Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Pulpety z kurczaka i cukinii to pyszny obiad, który możesz podać z rożnymi dodatkami. Lekki, pomidorowy sos zachęca do serwowania pulpetów z ryżem, makaronem czy też z kromką świeżego pieczywa.

- idealne pulpety dla dzieci
- można je podać na wiele sposobów
- wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6

Składniki

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 litr wywaru/bulionu warzywnego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku
  • płaska łyżeczka soli

Pulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym, 1

Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść np. z chrząstek. Zmiel w maszynce do mięsa. Cukinię umyj , obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do miski z mięsem i startą cukinią dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól oraz poszatkowany koperek i szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj na jednolitą masę. 

Przygotuj sobie szeroki talerz z dwiema łyżkami mąki. Będziesz w niej obtaczać pulpety przed gotowaniem. 

Do dużego i szerokiego garnka wlej 1 litr delikatnego wywaru z rosołu lub bulionu warzywnego. Bulion doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę bez przykrywki. Od razu zacznij formować z mięsa duże kule (wielkość mandarynki). Nakładaj porcje łyżką a następnie umieszczaj w talerzu z mąką. Obtocz lekko kulę, weź w ręce i dodatkowo nadal zaokrąglony kształt - masa jest dość elastyczna, by pulpety były miękkie i delikatne. Pulpety układaj w wywarze obok siebie. Najlepiej umieść w nim wszystkie kule. U mnie wyszło 14 sporych pulpetów. 

Po chwili gotowania - cały czas bez przykrywki - możesz lekko przemieścić pulpety, by sprawdzić czy nie przywarły do siebie lub do dna garnka. Dodaj dokładnie obrane ze skórki i posiekane pomidory. Poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki. Lekko zamieszaj całość i gotuj na małej mocy palnika jeszcze przez 10 minut. Łącznie pulpety powinny się gotować około 20 minut. Mniejsze sztuki będą gotowe szybciej.
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym, 2

Zobacz też mój inny przepis na pulpety drobiowe. Możesz je zrobić zarówno z mięsa kurczaka jak i indyka.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (245 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Zapraszam po super przepis na pyszne, domowe pulpety z piersi z kurczaka z dodatkiem cukinii. Moje pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym są idealne dla dzieci. Takie pulpety z kurczaka w sosie z pysznych, świeżych pomidorów, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety z kurczaka podaję z makaronem, ale super sprawdza się też ulubiona kasza. Do tych pulpecików dodaję też cukinię. Dzięki temu wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jest to też super sposób na to, by przemycić więcej warzyw do diety dziecka. Gorąco polecam też przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Idealne i uwielbiane u mnie przez wszystkich są też pulpety w sosie koperkowym. Wypróbuj też przepis na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami.