Piankowe obłoczki
Pyszne i super proste w przygotowaniu kokosowe ciasteczka ciągutki. Potrzebujesz tylko trzech składników :-) A do tego bez dodatku mąki..
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 60-80 sztuk
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 6 białek jaj - 200 g
- 4 pełne łyżki cukru
- 5 pełnych łyżek wiórków kokosowych
Piekarnik ustaw na 150 stopni.
Podczas nagrzewania piekarnika przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka umieść w szklanym naczyniu i ubijaj mikserem na sztywno. Wystarczy około 3 minut pracy mieszadeł.
Dodaj jedną łyżkę cukru i ubijaj dalej około minuty. Dodaj kolejną a potem ostatnią. Białka ubijaj do momentu, gdy cały cukier się rozpuści.
Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość łyżką. Łyżką lub przy użyciu szprycy z większym otworem wyciskaj "placki" o średnicy około 4 cm. Zachowaj niewielkie odstępy.
Blaszkę umieść w piekarniku i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Ciasteczka piecz 40 minut do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka z wierzchu są kruche i aksamitnie chrupiące.. niczym cieniutka warstwa lodu :-) W środku lekko ciągnące, idealnie słodkie i kokosowe :-)
Smacznego!