Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Fantastyczny przepis na naleśniki budyniowe. Te naleśniki przygotowałam bez jajek. Są niezwykłe.. lekkie i delikatne, jednak chrupiące na brzegach. 

- bez jajek
- aromatyczne i pyszne
- proste i szybkie
- chrupiące brzegi

Smak nie do opisania! Trzeba spróbować.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: około 12 sztuk średnicy 20-22 cm

Składniki:
  • 1 budyń w proszku waniliowy - 64 g lub 2 x 35 g
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 100 g masła - pół kostki
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka

Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce - banany, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
twaróg do naleśników

Naleśniki z budyniem

Masło umieść w rondelku i rozpuść. Możesz je również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 1 mm.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Naleśniki budyniowe, 1

Naleśniki budyniowe, 2

Naleśniki budyniowe, 3

Naleśniki budyniowe, 4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Wypróbuj też mój przepis na naleśniki pancakes.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (159 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki budyniowe bez jajek

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu na naleśniki. Placuszki wychodzą cieniutkie i chrupiące. Ciasto na naleśniki budyniowe można śmiało przygotować w maszynie typu thermomix. Bardzo szybko jednak można je też wyrobić mikserem. 

Naleśniki budyniowe z serem

Do budyniu bardzo pasuje ser. Dlatego też polecam podać je z twarogiem lub serkiem homogenizowanym typu Danio. Te naleśniki będą też cudownie smakowały z owocami. Naleśniki budyniowe malinowe najbardziej lubi mój młodszy Syn. Zawsze pamiętam, by zamrozić latem maliny :-) Naleśniki z budyniem i bananami to znowu wybór mojego starszego Syna. Na szczęście do bananów mamy dostęp cały rok. Zobacz też najlepszy przepis na domowy budyń waniliowy.