Jabłka prażone z cynamonem i goździkami

Jabłka prażone z cynamonem i goździkami

Szybkie do zrobienia i bez dodatku cukru.. za to z aromatycznym cynamonem i goździkami. Warto uprażyć sobie taki mały zapas do szarlotki, jabłeczników, naleśników, dań ryżowych śniadaniowych...

Ilość słoików: 6 słoików pojemności 340 ml

Składniki:
• niecałe 3 kg kwaśnych jabłek*
• 2 łyżki cynamonu
• łyżka goździków

Dodatkowo:
• 6 słoików pojemności 340 ml
• duży garnek

* Użyłam polskich, kwaśnych i twardych jabłek. Ty możesz użyć antonówki. Unikaj miękkich jabłek typu Lobo.

Przygotuj słoiki - umyj, wysusz, wysterylizuj w piekarniku.

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Powinno Ci zostać około 2 kg gotowych do uprażenia jabłek. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż i w poprzek na 3 części. Nie musisz drobniej kroić jabłek, i tak się rozpadną.

Włóż kawałki jabłek do dużego garnka, przykryj i gotuj na małym ogniu około 25 minut. Pod przykryciem nie powinny się przypalić. W razie czego możesz na początek dodać odrobinę wody (do 100 ml). Pamiętaj o mieszaniu pulpy.

Na ostatnie kilka minut dodaj cynamon i goździki. Dobrze wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Masę jabłeczną przekładaj do słoików.

Moje rady:
• Nie zdejmuję garnka z ognia, tylko gotuję nadal na minimum, by do słoika wkładać bardzo gorącą masę jabłkową.
• Długim patyczkiem "dziugam" masę w słoiku, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
• Po zamknięciu weków/słoików włóż je dodatkowo do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 120 stopni na 30 minut. Wyższa temperatura może uszkodzić gumki w wekach.
• Jabłka prażone są bez dodatku cukru. Mimo to u mnie przetrwały w schowku dwa lata :-)

jablka-prazone-z-cynamonem-i-gozdzikami-1

jablka-prazone-z-cynamonem-i-gozdzikami-2

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Piotr
2016-01-22 19:53
Ale zjadłbym sobie szarlotkę z takimi jabłkami :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-23 13:48
Jak już masz gotowe jabłuszka - połowa sukcesu :-)
Beata
2017-09-21 12:56
Czy mozna zawekowac w ten sam sposob sloiki z metalowymi wieczkami?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-21 14:02
Tak, proszę tylko dodatkowo pasteryzować:
- piekarnik 120 stopni - do 25 minut
lub
- w garnku z gotującą się wodą (na dno bawełniana ściereczka. Wody nie więcej niż 1/3 garnka) do 20 minut