Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Zapraszam po przepis na boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto i dać mu wyrosnąć. Placki z jabłkiem wychodzą grube, puchate i pyszne. Te domowe racuchy z jabłkami to tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników. Placki nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu.

Takie puchate racuszki to idealny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla Twoich dzieci. 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 18 sporych placków

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 średnie jabłka

Potrzebujesz również: kilka łyżek oleju do smażenia, ewentualnie cukier puder do oprószenia placków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
 
Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieść w misce. Ważne by mleko było ciepłe, ale nie gorące. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na całą godzinę.

Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę 1/1 cm i dodaj do ciasta. 

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oleju. Łyżką nakładaj duże porcje ciasta. Racuchy Mogą być grube nawet na 2 cm. Ciasto będzie klejące i ciągnące, tak ma być :-) Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż/piecz na małej mocy palnika. Z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem, 1

Racuchy drożdżowe z jabłkiem, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (62 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2017-09-08 20:27
Koniecznie musimy iść do naszej babci aby nam takie racuchy zrobiła <3 Zawsze robiła najlepsze :D
Ewa
2017-10-18 15:35
Są przepyszne :-) Dziękuję za przepis ! Podałam z konfiturą z czarnej porzeczki i oprószyłam cukrem pudrem :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 19:19
Twoje racuchy drożdżowe wyglądają pysznie!
More
2017-10-22 17:11
A drożdże świeże mogą być? ile wtedy dać ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 17:21
Do zrobienia drożdżowych racuchów można oczywiście użyć drożdży świeżych w ilości do 20 gramów.
Małgorzata Mróz
2017-10-24 18:50
Pyszne racuszki. Polecam szybko zniknęły z talerza😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-25 09:28
Twoje racuszki z jabłkiem wyglądają super Gosiu!! <3
Marzena
2017-11-18 18:08
Puszaki :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-18 20:07
Placki wyglądają bardzo smacznie.
Ewa
2017-11-22 19:04
Nie wiem jak smakują ,ale wyglądają pysznie. Tak jak u mojej Babci. Choć sama jestem babcią. Zrobię jutro i zobaczę czy przypomnę sobie ich smak z dzieciństwa.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-22 20:50
Dziękuję Ewo :-) Czekam na Twoją relację.. i może zdjecia!
JUSTYNA
2018-01-21 12:17
😜 aż ślinka cieknie zaraz się zabieram za pieczenie👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Powodzenia Justyno 🙂
Ewa
2017-11-25 13:36
Wyszły przepyszne, smak dzieciństwa. Zrobiłam z mąki orkiszowej na świeżych drożdżach a moj cukier puder to Ksylitol 😊
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-25 19:52
Racuchy wyglądają rewelacyjnie Ewo!!
Pati
2017-12-05 09:15
Przepyszne :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 09:29
Miło mi kochana, że i tu dodałaś zdjęcie swoich placuszków. Wyglądają pysznie!!!
Nika
2018-01-13 12:38
Czy zamiast jabłek mogę dać twaróg? Czy muszę te z twarogiem robić wg innego przepisu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-13 12:41
Paulina
2018-01-13 17:48
Pyszności
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyglądają❤️❤️❤️ niesamowicie pysznie!
Karolina
2018-01-15 10:45
Dziękuje za przypomnienie smaków dzieciństwa! Od razu musiałam zrobić, wyszły przepyszne!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Karolino.. cudeńka❤️😍
Kasia
2018-01-30 11:18
Jakiego rodzaju jabłka są najlepsze do takich racuchów?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-30 11:29
Ja polecam jabłka twarde soczyste i słodkie, czyli jabłka deserowe: ligole, rubiny, delikatesy. Jabłka stołowe słodko kwaśne też są super np. cortlandy. W sezonie na szarą renetę i antonówkę można zaszaleć i zrobić placki z tymi właśnie jabłkami.. to typowe jabłka do szarlotki - są bardzo kwaśne.
Małgosia
2018-02-16 19:57
Pyszne, jak u babci 🙂. Zrobiłam ze świeżych drożdży,bo z takimi wole pracować.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne i puszyste placuszki. ❤️
Reklama

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Najpyszniejszy sposób na cudowne śniadanie lub podwieczorek, to właśnie takie racuchy z suchych drożdży. Do placków dodajesz swoje ulubione jabłka. Mieszasz wszystkie składniki i czekasz aż ciasto pięknie wyrośnie. Jeśli nie masz drożdży to polecam zrobić racuchy z proszkiem do pieczenia, np. moje ulubione placki z truskawkami

Przepis na racuchy z jabłkiem

Ten przepis na racuchy znam jeszcze od mojej babci. Nie pamiętałam już dokładnych ilości, ponieważ babcia szykowała wszystko "na oko" i używała świeżych drożdży. Napatrzyłam się jednak na to, jak je robiła i sama zaczęłam je szykować pamiętając składniki oraz proporcje. To najlepsze ciasto na na racuchy drożdżowe. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe placki i naleśniki.