Mus chałwowy
Cudowny smak chałwy.. śmietankowa, lekko musowa konsystencja.. Zapraszam po najlepszy krem chałwowy z mascarpone. Taki deser w pucharku zrobisz błyskawicznie. Polecam podawać go z orzechami lub rodzynkami.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 5 minut
Liczba porcji: 660 gramów deseru
Kaloryczność kcal: 300 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 150 g chałwy np. waniliowej
- 200 g śmietanki słodkiej 30 % - 200 ml
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50 g orzechów ziemnych - duża garść
Krem chałwowy
Deser z chałwy i mascarpone jest wart grzechu. Ten smak zapamiętuje się na długo. Polecam użyć chałwę waniliową. Ma bardzo przyjemny, delikatny smak. Chałwy orzechowe również się sprawdzą.
Krem chałwowy przepis
W tym deserze łączysz ze sobą po dwa składniki a na koniec delikatnie mieszasz wszystko szpatułką. Zacznij od połączenia ulubionej chałwy z serkiem mascarpone. Serek z chałwą dokładnie wymieszaj na gładki krem. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Krem możesz odłożyć do lodówki (na czas szykowania śmietanki).
Niecałą szklankę - 200 ml śmietanki słodkiej 30 % umieść w lodówce, w wysokim naczyniu. Powinna być bardzo dobrze schłodzona. Polecam nawet na pięć minut przed ubijaniem umieścić ją w komorze zamrażalnika.
W tym czasie lub wcześniej, jeszcze przed szykowaniem kremu chałwowego, upraż orzeszki ziemne. Wystarczy orzeszki ziemne prażone bez tłuszczu i soli umieścić kilka minut na średnio nagrzanej patelni. Przemieszaj je kilka razy i odstaw do przestudzenia. Takie orzechy są wcześniej prażone, jednak nam zależy, by były lekko zarumienione i aromatyczne.
Jeśli nie masz takich orzechów, to możesz użyć migdałów blanszowanych lub posypać deser rodzynkami moczonymi wcześniej w rumie.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Po minucie ubijania dodaj łyżkę cukru. Po kolejnej minucie wsyp druga łyżkę. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta, ale o lekkiej konsystencji.
Ubitą śmietankę od razu przełóż do naczynia z kremem chałwowym. Deser wymieszaj delikatnie szpatułką.
Mus chałwowy przełóż do pucharków. Każdą porcję posyp orzechami ziemnymi. Moja paczka chałwy miała 200 gramów, więc pozostałe 50 gramów wykorzystałam do dekoracji deserów. Wystarczy wkruszyć kawałki chałwy do każdego deseru. Deser z chałwy i mascarpone możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.
Jeżeli lubisz delikatne musy sprawdź też mój przepis na mus truskawkowy. Smakować Ci też będzie łatwy w przygotowaniu deser z mascarpone. Ze słodkich deserów na bazie orzechów polecam domowy marcepan.
Smacznego.