Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Fantastyczny przepis na naleśniki budyniowe. Te naleśniki przygotowałam bez jajek. Są niezwykłe.. lekkie i delikatne, jednak chrupiące na brzegach. 

- bez jajek
- aromatyczne i pyszne
- proste i szybkie
- chrupiące brzegi

Smak nie do opisania! Trzeba spróbować.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk średnicy 20-22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 budyń w proszku waniliowy - 64 g lub 2 x 35 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 100 g masła - pół kostki
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka

Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
twaróg do naleśników

Naleśniki z budyniem

Masło umieść w rondelku i roztop. Możesz je również roztopić w kuchence mikrofalowej. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 1 mm.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Naleśniki budyniowe, 1
Naleśniki budyniowe, 2
Naleśniki budyniowe, 3
Naleśniki budyniowe, 4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Wypróbuj też mój przepis na naleśniki pancakes.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (855 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki budyniowe bez jajek

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu na naleśniki. Placuszki wychodzą cieniutkie i chrupiące. Ciasto na naleśniki budyniowe można śmiało przygotować w maszynie typu thermomix. Bardzo szybko jednak można je też wyrobić mikserem. 

Naleśniki budyniowe z serem

Do budyniu bardzo pasuje ser. Dlatego też polecam podać je z twarogiem lub serkiem homogenizowanym typu Danio. Te naleśniki będą też cudownie smakowały z owocami. Naleśniki budyniowe malinowe najbardziej lubi mój młodszy Syn. Zawsze pamiętam, by zamrozić latem maliny :-) Naleśniki z budyniem i bananami to znowu wybór mojego starszego Syna. Na szczęście do bananów mamy dostęp cały rok. Zobacz też najlepszy przepis na domowy budyń waniliowy oraz w zastępstwie do naleśników łatwe w przygotowaniu pankejki.