Naleśniki budyniowe Rajska Wanilia

Naleśniki budyniowe Rajska Wanilia

Fantastyczny przepis na naleśniki budyniowe. Te naleśniki przygotowałam bez jajek. Są niezwykłe.. lekkie i delikatne, jednak chrupiące na brzegach. 

- bez jajek
- aromatyczne i pyszne
- proste i szybkie
- chrupiące brzegi

Smak nie do opisania! Trzeba spróbować.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: około 12 sztuk średnicy 20-22 cm

Składniki:
  • 1 budyń w proszku waniliowy - 64 g lub 2 x 35 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 100 g masła - pół kostki
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka

Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią 

Masło umieść w rondelku i rozpuść. Możesz je również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 1 mm.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-1

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-2

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-3

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-12 17:20
Z obojętnie jakim farszem to i tak zajadałybyśmy z rozkoszą <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-12 17:25
Miło mi.. zapraszam do smażenia :-)
Marzena
2017-02-12 19:42
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-13 19:32
:-) ja również.
Jud
2017-02-12 23:20
Cudowne! :) Robiłam kiedyś podobne, budyń nadaje fajnego smaku i aromatu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-13 19:32
:-)
Ania Szewczyk
2017-06-18 20:52
Witam,
Budyń z cukrem czy bez ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-19 10:04
Budyń bez cukru, Aniu.
Anna
2017-10-22 11:05
Świetnie opisane,dziecko może samo zrobić. :) Dzieki za nowy pomysł na nalesniki :).Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 11:53
Bardzo proszę Aniu.. staram się opisywać przepisy tak by każdy odczuwał komfort przy robieniu. Zawsze w trakcie szykowania wszystko zapisuję na bieżąco w moich dziennikach.. wówczas nic mi nie umyka ;-)
Irena
2017-11-18 21:34
Są super
Magda
2017-11-18 21:49
Jaką mąka bezglutenowa można zastąpić mąkę przenną?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 08:22
Magdo, mieszanka tapioki z jaglaną lub owsianą.
Ania
2017-11-19 11:48
Naleśniki są przepyszne. Gorąco polecam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:26
<3
Karola
2017-11-20 21:44
Pyyychaaa! Budyń i naleśnik w połączeniu to niebo w gębie :) Zrobiłam i polecam!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-21 08:47
:-) Naleśniki to cudowny "wynalazek" ;-) Smacznego, Karolino!

Naleśniki budyniowe bez jajek

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu na naleśniki. Placuszki wychodzą cieniutkie i chrupiące. Ciasto na naleśniki budyniowe można śmiało przygotować w maszynie typu thermomix. Bardzo szybko jednak można je też wyrobić mikserem. 

Naleśniki budyniowe z serem

Do budyniu bardzo pasuje ser. Dlatego też polecam podać je z twarogiem lub serkiem homogenizowanym typu Danio. Te naleśniki będą też cudownie smakowały z owocami. Naleśniki budyniowe malinowe najbardziej lubi mój młodszy Syn. Zawsze pamiętam, by zamrozić latem maliny :-) Naleśniki z budyniem i bananami to znowu wybór mojego starszego Syna. Na szczęście do bananów mamy dostęp cały rok.