Naleśniki budyniowe Rajska Wanilia

Naleśniki budyniowe Rajska Wanilia

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Fantastyczne naleśniki z proszkiem budyniowym o smaku wanilii.

- bez jajek
- aromatyczne i pyszne
- proste i szybkie
- chrupiące brzegi :-)

Smak nie do opisania! Trzeba spróbować.

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: około 12 sztuk średnicy 20-22 cm


Składniki:

• 1 budyń w proszku waniliowy - 64 g lub 2 x 35 g
• 1 szklanka mleka - 250 ml
• 1 szklanka wody - 250 ml
• 1 płaska łyżka cukru
• 100 g masła - pół kostki
• 200 g mąki pszennej - pełna szklanka

Dodatki do wyboru:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią 

Masło umieść w rondelku i rozpuść. Możesz je również rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 1 mm.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-1

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-2

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-3

nalesniki-budyniowe-rajska-wanilia-4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-12 17:20
Z obojętnie jakim farszem to i tak zajadałybyśmy z rozkoszą <3
Ania
2017-02-12 17:25
Miło mi.. zapraszam do smażenia :-)
Marzena
2017-02-12 19:42
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :-)
Ania
2017-02-13 19:32
:-) ja również.
Jud
2017-02-12 23:20
Cudowne! :) Robiłam kiedyś podobne, budyń nadaje fajnego smaku i aromatu :)
Ania
2017-02-13 19:32
:-)
Ania Szewczyk
2017-06-18 20:52
Witam, Budyń z cukrem czy bez ?
Ania
2017-06-19 10:04
Budyń bez cukru, Aniu.