Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki wegańskie

Naleśniki wegańskie

Naleśniki wegańskie to danie, które możesz podać nie tylko na śniadanie, ale i na obiad lub na kolację. Przepis jest niezwykle prosty, a same naleśniki super pysze. 

- tylko 3 łatwo dostępne składniki
- można też użyć innego napoju roślinnego  
- wiele pomysłów i propozycji na podanie naleśników

Post sponsorowany.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8 grubszych naleśników

Kaloryczność kcal: 180 w 1 naleśniku
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 600 ml napoju owsianego Alpro [zobacz]
  • 240 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju roślinnego - około 40 g

Wegańskie naleśniki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli owsiany napój roślinny trzymasz w lodówce, to wyjmij go z niej wcześniej, by napój osiągnął temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 8 grubszych naleśników wegańskich o średnicy około 22 cm.
Przed szykowaniem wegańskich naleśników zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Naleśniki wegańskie, 1

Wegańskie naleśniki przepis

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto do wegańskich naleśników: 600 ml napoju owsianego Alpro, czyli nieco ponad dwie szklanki napoju; 240 gramów mąki pszennej tortowej, czyli około 1,5 szklanki mąki; 4 łyżki oleju roślinnego, czyli około 40 gramów oleju. 

Mleko owsiane można z powodzeniem zamienić na pyszne Alpro Barista Owsiane, czy też na Alpro Barista Migdałowe lub kokosowe. Alpro sojowe oraz kokosowe niesłodzone to również moi ulubieńcy. Możesz sięgnąć po dowolny napój roślinny, by naleśniki wegańskie za każdym razem smakowały inaczej. Alpro ma bardzo szeroką ofertę produktów roślinnych, które są ciekawym i wartościowym uzupełnieniem diety. W produktach oferowanych przez Alpro, w zależności od wybranego wariantu, można znaleźć białko, błonnik czy witaminy.

Porada: Mąkę pszenną tortową można zamienić np. na mąkę uniwersalną lub też na pszenicę orkisz. Zalecam wówczas dodać dodatkową porcję napoju roślinnego, ponieważ ciasto wyjdzie wtedy nieco gęstsze, niż na mące tortowej.

Naleśniki wegańskie, 2

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką, rózgą kuchenną, blenderem ręcznym lub mikserem. Warto odstawić ciasto na 5-10 minut na bok, by nabrało ostatecznej konsystencji. Po kilku minutach ciasto naleśnikowe jeszcze zgęstnieje. Zamieszaj je, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dolej więcej napoju roślinnego owsianego. 

Porada: Ciekawym pomysłem jest mieszanie ze sobą różnych napojów roślinnych. Bardzo często łączę Alpro owsiane z napojem kokosowym lub migdałowym. 

Naleśniki wegańskie, 3

Ponieważ olej dodajesz do ciasta, to naleśniki wegańskie smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 
Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki wegańskie smażę bowiem trochę grubsze niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki wegańskie. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią lub drugim talerzem. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równio 8 grubszych naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.

Porada: Bardziej chrupiące, czyli nieco sztywniejsze wegańskie naleśniki mogą wyjść wtedy, gdy używasz słodzonego napoju roślinnego lub też wtedy, gdy decydujesz się na usmażenie większej ilości cieńszych naleśników.   

Naleśniki wegańskie, 4

Naleśniki wegańskie podaję zazwyczaj na słodko. Moja ulubiona wersja, to naleśniki zawinięte w rulonik lub w kopertę i podawane z Alpro sojowo waniliowym sprzedawanym w kubeczkach o wadze 500 gramów. To wyjątkowo pyszna, roślinna alternatywa dla jogurtów. Produkt ten widać na zdjęciach poniżej, na talerzu z naleśnikami. Uwielbiam też słodko kwaśny produkt sojowy z żywymi kulturami bakterii, ananas-marakuja i sojową alternatywę dla jogurtu z mango.

