cm.
Jabłko ważone były przed obraniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Placki z jabłkami i twarogiem przepis
W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne. W jednej misce umieść razem: 230 gramów mąki pszennej np. tortowej, czyli niecałe 1,5 szklanki mąki (może być też uniwersalna); 290 gramów jogurtu naturalnego, czyli pełna szklanka kremowego jogurtu; jedno duże lub dwa malutkie jajka. Wsyp też małą saszetkę cukru wanilinowego, czyli 16 gramów oraz po pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj wstępnie łyżką. Ciasto będzie jeszcze dość gęste.
Porada: Jeśli wolisz bardziej słodkie placki lub nie będziesz ich po usmażeniu dekodować niczym słodkim, to daj do ciasta jeszcze jedną łyżkę cukru lub miodu. Cukier wanilinowy można śmiało zamienić na domowy cukier z prawdziwą wanilią lub cukier z odrobiną pasty lub esencji waniliowej. Jogurt naturalny można zamienić na szklankę lekko ciepłego mleka. Warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem i sodą.
Moje jabłko po obraniu i wycięciu gniazda nasiennego ważyło około 190 gramów. Użyłam odmiany Ligol i pokroiłam jabłko w drobną kosteczkę. Jeśli ciasto jest mocno gęste, to obrane jabłko zetrzyj na tarce, na grubych oczkach (do ciasta przejdzie więcej soku z miąższu). W misce umieść też około 120 gramów dowolnego twarogu (od chudego, po tłusty). Niech to jednak nie będzie twaróg mielony, a taki w kawałku, który można wkruszyć do miski.
Wszystkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie na jednolite, gęstawe ciasto. Miskę z ciastem na placki z jabłkami i twarogiem warto odstawić na kilka minut na bok i smażyć placki, gdy ciasto będzie bardziej jednolite i wymieszane.
Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub ewentualnie oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore porcje na placki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po cztery placki na raz. Placki z serem i jabłkami są dość grube. Potrzebują też smażyć się odrobinę dłużej z nieco niższej niż średnia moc palnika. Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdy placek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki z twarogiem i jabłkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.
To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placki wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, daj im wiec trochę czasu na dosmażenie. Usmażyłam tak 12 sporych placków.
Jeszcze gorące placuszki warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pysznym dodatkiem będzie też płynny miód lub ulubiony syrop oraz dżem.
Smacznego.