Pancakes dyniowe
Super prosty przepis na pyszne mini pancakes dyniowe. Puchate placuszki z dodatkiem dyni i jogurtu naturalnego to super propozycja na śniadanie lub kolację. Te placki dyniowe robi się bardzo szybko.
Nie ma potrzeby szykowania pieczonej lub gotowanej dyni. Wystarczy zetrzeć ją do szklanki.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 20 placków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka tartej dyni muscat
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki cukru
- pełna szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Placki z dyni dla dzieci
Do zrobienia placków dyniowych potrzebujesz również: delikatny olej do smażenia. Do takich deserowych placków polecam olej kokosowy, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków i tarta skórka z cytryny lub pomarańczy. Do ciasta można dodać też kropelkę aromatu śmietankowego. Nie jest to jednak konieczne.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 20 placków.
Jakiej użyć dyni do zrobienia placków:
Gorąco polecam dynię Muscat de Provence. To odmiana francuska o pięknym, intensywnie pomarańczowym miąższu. Dynia ma posmak owoców.. trochę przypomina melona. Ta odmiana dyni idealnie sprawdza się w przepisach na słodko. Drugą w kolejności polecam dynię Hokkaido.
Dynię bez skóry i pestek z włóknami zetrzyj do szklanki. Użyj tarki o średnich oczkach. Pełna szklanka powinna ważyć około 200 gramów.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i tartą dynią. Wymieszaj.
Białka zaś ubij na sztywno z cukrem. Umieść je w wysokiej, szklanej misce. Ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Po chwili zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Całość miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Do miski z gęstym ciastem dodawaj pianę z białek. Mieszaj całość po każdej łyżce. W połowie dodawania piany mieszaj już delikatnie, tylko do lekkiego połączenia składników.
Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Placki smaż na średniej mocy palnika. Z obu stron po około 1 minucie do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. Zdejmuj je prosto na talerz. Placki można lekko oprószyć cukrem pudrem i posypać świeżo starta skórką z ulubionych cytrusów.
Koniecznie zobacz też moje szybkie placki w stylu amerykańskim - pancakes przepis. Polecam również najlepsze placuszki pancakes bez masła na bazie serka waniliowego. Pyszne i delikatne.
Smacznego.