Wegańskie naleśniki można też podać z ulubionym dżemem, powidłami lub z konfiturami. W sezonie warto sięgnąć po maliny, truskawki, jagody, morele oraz inne owoce, które przed podaniem można też podsmażyć lub ugotować w garnku. Naleśniki warto również polać ulubionym syropem lub też podać z kremem orzechowym. 

Porada: Wegańskie naleśniki nie są tłuste i świetnie smakują nawet po całkowitym przestudzeniu. Można je zatem śmiało spakować do szkoły, do pracy, czy na piknik.  
Naleśniki wegańskie, 5

Naleśniki wegańskie, 6

Jeśli naleśniki nie zostaną zjedzone w dniu smażenia, to przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Świeżość i smak zachowają przynajmniej przez trzy dni. 
Smacznego. 
Wpis zawiera lokowanie produktu. 
Średnia 4.9 / 5 (121 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki wegańskie

Szykowanie domowych naleśników z mleka owsianego, mąki pszennej i oleju to świetny pomysł na posiłek, zarówno pod względem smaku, jak i walorów zdrowotnych. Po pierwsze, wykorzystując do ich przygotowania mleko owsiane, można cieszyć się naprawdę niezapomnianym smakiem naleśników. Mleko owsiane dodaje im subtelności oraz stanowi świetne źródło wapnia, błonnika i witamin: B2, B12 i D. Ponadto, naleśniki wegańskie z mleka owsianego są świetnym wyborem dla osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Wegańskie naleśniki z mleka owsianego, mąki pszennej i oleju są więc propozycją pyszną pasującą do przeróżnych preferencji dietetycznych. Na wegańskie naleśniki przepis jest bardzo prosty, bowiem zrobisz je tylko z trzech składników. Naleśniki wege szykujemy z napoju roślinnego Alpro, oleju oraz mąki pszennej. Zatem na naleśniki wegańskie przepis jest chyba jednym z najprostszych do zrobienia. Koniecznie zobacz też przepis na super naleśniki bez mąki. Super jest też przepis na naleśniki bez mleka, które uwielbiam podawać z owocami. 

Wegańskie naleśniki

Naleśniki wegańskie są doskonałą podstawą do twórczego podania różnorodnych, zarówno słodkich, jak i wytrawnych dodatków, idealnych dla wegan i nie tylko. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, na pewno przypadnie Ci do gustu wariant na naleśniki bez jajek i mleka z nadzieniem z kremu orzechowego, dżemu owocowego czy domowego kremu na bazie orzechów laskowych, kakao oraz syropu klonowego. Dużą popularnością cieszą się także naleśniki wegańskie z owocami, takimi jak pokrojone banany, truskawki, jagody, maliny czy kawałki pieczonych jabłek i gruszek. Całość może być podana posypana mieszanką cynamonu i cukru trzcinowego. Jeżeli jednak jesteś bardziej na bakier z słodkim smakiem, doskonałym sposobem na podanie naleśników z napojem owsianym są wytrawne dodatki. Możesz przykładowo przygotować farsz z pieczonych warzyw, takich jak bataty, cukinia, papryka czy brokuły. W połączeniu z marynowanym tofu, hummusem czy pastą z awokado i pomidorów okaże się nie tylko smaczne, ale również pożywne. Nie sposób nie wspomnieć także o wersji z nadzieniem z pieczonych pieczarek oraz szpinaku, która niewątpliwie zadowoli zarówno wegan, jak zwyczajnie i miłośników kuchni roślinnej. Choć podane propozycje są tylko kolekcją pomysłów, warto eksperymentować z różnorodnością smaków i tekstur, by nadać naleśnikom z napojem owsianym osobisty charakter. Warto wiedzieć, że naleśniki wegańskie można też zrobić z innym wariantem napoju roślinnego. Do przepisu na wegańskie naleśniki użyłam napoju owsianego bez cukru, ale można tez śmiało sięgnąć po napoje roślinne kokosowe, migdałowe, czy sojowe. Warto poeksperymentować z różnymi smakami, by znaleźć swój ideał lub też za każdym razem sięgnąć po inny napój roślinny, dla urozmaicenia. Powodzenia i smacznego.