Naleśniki puszyste
Naleśniki puszyste są bardzo mięciutkie, aromatyczne i naprawdę przepyszne. Przepis jest niezwykle prosty i szybki do zrobienia. Naleśniki można podać na wiele sposobów. Są idealne i na śniadanie i na kolację.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 20 minut
Liczba porcji: 6 dużych naleśników = 6 porcji
W 1 naleśniku:
Wartość energetyczna
270 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na naleśniki puszyste [ więcej ]
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- [zobacz] 1 szklanka Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- 2 bardzo duże lub 3 małe jajka - około 150 g po rozbiciu
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do smażenia
Składniki na farsz i dodatki
- 1 serek waniliowy - 200 g
- 150 g serka naturalnego puszystego
- świeże owoce: maliny, borówki, banany, czy truskawki
Naleśniki puszyste
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: 160 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 250 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej; jedną saszetkę cukru wanilinowego lub domowego waniliowego oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wbij również trzy małe lub dwa bardzo duże jajka.
Porada: 1: Maślanka Mrągowska to smaczny i zdrowy napój, bogaty w białko i probiotyki. Świetnie sprawdza się jako płynna baza do puszystych naleśników i doskonale łączy składniki, dlatego też do ciasta nie dajemy już innych płynów. Dzięki maślance ciasto jest gęstsze, a naleśniki puszyste i mięciutkie.
Porada 2: Jeśli chcesz smażyć naleśniki na mące pełnoziarniste, to daj jej mniej niż tortowej, czyi około 135 gramów.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładko, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego lub zwykłego miksera. Ciasto wyjdzie znacznie gęstsze, niż przy klasycznych naleśnikach. Warto odłożyć miskę na około 10 minut, by składniki lepiej się związały. Dzięki temu naleśniki nie będą się łamać w trakcie przerzucania ich na druga stronę.
Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni, a następnie rozsmaruj na niej odrobinę oleju roślinnego do smażenia.
Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki puszyste smażę znacznie grubsze, niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj przyda się płaska łopatka do przewracania naleśników. Po każdym naleśniku rozprowadzaj na patelni odrobinę tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie puszyste naleśniki. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim. Wyszło mi równio 6 naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.
Do puszystych naleśników najlepszy jest szybki farsz z serka waniliowego 200 gramów) i naturalnego (150 gramów). Wystarczy wymieszać razem oba serki. Naleśniki można też wypełnić ulubionym dżemem, konfiturą, czy musem owocowym.
Farsz do naleśników warto podzielić sobie na tyle porcji, ile jest naleśników. Jeśli składasz naleśniki w kopertę, to ser wyłóż tylko na połowę naleśnika a następnie składaj go na pół, by drugą połową naleśnika zakryć farsz a potem jeszcze na pół. Jeśli naleśniki zwijasz w rulonik to farsz serowy możesz rozsmarować po całej powierzchni każdego naleśnika.
Gotowe naleśniki puszyste podawaj np. z porcją serka i świeżymi owocami (u mnie jeżyny, borówki i maliny). Rewelacyjnie smakują też polane Maślanką Mrągowską truskawkową, brzoskwiniową lub wieloowocową.
Maślanka Mrągowska to smaczny i zdrowy napój, bogaty w białko i probiotyki. Nasze prababcie doskonale znały jej wartości odżywcze i wykorzystywały ją w codziennej diecie.
Maślanka Mrągowska to najchętniej kupowana maślanka w Polsce. Powstaje z najlepszego mleka, jest lekkostrawna i naturalna. Ludzie cenią ją za wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne oraz za to, że stanowi doskonałe orzeźwienie w upalne dni i wartościowe urozmaicenie diety przez cały rok. Warto odkryć bogactwo smaków Maślanki Mrągowskiej w wersjach: naturalnej, owocowych (np. brzoskwinia, truskawka) i deserowych (np. sraciatella). Uwielbiam piec z nią ciasta, szykować koktajle owocowe, czy też placki, a ostatnio nawet naleśniki.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego!