Dżem z czerwonej porzeczki
Domowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier.
- bardzo prosty przepis
- tylko 2 niezbędne składniki
- super dżem na kanapki i nie tylko
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 800 ml dżemu
Kaloryczność kcal: 160 w 100 ml dżemu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 kg czerwonej porzeczki
- szklanka cukru - 250 gramów
- ewentualnie dodatkowo: 1 łyżka pektyny w proszku
Dżem z czerwonej porzeczki
Otrzymałam 4 słoiki dżemu porzeczkowego o pojemności 200 ml każdy.
Do zrobienia dżemu z czerwonej porzeczki użyłam zwykłego cukru drobnego. Ponieważ porzeczki są dość kwaśnymi owocami, to pominęłam w składzie sok z cytryny. Bez soku z cytryny dżem nie wychodzi tak intensywne i soczyście czerwony, jednak jest tak samo pyszny i cudownie owocowy.
Porzeczki mają sporo pektyny, jednak dżem musiałby zawierać znacznie więcej cukru, by był bardzo gęsty. Albo zostawiamy go mniej gęstego (bardziej jak konfiturę), albo dodajemy pod koniec łyżkę naturalnej pektyny (najlepiej jabłkowo cytrusowej).
Dżem z czerwonej porzeczki
Aby zrobić dżem porzeczkowy możesz użyć zarówno porzeczki czerwonej, czarnej, jak i białej. Najbardziej popularna jest jednak porzeczka czerwona i to z niej najczęściej szykuję dżem porzeczkowy. Czerwone porzeczki mają też cieńszą i delikatniejszą skórkę niż porzeczki czarne. Te czarne za to, nie są tak kwaśne jak czerwone.. coś za coś, prawda?
Porzeczki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz i zdejmij same owoce z "gałązek".
Porzeczki umieść w garnku z grubszym dnem i wsyp pełną szklankę cukru.
Ustaw średnią moc palnika. Już po kilku minutach owoce puszczą sok a cukier rozpuści się prawie całkowicie. Kiedy dżem zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do minimalnej, by tylko lekko "mrugał".
Przygotuj sobie drewnianą łyżkę i co jakiś czas zamieszaj dżem porzeczkowy. W trakcie gotowania porzeczki całkowicie puszczą sok, a dżem zrobi się jednolicie owocowy i gęsty. Nadmiar wody odparuje, a dżem ściemnieje.
Porada: Jeśli Twój dżem wydaje Ci się być nadal za rzadki, to na dwie minuty przed wyłączeniem można do niego dodać łyżkę (około 15 gramów) naturalnej pektyny w proszku.
Dżem z czerwonej porzeczki jest gotowy po 2,5 godziny gotowania na minimalnej mocy palnika. Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki.
Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 4 słoiki pojemności 200 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku, na minimalnej mocy. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Polecam przygotować sobie ściereczkę kuchenną, by przez nią trzymać słoiki... będzie gorąco. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty od zewnątrz powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu. Miej więc w pogotowiu kawałek ręcznika papierowego. Dobrze zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem na godzinę. Po tym czasie powinny się całkowicie zassać.
Dodatkowa pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada. Zaznaczam jednak, że pasteryzację robimy tylko w ostateczności.
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 40 minut.
Słoiki z dżemem porzeczkowym trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Może to być piwniczka, schowek, czy szafka pod schodami. Domowy dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem na gofry, placki, czy do owsianki.
Smacznego.