Mini pancakes dyniowe

Mini pancakes dyniowe

Super prosty przepis na pyszne mini pancakes dyniowe. Puchate placuszki z dodatkiem dyni i jogurtu naturalnego to super propozycja na śniadanie lub kolację. 

Placki dyniowe robi się bardzo szybko, ponieważ nie ma potrzeby szykowania pieczonej lub gotowanej dyni. Wystarczy zetrzeć ją do szklanki. 

Polecam również najlepsze placki waniliowe - pancakes waniliowy puch oraz hit mojego bloga - pancakes śniadaniowe :-) 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 20 placków

 

Składniki:
  • pełna szklanka tartej dyni muscat
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pełna szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Potrzebujesz również: delikatny olej do smażenia. Do takich deserowych placków polecam olej kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków i tarta skórka z cytryny lub pomarańczy. Do ciasta można dodać też kropelkę aromatu śmietankowego. Nie jest to jednak konieczne.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisu wychodzi około 20 placków.

Jaka dynia?
Gorąco polecam dynię Muscat de Provence. To odmiana francuska o pięknym, intensywnie pomarańczowym miąższu. Dynia ma posmak owoców.. trochę przypomina melona :-) Ta odmiana dyni idealnie sprawdza się w przepisach na słodko. Drugą w kolejności polecam dynię Hokkaido.

Dynię bez skóry i pestek z włóknami zetrzyj do szklanki. Użyj tarki o średnich oczkach. Pełna szklanka powinna ważyć około 200 gramów. 

 

WYKONANIE
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i tartą dynią. Wymieszaj.
Białka zaś ubij na sztywno z cukrem. Umieść je w wysokiej, szklanej misce. Ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Po chwili zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Całość miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. 

Do miski z gęstym ciastem dodawaj pianę z białek. Mieszaj całość po każdej łyżce. W połowie dodawania piany mieszaj już delikatnie, tylko do lekkiego połączenia składników. 

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Placki smaż na średniej mocy palnika. Z obu stron po około 1 minucie do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. Zdejmuj je prosto na talerz :-) Placki można lekko oprószyć cukrem pudrem i posypać świeżo starta skórką z ulubionych cytrusów. 

mini-pancakes-dyniowe-1

mini-pancakes-dyniowe-2
Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Żaneta
2017-10-31 11:42
Witam, ile soku z cytryny i aromatu śmietankowego trzeba dodać? w składnikach nie ma o nich wzmianki a w opisie jest. pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-31 17:05
Żaneto, pod składnikami dodałam: Potrzebujesz również: delikatny olej do smażenia. Do takich deserowych placków polecam olej kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków i tarta skórka z cytryny lub pomarańczy - ilość dowolna, ponieważ dodajesz skórkę pomarańczową lub cytrynową na gotowe placki.
user pic
Ania
2017-11-02 23:40
Czy jogurt można pominąć? Stosuje dietę beznabialowa
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-03 15:19
Aniu, jogurt możesz zastąpić np. gęstą masą mleka kokosowego z puszki lub dać więcej dyni + jeszcze jedno jajko.
user pic
Sylwia
2017-11-06 12:37
Wyszły pyszne :) nie miałam tych odmian dni, dlatego swoją po starciu na tracę, lekko zblendowalam z sokiem z połowy pomarańczy :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-07 15:06
Sylwio... i to była świetna decyzja.. gratuluję kreatywności.
user pic
Życie ze smakiem
2017-11-08 08:44
Super przepis :) Ja ostatnio przygotowałam dżem z dyni i pomarańczy ale racuszków w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszą być super :) Pozdrawiam!