Naleśniki budyniowe
Fantastyczny przepis na naleśniki budyniowe. Te naleśniki przygotowałam bez jajek. Są niezwykłe.. lekkie i delikatne, jednak chrupiące na brzegach.
- bez jajek
- aromatyczne i pyszne
- proste i szybkie
- chrupiące brzegi
Smak nie do opisania! Trzeba spróbować.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk średnicy 20-22 cm
Dieta: wegetariańska
- 1 budyń w proszku waniliowy - 64 g lub 2 x 35 g
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 1 szklanka wody - 250 ml
- 1 płaska łyżka cukru
- 100 g masła - pół kostki
- 200 g mąki pszennej - pełna szklanka
Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
• twaróg do naleśników
Naleśniki z budyniem
Masło umieść w rondelku i roztop. Możesz je również roztopić w kuchence mikrofalowej. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 1 mm.
Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.




Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Wypróbuj też mój przepis na naleśniki pancakes.
Smacznego!