Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Te domowe racuchy drożdżowe z jabłkami to tylko kilka łatwo dostępnych składników. Placki nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu. Te racuszki to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci. 

Zapraszam po przepis na boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto i dać mu wyrosnąć. Placki z jabłkiem wychodzą grube, puchate i pyszne.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 18 sporych placków

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 400 g
  • 3 średnie jajka
  • 7 g drożdży instant - mała saszetka
  • pełna szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 średnie jabłka

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków 

Racuchy drożdżowe z jabłkami, 1

Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieść w misce. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę.

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. 

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Racuchy drożdżowe z jabłkami, 2

Na śniadanie warto wypróbować też doskonały przepis na amerykańskie naleśniki pancakes.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (4025 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Najpyszniejszy sposób na cudowne śniadanie lub podwieczorek, to właśnie takie racuchy z suchych drożdży. Do placków dodajesz swoje ulubione jabłka. Mieszasz wszystkie składniki i czekasz aż ciasto pięknie wyrośnie. Jeśli nie masz drożdży to polecam zrobić racuchy z proszkiem do pieczenia, np. moje ulubione placki z truskawkami. Super pyszne są też moje rogaliki drożdżowe. Jeżeli szukasz czegoś wykwintnego wypróbuj placuszki z cukinii.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Ten przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami znam jeszcze od mojej babci. Nie pamiętałam już dokładnych ilości, ponieważ babcia szykowała wszystko "na oko" i używała świeżych drożdży. Napatrzyłam się jednak na to, jak je robiła i sama zaczęłam je szykować pamiętając składniki oraz proporcje. To najlepsze ciasto na na racuchy drożdżowe. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe placki i naleśniki. Pyszne są też racuchy drożdżowe z bananami i najlepsze jest to, że smażyć je możesz przez cały rok, ponieważ banany możesz kupić i zimą i latem.