Sałatka z gruszką i serem
Bardzo lubię sałatki z akcentem owocowym. Taka kolorowa sałatka ze szpinakiem baby i orzechami cudownie komponuje się z gruszką i twardym serem typu cheddar lub parmezan. Taką sałatkę polecam na lunch do pracy.
Do pracy czy na uczelnie można wypróbuj też mój przepis sałatka z rukoli.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 700 g sałatki - 5 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 150 g szpinaku babby
- duża gruszka np. konferencja
- 200 g twardego sera cheddar
- 150 g orzechów włoskich bez łupinek
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu ziołowego
Sałatka z gruszką i serem
Szpinak baby umyj pod bieżącą, zimną wodę. Liście szpinaku osusz ręcznikiem papierowym i umieść w dużej misce. Gruszkę obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w plasterki i dodaj do miski ze szpinakiem. Ser pokrój w cienkie plasterki a orzechy przebierz z łupinek, które bardzo często trafiają się w paczkach z orzechami.
W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz sól i pieprz. Zamieszaj sos i polej nim składniki w misce. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka ze szpinakiem, gruszą i orzechami jest już gotowa.
Jeśli lubisz sałatki bez dodatku mięsa, to polecam Ci również mój przepis sałatka ziemniaczana.
Smacznego.