Gofry twarogowe
Zapraszam po przepis na fantastyczne i super pyszne gofry twarogowe. Jeśli lubisz próbować nowych smaków i eksperymentować w kuchni, a do tego uwielbiasz gofry, to jest to przysmak idealnie dla Ciebie.
- prosty skład i proste wykonanie
- smak twarogu nie jest wyczuwalny
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 5 bardzo dużych gofrów
Kaloryczność kcal: 325 w 100 g gofrów
- 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
- 150 g twarogu śmietankowego lub mielonego*
- 3 małe lub średniej wielkości jajka - około 150 g po robiciu
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
- 30 g cukru pudru - Polski Cukier - około 3 płaskie łyżki
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do podania: cukier puder, owoce, dżemy, bita śmietana..
Gofry twarogowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, twaróg i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet nieco podgrzać.
Z podanej porcji wychodzi 5 bardzo dużych i grubych gofrów o wadze nieco ponad 120 gramów i średnicy 17 cm każdy (każdą sztukę można podzielić jeszcze na 4 małe porcje). Używając klasycznej gofrownicy z prostokątnymi goframi, z podanej przeze mnie porcji, wyjdzie ich zapewne około 10 sztuk.
Dodatki do gofrów do wyboru: cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana, cynamon..
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności gofrów z serwem, nie uwzględniłam dodatków typu maliny, czy cukier puder do posypania.
*Jeśli chodzi o twaróg, to zalecam, by nie był on zbyt rzadki. Jeśli zatem sięgasz po twaróg już zmielony, taki z kubełka, to niech będzie to twaróg bardzo gęsty. Sama używam twarogu śmietankowego, który ma jak dla mnie idealną konsystencję. Kupuję go w kostce. Jego struktura nie jest tak gładka, jak tego mielonego, ale jak dla mnie wystarczająca i idealna. Gęstość jest odpowiednia. Nie jest ani suchy, ani też za rzadki. Możesz użyć klasycznego twarogu z kostki, który będzie najlepiej tłusty lub półtłusty i tylko ugnieść go widelcem. Trzeba jednak brać pod uwagę, że w gofrach możesz potem widzieć i wyczuwać małe grudki białego sera. Jeśli nie przeszkadza Ci to, to super. Jeśli jednak okaże się, że z takim twarogiem ciasto jest nieco za gęste, to dodaj 1-2 łyżki mleka. zamieszaj ciasto i dopiero smaż gofry.

Gofry twarogowe przepis
Do miski wsyp niecałe dwie szklanki, czyli 300 gramów mąki pszennej tortowej. Dodaj do niej łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem. Dokładnie oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w większym naczyniu z mąką. Do naczynia z żółtkami i mąką wlej lekko ciepłe mleko (1 szklanka, czyli 250 ml) oraz dwie łyżki oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Na koniec dodaj również 150 gramów twarogu mielonego lub ugniecionego dokładnie widelcem.
Porada: Można też dodać do mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gęste ciasto. Najłatwiej i najszybciej zrobić to mikserem na niskich obrotach lub też przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.

Do miski z białkami można dodać małą szczyptę soli, której nie w składnikach przepisu. Ubijaj białka mikserem. Zacznij od niskich obrotów i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po około 20-40 sekundach ubijania) możesz dodać łyżkę cukru pudru - Polski Cukier. Białka z cukrem pudrem ubijaj dalej przez około 10-15 sekund, po czym dodaj kolejną łyżkę cukru pudru. Całość ubijaj na najwyższych obrotach przez kolejnych 10-15 sekund. Dodaj trzecią łyżkę cukru pudru. Znów ubijanie do 20 sekund. Tak ubite białko z niedużą ilością cukru pudru powinno wyglądać znacznie lżej niż beza. Powstanie Ci lekka, ale sztywna piana.
Porada: To jak szybko Twoje białko zamieni się pianę i będzie można do niego dodać cukier puder, zależy od wielu czynników np. od mocy miksera. Ważne jest, aby nie ubijać samych białek za długo, ponieważ można je przebić i znowu zrobią się płynne. Cukier puder można zastąpić taką samą ilością cukru o klasycznej rafinadzie. Należy wówczas znacznie dłużej ubijać białka z cukrem czekając, aż cukier całkowicie rozpuści się w białku.

Zacznij już nagrzewać gofrownicę. Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy.
W tym czasie połącz ze sobą odłożone gęste ciasto oraz słodką pianę z białek. Całość mieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki tylko do momentu, gdy piana połączy się z ciastem. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję ciepłego budyniu. Gdyby wyszło za gęste, to można jeszcze dodać do niego nawet dwie łyżki oleju lub/oraz odrobinę mleka.

Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto powinno lekko rozchodzić się na boki, by wypełnić zagłębienia. Zamknij gofrownicę.
Gofrownica, której użyłam tym razem ma moc 1000 W. Nie wiem jednak ile prętów grzewczych przechodzi w płytkach. Gofrownica ta posiada cztery głębsze kieszonki, które łączą się w jednego, dużego i grubego, okrągłego gofra. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po około 4 minutach pieczenia.
Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ gofry mogą nie wyrosnąć tak ładnie i będą miękkie. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.



Gofry podawaj z cukrem pudrem - Polski Cukier oraz z sezonowymi owocami. Polecam maliny, truskawki, banany, jagody, czy morele. Świetnie sprawdza się domowy, ulubiony dżem lub konfitura, czy też bita śmietana.
Jeśli gofry nie będą zjedzone od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to pamiętaj o tym, by od razu przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. Dzięki temu będą nadal chrupiące i nie zmiękną. Jeśli jeszcze gorące gofry wyłożysz na talerz, to zaczną się od od spodu "pocić" i szybko zmiękną. Słodkie dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany, czy też z wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również szybko zmiękną. Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu.