Naleśniki waniliowe z morelami

Naleśniki waniliowe z morelami

Słodkie, lekko waniliowe i maślane.. Do tego bez żadnego nadzienia :-)
Takich naleśników trzeba spróbować!

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: 14 dużych


Składniki:

• 4 jajka
• 1 serek waniliowy - 200 g
• 250 ml wody - szklanka
• 2 pełne łyżki cukru
• 100 g rozpuszczonego masła
• 250 g mąki pszennej
• 100 ml mleka
• 4 dojrzałe morele


Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i dodać zblendowane lub ugniecione widelcem morele.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 2 minutach przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
nalesniki-waniliowe-z-morelami-1

nalesniki-waniliowe-z-morelami-2

nalesniki-waniliowe-z-morelami-3

nalesniki-waniliowe-z-morelami-4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.


Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Aga
2016-07-28 14:39
Świetny pomysł :) takiej wersji jeszcze nie robiłam :)
Ania
2016-07-28 17:24
Dziękuję i zapraszam do robienia :-)
Joanna
2016-07-28 19:56
A czy mascarpone moze być, czy to raczej o rzadszy serek chodzi? Może grecki jogurt? To akurat mam w lodowce, a przepis wygląda zachęcająco.
Ania
2016-07-29 18:24
Asiu, możesz dodać mascarpone :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-07-28 20:17
Rozpływam się! Naleśniki w takim towarzystwie to bajka! :)
Ania
2016-07-29 18:24
Dziękuję Edytko :-)
Klaudia
2016-07-28 20:53
O kurcze, byłam zaskoczona, że bez nadzienia. Ale w sumie, po co nadzienie przy takim składzie, mmm!
Ania
2016-07-29 18:24
Dokładnie :-)
Home Syndrome
2016-07-29 09:20
Wyglądają wyśmienicie! Z przyjemnością wypróbuję. W prawdzie postaram się w wersji nieco zmodyfikowanej bo bez mąki pszennej, cukru, mleka i serka. Jest wyzwanie! Dam znać czy wyszło cokolwiek na kształt naleśników ;) Pozdrawiam ciepło!
Ania
2016-07-29 18:25
Napisz koniecznie :-) Najważniejsza jest dobrze nagrzana patelnia.
Marzena
2016-07-29 19:23
Uwielbiam naleśniki a twoje Aniu wyglądają pysznie :-)
Ania
2016-07-30 13:12
Dziękuję Marzenko :-)
asia | amelushka
2016-07-30 09:40
Brzmi pysznie :) Na pewno wypróbuję. A z pierwszym naleśnikiem też kiedyś miałam problemy, ale na szczęście już opanowałam technikę smażenia do perfekcji ;D
Ania
2016-07-30 13:12
Świetnie Asiu :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-30 17:35
Tym razem nam apetytu na morele narobiłaś, bo ostatnio kupiłyśmy polskie owoce (a nie te hiszpańskie z marketu) aby wspierać naszą gospodarkę a w ogóle nie mają smaku :/ Ale żeby nie było! Naleśniki też byśmy zjadły! :D
Ania
2016-07-31 10:52
Byłam teraz u Znajomych.. mieli całe drzewko w pysznych, słodkich i soczystych brzoskwiniach.. W Polsce też da radę wyhodować cudowne morele i brzoskwinie :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-01 14:02
Tylko za brzoskwiniami nie przepadamy za to morele kochamy wręcz :P Mamy własne drzewko moreli ale w tym roku tylko ze dwa owocki się uratowały :/
Ania
2016-08-01 15:44
Z pewnością satysfakcja jest mimo dwóch sztuk ;-)
asia/wkawiarence.pl
2017-05-16 11:23
miały być dziś tradycyjne z serem na słodko, ale tu mnie zainspirowałaś :) zmiana planów .
Miśka
2017-05-17 18:15
Naleśniki są naprawdę warte grzechu... właśnie zjadłam pierwszego i jest przepyszny....
Ania
2017-05-18 09:03
Super! Smacznego :-)