Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

Domowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. 

Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami, albo zrobić naturalne lody porzeczkowe

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: 800 ml dżemu

Kalorie: 160 w 100 ml dżemu
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • szklanka cukru - 250 gramów

Otrzymałam 4 słoiki dżemu porzeczkowego o pojemności 200 ml każdy.

Do zrobienia dżemu z czerwonej porzeczki użyłam zwykłego cukru drobnego. Ponieważ porzeczki są dość kwaśnymi owocami, to pominęłam w składzie sok z cytryny. Bez soku z cytryny dżem nie wychodzi tak intensywne i soczyście czerwony, jednak jest tak samo pyszny i cudownie owocowy. 

Dżem porzeczkowy , 1

Dżem z czerwonej porzeczki

Aby zrobić dżem porzeczkowy możesz użyć zarówno porzeczki czerwonej, czarnej, jak i białej. Najbardziej popularna jest jednak porzeczka czerwona i to z niej najczęściej szykuję dżem porzeczkowy. Czerwone porzeczki mają też cieńszą i delikatniejszą skórkę niż porzeczki czarne. Te czarne za to, nie są tak kwaśne jak czerwone.. coś za coś, prawda? 

Porzeczki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz i zdejmij same owoce z "gałązek". 

Dżem porzeczkowy , 2

Porzeczki umieść w garnku z grubszym dnem i wsyp pełną szklankę cukru.
Dżem porzeczkowy , 3

Ustaw średnią moc palnika. Już po kilku minutach owoce puszczą sok a cukier rozpuści się prawie całkowicie. Kiedy dżem zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do ninimalnej, by tylko lekko się "bulgonił".
Dżem porzeczkowy , 4

Przygotuj sobie drewnianą łyżkę i co jakiś czas zamieszaj dżem porzeczkowy. W trakcie gotowania porzeczki całkowicie puszczą sok, a dżem zrobi się jednolicie owocowy i gęsty. Nadmiar wody odparuje a dżem ściemnieje. 
Dżem porzeczkowy , 5

Dżem z czerwonej porzeczki jest gotowy po 2,5 godziny gotowania na minimalnej mocy palnika. Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 4 słoiki pojemności 200 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku, na minimalnej mocy. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Polecam przygotować sobie ściereczkę kuchenną, by przez nią trzymać słoiki... będzie gorąco. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty od zewnątrz powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu. Miej więc w pogotowiu kawałek ręcznika papierowego. Dobrze zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem na godzinę. Po tym czasie powinny się całkowicie zassać.

Dodatkowa pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 40 minut. 

Dżem porzeczkowy , 6

Dżem porzeczkowy , 7

Słoiki z dżemem porzeczkowym trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Może to być piwniczka, schowek, czy szafka pod schodami. Domowy dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem na gofry, placki, czy do owsianki. Polecam też mój przepis na domowy dżem morelowy
Dżem porzeczkowy , 8

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (34 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/86691

Dżem z czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka wygląda cudownie na krzaczku. Grona z czerwonymi kulkami wiszą i kuszą samym wyglądem, by je zerwać i zjeść. Owoce są przepiękne, jednak są też dość kwaśne i dzieci nie zawsze chętnie je jedzą. Jest jednak kilka sposobów na to, by przemycić te zdrowe owoce do naszej diety. Dżem porzeczkowy szykowany tylko z cukrem, i to z niewielką jego ilością w stosunku do owoców jest mało kaloryczny. Na 100 ml skondensowanego i gęstego dżemu porzeczkowego wypada tylko 160 kalorii. Domowy dżem z czerwonej porzeczki jest pyszny, zdrowy i prosty do zrobienia. 

Dżem z czerwonej porzeczki bez żelfiksu

Nie mam nic przeciwko używania żelfixu do robienia dżemu. To produkt, który zwiera naturalne pektyny oraz substancje zapobiegające psuciu się przetworów. Dzięki takiemu pomocnikowi można znacznie przyspieszyć szykowanie dżemu. Ja jednak lubię, by skład był jak najkrótszy i jeśli tylko mogę to wolę wydłużyć czas gotowania i nie dodawać wposmagaczy. Mój dżem porzeczkowy jest gęsty, słodko kwaśny i intensywnie czerwony.. to kolor wina.. piękny. Polecam Ci też mój przepis na dżem truskawkowy oraz dżem morelowy. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też dużo super przepisów na serniki do których można dodawać domowe dżemy. Jako dodatek do mięs i serów polecam mój przepis z żurawiną.. konfitura z żurawiny