Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. 

- Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć.
- Super prosty i krótki skład.
- Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne.
- Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu.
- Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły.

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 średnie jabłka

Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 18 dużych racuchów

Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieść w misce. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę. 

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. 

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być :-) Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

racuchy-drozdzowe-z-jablkiem-1

racuchy-drozdzowe-z-jablkiem-2

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (19 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-08 20:27
Koniecznie musimy iść do naszej babci aby nam takie racuchy zrobiła <3 Zawsze robiła najlepsze :D