Naleśniki waniliowe z morelami

Naleśniki waniliowe z morelami

Słodkie, lekko waniliowe i maślane naleśniki z morelami. Do tego bez żadnego nadzienia, ponieważ kawałki moreli dodajesz bezpośrednio do ciasta na naleśniki. Dodatek serka waniliowego sprawia, że naleśniki są super delikatne i puszyste. Gorąco zachęcam do zrobienia ich na śniadanie :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 14 dużych naleśników

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 1 serek waniliowy - 200 g
  • 250 ml wody - szklanka
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 4 dojrzałe morele

Wszystkie składniki (oprócz moreli) umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie wymieszać i dodać zblendowane lub ugniecione widelcem morele.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 2 minutach przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki waniliowe z morelami, 1

Naleśniki waniliowe z morelami, 2

Naleśniki waniliowe z morelami, 3

Naleśniki waniliowe z morelami, 4

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki waniliowe z owocami

Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami to cudowne połączenie. Podczas smażenia w całej kuchni pachnie masłem i wanilią oraz prażonymi owocami. Ciasto naleśnikowe z serkiem homogenizowanym robi się niezwykle delikatne i puszyste. Jakie wybrać serki do naleśników? Te najbardziej popularne będą idealne. Naleśniki z serka Danio czy też z serka Rolmlecz zawsze się sprawdzą. 

Naleśniki z serem waniliowym

Naleśniki zawsze dobrze smakują z serem i owocami. Polecam łączenie twarogu z truskawkami, borówkami, morelami. Jeśli lubisz naleśniki z budyniem waniliowym, to gorąco polecam spróbować mój przepis na naleśniki budyniowe