Naleśniki z morelami
Słodkie, lekko waniliowe i maślane naleśniki z morelami. Do tego bez żadnego nadzienia, ponieważ kawałki moreli dodajesz bezpośrednio do ciasta na naleśniki. Dodatek serka waniliowego sprawia, że naleśniki są super delikatne i puszyste. Gorąco zachęcam do zrobienia ich na śniadanie :-)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 14 dużych naleśników
Dieta: wegetariańska
- 4 średnie jajka
- 1 serek waniliowy - 200 g
- 250 ml wody - szklanka
- 2 pełne łyżki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 4 dojrzałe morele
Wszystkie składniki (oprócz moreli) umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i dodać zblendowane lub ugniecione widelcem morele.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.
Po 2 minutach przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.




Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Zachęcam sprawdź też mój przepis na pyszne naleśniki z twarogiem oraz amerykańskie, puszyste naleśniki pancakes.
Smacznego!