Makaron orzo z kurczakiem
Makaron orzo z kurczakiem, czyli makaron w kształcie ryżu w kremowym sosie z kawałkami kurczaka, szykowany w jednym naczyniu, to fantastyczny pomysł na pyszny i szybki posiłek.
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania makaronu: 15 minut
Liczba porcji: około 1500 g
Kaloryczność kcal: 195 w 100 g dania
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka makaronu orzo - 220 g (waga przed ugotowaniem)
- 1 duża pierś z kurczaka - około 650 g
- 2 nieduże cebule cukrowe - około 270 g
- 1 czerwona papryka - około 230 g
- 70 g pomidorów suszonych z oleju
- 50 g sera cheddar - starty
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % - nie z lodówki
- 50 ml wody - 1/5 szklanki
- 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
- spora garść świeżych listków bazylii
- przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu, oregano
Makaron orzo z kurczakiem
Ugotuj jedną szklankę (około 220 gramów) makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 220 gramów drobnego makaronu potrzebujesz niecałe 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli (nie ma jej w składnikach). W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu czyli około 15-16 minut. Ugotowany makaron przełóż na durszlak, by odlać całą wodę a następnie do miski. Po ugotowaniu makaron waży około 590 gramów.
Całą pierś (dwa filety) z kurczaka oczyść z ewentualnych chrząstek oraz żyłek, a następnie pokrój na mnisze kawałki o podobnej grubości i wielkości (na jeden kęs) i pokryj mieszanką soli z pieprzem (po pół łyżeczki). Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj łyżkę masła klarowanego, tyle samo oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia (może być nawet olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Kawałki kurczaka podsmażaj łącznie około 10 minut (lub tak długo, aż mięso się dosmaży), co kilka minut przewracając kawałki mięsa (bez przykrywki). Z patelni zdejmij same mięso (na chwilę, na osobny talerz). Zostaw zaś nagrzany tłuszcz.
Porada: Piersi z kurczaka można zamienić na mięso wykrojone z ćwiartek z kurczaka lub z samych udzików.
Na patelnię po kurczaku wyłóż drugą łyżkę masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia oraz obrane i pokrojone w cienkie piórka, czy plasterki cebule oraz czerwoną paprykę. Warzywa smaż na patelni, na nieco wyższej niż średnia moc palnika przez około 10-15 minut (bez przykrywki). Co kilka minut mieszaj zawartość patelni.
Kolejno na patelnię wyłóż też 70 gramów drobniej pokrojonych kawałków suszonych pomidorów z oleju oraz resztę przypraw, czyli po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano. Wlej także 100 ml śmietanki kremówki 30 % (lub ewentualnie śmietanki 18 % do zup i sosów) i 50 ml zwykłej wody. Na koniec dorzuć również garść świeżych listków bazylii. Całość wymieszaj i doprowadź do "wrzenia".
Porady: Listki bazylii można zamienić na więcej listków szpinaku baby. Aby sos był ostrzejszy i wyraźniejszy można wsypać do niego trochę chili. Ser cheddar można zamienić na parmezan lub ser Pecorino lub Grana Padano.
Na patelnię wyłóż odłożonego wcześniej usmażonego kurczaka (razem z sosem z dna miski) oraz ugotowany wcześniej makaron w kształcie ryżu, a także około 50 gramów świeżo startego sera cheddar (u mnie mild red). Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Patelnię zdejmij z palnika.
Sprawdź smak gotowego dania i zdecyduj, czy dodać więcej soli, pieprzu lub może płatków chili. Jeśli makaron orzo z kurczakiem wyszedł za gęsty, można dolać trochę więcej wody lub śmietanki. Danie podawaj z dodatkiem świeżych listków bazylii i dodatkową porcją startego sera.
Smacznego.